Ringblomstolje til ringblomstsalve
Har du ringblomster i hagen? Da kan du tørke dem og lage ringblomstolje. Det er en viktig ingrediens i ringblomstsalven som er nærmest et must i husapoteket.
Avhengig av ringblomstsalve
Dette innlegget skal først og fremst ta for seg ringblomstolje, men først noen ord om ringblomstsalve. For, i tillegg til hostesaft laget på granskudd, så er ringblomstsalve noe av det vi absolutt må ha i husapoteket her på Fjellborg. Det er en salve som kan brukes til bort i mot alt. I en husholdning hvor både tre barn og én voksen har atopisk hud er det dessuten viktig å ha en salve som er mild, og der er ringblomstsalven midt i blinken.
Hostesaft av granskudd? Helt uunværlig i forkjølelsessesongen!
Lær å lage det HER
Da coronaen herjet som verst og vi opererte med såkalt rødt nivå, var det faktisk ringblomstsalve som reddet små hender som liknet mer på rå kjøttkaker enn barnelanker. Den sved ikke, og lindret store, vonde sprekker.
Siden har vi aldri vært foruten, og den er i bruk daglig. Enten det være seg på små sår, såre hender og føtter, operasjonsarr (noen må jo liksom enten leke med øks eller skaffe seg gallesten), eller også som leppepomade. Til det er den helt enestående, faktisk.
Lag ringblomstolje med meg
For å lage ringblomstsalve, må du aller først lage ringblomstolje. Det er det tiden for nå, når ringblomstene blomstrer.
Vil du lage din egen ringblomstsalve, så kan du jo gjøre det samtidig som meg? Jeg slipper det som liksom er første del av oppskriften nå, ved å vise hvordan vi lager ringblomstolje. Det er veldig enkelt.
Du trenger
Ringblomster
Matolje
Jeg bruker økologisk rapsolje. Mange bruker også olivenolje, men personlig syns jeg den lukter for sterkt. Rapsoljen oppleves som mer nøytral i duften, etter min mening. Dessuten appellerer det veldig til meg å bruke så kortreiste råvarer som mulig.
Slik lager du ringblomstolje
Plukk ringblomster og skill blomsterhodet fra stilken. Tørk blomstene lett, enten i en dehydrator om du har det, eller i stekeovnen. Bruk da varmluftsfunksjonen, still temperaturen til rundt 40°C og sett døra på gløtt. Blomstene trenger ikke være knusktørre, men ved å tørke ut noe av fuktigheten unngår du mugg.
Legg de tørkede blomstene på et glass og dekk dem med olje. Hvor mye olje du bruker, beror på hvor mye salve du skal lage. Skal du kun lage til eget bruk vil jeg påstå at du kommer langt med en desiliter eller to. Det kommer litt an på behovet ditt; ser du for deg å bruke den utelukkende som leppepomade, for eksempel, trenger du litt mindre. Skal du bruke den som salve på sår og sprukne vinterhender, kan det være lurt å lage litt ekstra. Det samme om du har julegavene i bakhodet.
Når glasset er fullt, setter du det mørkt i fire uker.
Ringblomstolje blir til ringsblomstsalve
Og der er vi altså nå, i prosessen med å lage ringblomstsalve. Her på Fjellborg satte jeg ringblomstoljen forrige uke. Ut i august er den klar til å lage ringblomstsalve med.
Jeg skal selvsagt dele oppskriften når vi kommer så langt. Men, lager du ringblomstolje nå, er du klar til del to av prosessen når jeg også er det. Har du ikke ringblomster? Nei, da har du en god unnskyldning til å så neste år. De er vakre å se på, blomstrer lenge, og gjør i tillegg nytte for seg både i husapoteket så vel som i kjøkkenet.
Nysgjerrig på andre ting du kan tørke i tillegg til ringblomst?
Lær å tørke krydderurter HER
Så, da er det bare å plukke favnen full av ringblomster, tørke dem og legge dem på glass med olje. Vil du ha ingrediensene klare til fortsettelsen, så kan du skaffe bivoks (du trenger omtrent halvparten i vekt av vekten av oljen) og e-vitamindråper.
Da er vi i gang, da, med ringblomstsalve. Den som venter på noe godt, også videre.
Redd for å gå glipp av fortsettelsen? Husk at du kan godta varsler fra siden her eller også abonnere via e-post, så er du helt sikker på å få det med deg når nye innlegg publiseres på bloggen her.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
2 Comments
Pingback:
Pingback: