Granskuddsirup: Slik lager du det

Granskuddsirup. Søt. Litt syrlig. Deilig fyldig. Det smaker av forsommer og forventninger. Forventninger til bare føtter i kilende gress, lyse kvelder og lyden av latter. En uvurderlig ingrediens eller et smakfullt tilbehør – valget er ditt.

En allsidig søtsak

Matauke er igjen en økende trend blant befolkningen, og med den også mange spennende smaker. Nye kan de kanskje ikke sies å være alle sammen,  men at vi ved å ta naturen i bruk også med smakssansene kan oppdage mange nye favoritter i matlagingen vår, er det liten tvil om. Granskudd har i lange tider vært kjent som en god kilde til C-vitamin, og de lubne skuddene har i mange generasjoner vært brukt i både mat og medisin. Nå har granskuddene igjen fått sin renessanse, og særlig er den lille godsaken nå tatt i bruk for å lage granskuddsirup.

Sirup er noe vi alle er kjent med. Jens, som vi kjenner fra Karius og Baktus, foretrakk den aller helst på loffeskiva si, men sirup kan brukes til langt mer. Sirup er ikke lenger bare lys eller mørk, og noe du har på loffeskiva eller i pepperkakedeigen. Med litt fantasi og nysgjerrighet, kan du med sirup få mange spennende smaksopplevelser. Hvem hadde trodd det?

Granskudd, små og lubne, lysegrønne og plukkeklare

Granskuddsirup er rik på smak. Den er fyldig, og en anelse syrlig. Granskuddsirup har en nydelig, dyp rødfarge og er dermed like dekorativ som den er smakfull. Ikke er den vanskelig å lage heller. Alt du trenger er granskudd, sukker og litt tid. Når du først er i gang, hvorfor ikke lage litt ekstra også, som du kan gi bort som en deilig gave? Sank kurven full med granskudd, og sett i gang. Oppskriften får du under, men ta først en titt på dette:

Lagring av sirup

Nettopp. Du skal neppe gafle i deg hele satsen med sirup med det samme. Kjøper man sirup i butikken, fås den gjerne i plastflasker à 500 ml, men hva når du lager sirupen selv?

Granskudd brukt i granskuddsirup. Godt til pannekaker, på vafler og is, som smakstilsetning i kaffe, i bakst...

Har du aldri før smakt granskuddsirup, kan det kanskje være vanskelig å se for deg hva du skal bruke den til. Ikke minst i hvilken grad du vil implementere det i matlagingen din. På grunn av det høye sukkerinnholdet har granskuddsirup god holdbarhet, men har den stått lenge i åpnet forpakning, er det en viss risiko for at sukkeret vil krystalliseres. Sirupen er fortsatt brukbar, og smaken er den samme, men dersom du bare vil bruke granskuddsirup litt nå og litt da, kan det være lurt å velge mindre emballasje. Det er bedre med mange små flasker eller glass og god holdbarhet, framfor én stor og kanskje ikke fullt så anvendelig beholder, hvor innholdet forringes.

 Ønsker du å bruke om igjen noe du har fra før, er det fint. Jeg vil imidlertid anbefale at du bruker flasker. De er lettere å helle sirupen fra, og jo lettere noe er å bruke, jo mer blir det faktisk brukt! Skal du lagre granskuddsirup over lengre tid, er det også en klar fordel om du velger emballasje som lar seg sterilisere og vakuumere. Da sikrer du innholdet mot bakterievekst best mulig.

Granskuddsirup kan lagres i opptil flere år, bare den er emballert riktig, og får stå mørkt og svalt. Det går derfor an å lage store porsjoner når du først er i gang. Skulle du ikke rekke å tømme beholdningen av granskuddsirup innen året er omme, er den like fin både neste år og året deretter.

Ta gjerne en titt på dette innlegget også, og få noen tips til valg av riktig emballasje.

Granskuddsirup – slik lager du det

Du trenger:

Granskudd
Vann
Sitron
Sukker

Ha granskuddene i en kjele, og fyll på med vann til det dekker skuddene. Ikke bruk mer vann enn nødvendig; det vi ønsker, er å trekke smakene ut av granskuddene. Jo mer vann, jo mindre smak. Kok opp, og la det koke i 25-30 minutter.

