Granskuddpesto du lager selv – smakfullt og eksotisk fra skauen

Granskuddpesto er kanskje ikke det første man tenker på å lage når man står der i skauen, omgitt av friske granskudd på alle kanter. Pesto er jo noe vi først og fremst forbinder med det italienske kjøkken; ikke den norske granskauen. Pesto kan imidlertid lages med mer enn basilikum som base, og granskudd er ett alternativ. Et kjempegodt alternativ også, faktisk.

Like til himmels

Granskudd

Første gang jeg lagde granskuddpesto, tok det meg like til himmels. Et lite opphøyd sekund, følte jeg nærmest at jeg hadde rundet husmorstillingen og kjøkkenet på én gang. Heldigvis kom jeg meg raskt ned på jorda igjen, men en ny favoritt var skapt. Siden har vi faktisk aldri brukt vanlig pesto igjen. Granskuddpesto har gjort samme nytten, og det har blitt mange gode måltider med granskuddpesto som en naturlig ingrediens.

Ingredienser pesto

Jeg syns pesto er kjempegodt; smakfullt, fargerikt, og nærmest litt eksotisk. Det kan jo lages av mye forskjellig, og jeg har på ingen  måte funnet opp kruttet på egenhånd. Ingrediensene er jo stort sett det samme i en hver pesto, men mengdeforholdene under, er slumpet sammen etter ganen min. Resultatet er en nokså mild granskuddpesto; ønsker du mer smak, kan du fint øke mengden granskudd. Vær imidlertid oppmerksom på at modningsgraden til skuddene kan påvirke smaken: Jo større og fastere skudd, jo mer syrlig er de i smaken.

Litt arbeid er det, men det er på ingen måte uoverkommelig. Ei heller vanskelig. Oppskriften følger under. Tenk så moro at man kan lage noe slikt av granskudd? Serverer du granskuddpesto på neste grillfest, vil du garantert imponere gjestene.

Granskuddpesto – slik lager du det

Du trenger

300 gram granskudd
80 gram pinjekjerner
200 gram revet parmesanost
3 fedd hvitløk
3 dl olivenolje
saft av én sitron
salt
pepper

Ingredienser pesto

Rens granskuddene, og fjern alt rusk og rask som gjerne følger med fra skauen.

Rist pinjekjernene over svak varme til de er gyllenbrune og avgir en god lukt. Det tar litt tid, men ikke la deg friste til å skru opp varmen; da kan de raskt svi seg!

Hjemmelaget pesto

Ha granskuddene, pinjekjernene, parmesanosten og hvitløksfeddene i en passende beholder. Mos det sammen, gjerne med en stavmikser. En foodprocessor er også et godt hjelpemidde. Tilsett deretter olivenoljen og litt og sitronsaften, og bland det hele godt sammen. Sitronsaften kan du med fordel tilsette i små porsjoner og smake til. Eventuelt kan du supplere med mer olivenolje for å få rett konsistens, Smak til med salt og pepper (jeg hadde omtrent en teskje av hver), og vips, voilà!

Pesto Granskudd

Bruksområde

Granskuddpesto brukes som vanlig pesto, og gjør seg spesielt godt i pastaretter.
Hva med å ha det på focaccia? Nydelig tilbehør!
(Oppskrift på focaccia finner du HER.)

Granskuddpesto kan også brukes på pizzaen eller i fylt kringle. Den kan også fungere fint som en dip eller dressing ved siden av salaten, eller til kylling. Mulighetene er mange, så prøv deg fram.

Granskuddpesto

Siden det er nå granskuddene er på sitt beste, kan det være lurt å lage en god porsjon når du først er i gang (bare vær obs på at det går ganske mange granskudd på ett gram). For ikke å ødelegge aromaene og parmesanosten, er det ikke å anbefale å varmebehandle pestoen for hermetisering, men du kan porsjonere den og fryse. Da har du deilig granskuddpesto å nyte også når sesongen for granskudd er over. Når du i vinter sitter og nyter en deilig pastarett med granskuddpesto, kan du jo tenke på den forsommerdagen du var i skauen og plukket granskudd?

Focaccia med granskuddpesto

Velbekomme!

Dette innlegget ble først publisert 26.mai 2016. Det er siden oppgradert og endret noe for bedre å møte leserens behov

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

2 Comments

 • Renate Braa Refseth

  Hei,var ut i går for å sjå etter granskuddsirup, men her e det for tili..har ikke vært nok varme enda i Trondheim ,men i dag skin sola så no bli det væl håpglæde mæ te å prøv både pesto og sirup God helg på Fjellborg!

  • Husmora

   Da får du nyte ventetiden med å planlegge alt det deilige du kan lage av granskuddene når de omsider blir klare 🙂
   Her er det akkurat laget en ny vending pesto og lagt i fryseren. Godt å ha utover 😉
   Takk, og en god helg til Trondheim også!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: