Lørdagskake

Fromasjkake – forfriskende smak av sommer

Vi har kommet til september. Høsten ligger allerede i lufta, og det er lett å tenke seg til kakao og tente stearinlys. Likevel er det fristende å holde fast ved sommeren litt til, og da har jeg den perfekte kaka til deg: Fromasjkake!

Skal jeg ta med ei kake?

Fromasjkake er ei kake jeg for alltid vil forbinde med bestemor. Hun har bakt mye forskjellig opp gjennom årene, hun, men fromasjkake har nærmest vært fast inventar på kakebordet her hos oss i bursdagsselskaper, takket være bestemor.

«Skal jeg ta med ei kake?» Det ligger mye bestemorsomsorg i et sånt spørsmål, og glad i bestemorsbakst som jeg alltid har vært, har spørsmålet vært enkelt å svare på.

Fromasjkake med oppskrift

Forfriskende innslag

Nå baker jeg fromasjkake selv. Det er lenge siden jeg snek til meg oppskriften. Jeg syns fromasjkake er slikt et forfriskende innslag på kakebordet mellom tunge sjokoladekaker, heftige kremkaker og smakssterke ostekaker. Ikke minst gir den litt farge til kakebordet, som gjerne er dekket i de mørkeste månedene her hos oss.

Fromasjkake ikke bare smaker friskt og godt, men er dessuten enkel å lage. Det gjør den også til ei fin dessertkake eller lørdagskake. Du bør begynne dagen i forveien, men såpass lar det seg ofte å gjøre å planlegge.

Oppskrift? Den sniker jeg videre til deg her:

Fromasjkake

Du trenger

Rullekake

3 egg
60 g sukker
180 g hvetemel
¼ ts bakepulver
5 ss bringebærsyltetøy

Fromasj

1 pk bringebærgelé
4 dl kokende vann
4 dl kremfløte

Fromasjen kan fint lages melkefri. Dermed blir også fromasjkaka tilgjengelig for flere! Bytt ut kremfløte med Gryr Matfløyel og følg oppskriften som vanlig. Kaka blir like god!

Slik lager du fromasjkake

Rullekake

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.

Sikt på og vend forsiktig inn hvetemel og pakepulver.

Hell røren i en langpanne kledt med bakepapir. Bre røren jevnt utover hele flaten.

Stekes på midterste rille ved 250°C i ca 5 minutter. Når den tas ut, legg et klede over for å bevare fuktigheten i sukkerbrødet.

Nå sukkerbrødet er avkjølt, strør du litt sukker på benken og hvelver kaka over med toppen ned. Smør syltetøyet over bunnen og rull stramt sammen. Legg rullekaka med skjøten ned og sett den gjerne kaldt en stund slik at den får satt seg litt.

Fromasj

Tilbered geleen etter anvisningen på pakken, men bruk 4 dl vann i stedet for 5 dl.

La geleen avkjøle, men ikke la den stivne før du stivpisker kremfløten (matfløyelen). Pisk geleen i en tynn stråle inn i kremen. Sørg for at geleen er godt fordelt i kremen.

Rullekake + fromasj = fromasjkake

Sett ringen til ei springform på 24 cm på et kakefat.

Skjær rullekaken i centimetertykke skiver. Legg skivene tett i tett rundt i ringen. Får du litt avkapp eller smuler, kan du tette småhull mellom skivene ned mot kakefatet.

Hell fromasjen i midten, og sett fromasjkaka kaldt. Aller helst over natta, men minst i 4-6 timer. Fromasjen må få tid til å stivne.

Vær så god, fromasjkake

Oppskrift på fromasjkake

Fromasjkake er frisk og god i smaken, men samtidig mild, noe som gjør den til en slager også hos barna.

Fromasjkake kan også lages i flere varianter og i alle regnbuens farger. Syltetøyet i rullekaka velger du etter egen smak og lyst, og gelé kommer som kjent i mange varianter.

Bonus

Som du kanskje også har klart å gjette deg til, så har du ikke bare fått oppskrift på fromasjkake heller, men også fromasj. Jeg en forkjemper for å ta desserten tilbake, og fromasj er et nydelig eksempel i så måte. Det tar deg jo i grunnen ikke lenger tid å lage enn det tar å stivpiske krem. Tenk for en frisk og god avslutning på en av høstens mange middager!

Fromasjkake

Lysten på flere dessertforslag?

Prøv DENNE

Så, da er det bare å finne fram syltetøykrukka og vispen, da? Lykke til med fromasjkake og velbekomme!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics