Granskuddgelé: Oppskrift på hjemmelaget gelé
Granskuddgelé er frisk og fin i fargen. Den liksom lyser av vår. Søt og litt syrlig. Alene eller som tilbehør; valget er ditt. Det er enkelt å lage. Prøv, da vel?
Forberedelser
Å lage hjemmelaget gelé er ikke like fort gjort som å løse en pakke gelépulver i vann. I alle fall ikke om man skal lage til og med saften man bruker som base fra bunnen av. Å lage gelé fra bunnen av er likevel ikke vanskelig! Du trenger ikke faktisk ikke mer enn saft og gelatin for å lage utallige varianter av denne skjelvende retten.
Til granskuddgelé er det granskuddsaft vi bruker som base. Ta en tur i skauen og fyll kurven med granskudd. Kanskje kan du også ta med barna? Gelé går som regel rett hjem hos de fleste barn, og tenk så moro å lage den selv? Her kan de være med fra start til smak. Når du har sanket nok granskudd lager du granskuddsaft. Oppskriften finner du HER .
Skal du lage granskuddgelé med det samme, trenger du selvsagt ikke å tappe granskuddsaften på flasker. Da fortsetter du bare umiddelbart videre til neste steg på veien mot fiks ferdig granskuddgelé. Det kommer her:
Granskuddgelé – oppskrift
Du trenger
Granskuddsaft
12 gelatinplater per liter saft
Mål opp mengde granskuddsaft. Bløtlegg nødvendig antall gelatinplater i kaldt vann i fem minutter. Del gjerne gelatinplater på forhånd, slik at de ikke ligger i en stabel i vannet. Da blir de ikke ordentlig gjennombløte.
Mens gelatinplatene ligger i bløt, gir du granskuddsaften et oppkok. Trekk så kjelen av platen. Klem vannet av gelatinplatene, og rør én og én inn i den varme granskuddsaften så de smelter. Når all gelatinen er rørt inn, har du granskuddgeleen over i ønsket emballasje.
Skal den serveres innen kort tid, kan du jo ha den i små geléformer eller liknende. For pyntens skyld kan du jo også putte noen friske skudd ned i geleen. Skal du oppbevare granskuddgelé over lengre tid, for eksempel for å gi bort i gave eller for å ha utover høsten, anbefaler jeg at du hermetiseres den. Ha varm granskuddgelé over på varme, rene og steriliserte glass. Sett lokk på med det samme, og så vil vakuumet dannes når granskuddgeleen avkjøles. Sett den gjerne kaldt til den er avkjølt.
Hermetisert granskuddgelé har lang holdbarhet, men oppbervar den gjerne mørkt for fargens skyld. Den trenger ikke å stå i kjøleskapet når den først er stiv, men oppbevar den heller ikke over normal romtemperatur.
Granskuddgeleens bruksområde
Granskuddgelé er et fint tilbehør til kjøtt- og viltretter. Geleen smaker også godt på kjøttpålegg eller som et supplement på ostefatet. Her hos oss syns vi også den har smakt godt som vanlig dessertgelé med vaniljesaus på. Granskuddgelé er temmelig søtt, sammenliknet med for eksempel rognebærgelé. Noe syrlighet er det selvsagt, men jo yngre granskudd du bruker, jo mindre syrlighet. Eventuelt kan du tilsette litt ekstra sukker i granskuddsaften før du har i gelatinen.
Hvor mye du lager, velger du selvsagt selv. Skal du hermetiseres for å ha utover året, kan det imidlertid være lurt å tilpasse emballasje etter hva du skal bruke granskuddgeleen til. Skal du nyte den som tilbehør til gryteretter eller på pålegget, kan lindre porsjonsglass være å foretrekke. Skal du servere den som en frisk dessert, kan det kanskje være en idé å heller bare lage granskuddsaft og å hente fram en flaske av denne ved den riktige anledningen og lage geleen fersk.
Husk også at granskuddgelé kan være en søt og fin gave til noen du er glad i. Ha litt gråpapir på lokket og knyt en hyssing rundt. Pynt med en grankvist og kanskje en kongle, så har du en gave god som noe.
Fort gjort?
Å lage granskuddgelé, eller annen gelé for den saks skyld, er slettes ikke så komplisert som man kanskje skulle tro. Ofte er det bare i ens eget hode at mat fra bunnen av synes håpløst vanskelig. I virkeligheten er det faktisk ganske enkelt, og selv om det selvsagt går raskere med en ferdigpakke, så tar ikke granskuddgelé laget fra bunnen av så fryktelig lang tid.
Når du først har plukket granskuddene, kan du regne i underkant av en time i rent arbeid. Det er dessuten granskuddsaften som tar tid å lage. Geleen gjør seg jo praktisk talt selv, bare du har tilsatt gelatinen. Så enkelt, så godt.
Prøv, da vel? Lykke til!
Vi blogges!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?
One Comment
Kjersti Kjelkenes
Hei
Eg har nettopp laga granskuddgele, men eg synest den ser litt klumpete og grumsete ut. Eg brukte Agnar Agnar til tjukkningsmiddel.
Mvh
Kjersti