Granskuddsirup: Først koker du opp granskudd i vann. Husk å ikke bruke for mye vann.

Du kan gjerne tilsette litt sitronsaft også, men det er ikke nødvendig for et godt resultat. Det bidrar imidlertid til en litt syrligere spiss på sirupen, noe som kan være godt i kombinasjon med det søte. Mengden bestemmer du selv etter smak og behag.

Sil av granskuddene, og mål opp væsken. Deretter tilsetter du sukker i mengdeforholdet tre deler væske og to deler sukker. Kok det opp over middels varme, og la det koke. Lenge!

Granskuddsirup farge

Du vil oppleve at væsken endrer farge underveis i prosessen; fra svak grønn, til oransje, og deretter antar den en rødlig tone som blir dypere og dypere, jo lenger du koker. Kok sirupen til den tykner og blir seigtflytende som nettopp sirup. Vær imidlertid obs på at sirupen tykner ytterligere når den kjølner, så test konsistensen litt underveis; ta litt sirup på en skål, la det avkjøle, og vurdér konsistensen.

Det kan skje at sirupen blir for tykk. Da har man gjerne vært litt i overkant tålmodig i kokeprosessen. Skulle du oppleve det, er det imidlertid ingen grunn til bekymring; sirupen er fullt brukbar likevel! Siden sirup i stor grad består av sukker, er det bare å varme den noen sekunder i microbølgeovnen, så blir den myk og smidig, og klar til bruk.

Granskuddsirup

Når du er fornøyd med konsistensen, så skum av, og ha den ferdige sirupen på rene og steriliserte glass eller flasker, og avkjøl. Vips og voilà og klar til bruk!

Bruksområder

Granskuddsirup kan brukes akkurat som vanlig sirup, men vær klar over at den kan sette noe mer smak. Granskudd har en karakteristisk smak, og den er heller ikke fraværende i sirupen. Granskuddsirup kan brukes i brød, i kakerører og som søtning i gjærbakst. Jeg har også med stort hell brukt granskuddsirup i pepperkakedeigen. Jeg lager en mørk variant pepperkaker, og da passer det utmerket med den dype rødfargen som granskuddsirup har.

Granskuddsirup er også godt på vafler, og som saus til sommerens iskremdessert. Den kan serveres til ostefatet og spekematen, eller hva med loff med sirup på? Som søt glasur på en formkake? Her på Fjellborg er granskuddsirup blitt fullstendig uunnværlig på pannekakene, og det er uvisst om det er sirupen eller selve pannekakene som frister mest, når det ropes inn til middag.

Min personlige favoritt, er å bruke den som smakssirup i kaffe latten.
Prøv en dært granskuddsirup i, neste gang du skal ha en kopp!
Oh la la, sier jeg bare! Dét skulle jeg ønske jeg hadde tenkt på før!

Granskuddsirup smak kaffe latte

Tenk det, at vi kan få så mye godt ut av trærne i skauen!
Det er ofte bare fantasien som setter grenser, så bruk den, og prøv deg frem.
Kanskje oppdager du også noen nye og spennende smakskombinasjone?

Det ligger flere spennende oppskrifter med granskudd som hovedingrediens ute her på Hverdagen på Fjellborg. Ta en titt og la deg friste.

Vi blogges!

Dette innlegget ble først publisert 29. mai 2016. Det er siden oppgradert og endret noe for bedre å møte leserens behov.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

3 Comments

 • Hege

  Kommer gjerne på en kaffe latte snart jeg altså
  Er så imponert over alt du får til!!
  Super flink er du,og jeg gleder meg til fortsettelsen

  • Husmora

   Ja, velkommen skal du være bare jeg er fri fra feber og elendighet 😉 Men også du, da! Som klarer så mye sjøl! Klemmert

 • Marita

  Hei,
  Jeg har nettopp funnet bloggen din og jeg må si at jeg er imponert! Du er kjempeflink!
  Jeg skal iallefall følge deg framover og teste flere av oppskriftene dine
  Nå har jeg akkurat ordnet noen glass med granskudd og sukker som skal bli hostesaft til slutt. Det er jeg veldig spent på!
  Så fikk jeg litt granskudd til overs og lurte på om jeg skulle lage sirup. Har du noen ca mål på hvor mye granskudd man trenger til x antall dl sirup?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: