Oppskrifter

Granskuddsaft: En fin base til mye godt

Granskuddsaft er med sin friske smak en nydelig leskedrikk i sommervarmen. Den er en god base for gelé og sirup, og ikke minst er den en plassbesparende måte å lagre granskuddene på når du ikke rekker å foredle dem med det samme. Fyll kurven med granskudd, og kok saft, du også. I dette innlegget forklarer jeg deg hvordan.

Smart lagring

Skauen bugner av granskudd på denne tiden av året. Masse næringsrikt snadder som vokser seg stort i en fei! Er det varmt i været, er de små lubne pynteduskene skjult i grantreets øvrige prakt nesten før du vet ordet av det.

Med andre ord er det ganske mye som skal gjøres på kort tid om man vil ha det maksimale ut av granskuddsesongen. Det skal ikke nektes for at granskudd er tidkrevende å sanke siden det går så mange skudd på kiloen. Like fullt er det masse godt man kan lage med granskudd som hovedingrediens, og da gjelder det å arbeide smart.

Oppskrift på granskuddsaft. Granskuddsaft er frisk og leskende, men også en viktig base i granskuddgelé og granskuddsirup.

Granskudd egner seg temmelig godt til frysing, så det er klart at du kan sanke og fryse ned til senere. Det krever imidlertid god fryserplass, og det er ikke alle forunt. Et alternativ er å lage granskuddsaft. Granskuddsaft er en viktig base i en del retter tilberedt med granskudd. Ikke minst tar noen flasker gjerne mindre plass i skapet, enn flere kilo med granskudd gjør i fryseren.

Forberedelser

Å lage granskuddsaft krever ikke stort mer enn å lage annen saft. Jeg vil imidlertid ikke anbefale bruk av saftkoker når du skal lage granskuddsaft. Vi vil ha et sterkest mulig konsentrat av granskuddene, og størst mulig utnyttelse av de eteriske oljene som finnes i granskuddene. Derfor trekker vi disse direkte ut ved å la granskuddene trekke i vann.

Før du begynner, sørg for å ha riktig utstyrt klart og tilgjengelig. Hvis ikke du har laget saft før, eller er usikker på hva du trenger, foreslår jeg at du tar titt på dette innlegget. Det gir en god oversikt over nødvendig utstyr, og ikke minst framgangsmåte ved sterilisering.

Oppskrift på granskuddsaft. Granskuddsaft er frisk og leskende, men også en viktig base i granskuddgelé og granskuddsirup.

Jeg vil også anbefale at du har et gasklede eller liknende av litt størrelse, i tillegg til en stor sikt. Et vanlig stativ som følger med mange av de eldre saftkokerne vil også gjøre samme nytte. Granskuddene holder nemlig på mye væske når de har ligget i vann. Denne væsken er for råsaft å regne, og den vil vi gjerne ha med. Ved å legge granskuddene i et gasklede eller tilsvarende, kan de få renne av seg, og vi kan presse ut resten av råsaften på en enkel måte. Her skal ingenting gå til spille!

Fra granskudd til råsaft

Legg ønsket mengde granskudd i passe stor kjele. Fyll på med vann. Det skal dekke skuddene, men ikke mer. Som en pekepinn, kan du regne to liter vann per halvkilo granskudd. Kok opp, og la det videre småkoke under lokk i minimum 30 minutter. Lokket er viktig så ikke væsken, og smaken med den, fordamper. Rør om av og til for å sikre at ikke granskuddene setter seg i bunnen av kjelen.

Når granskuddene blir varme, vil du se at de skifter farge fra frisk grønn til olivenfarge, og de klapper sammen. Jo lenger granskuddene koker, jo sterkere konsentrat vil du få. Når du er fornøyd, skrur du av varmen og trekker kjelen av platen.

Over en annen kjele, et kar eller liknende, legger du et gasklede i en sikt. Hell råsaften fra granskuddene og granskuddene over i kledet. Gaskledet fungerer som en sil, og sørger for at rusk og rask fra granskuddene ikke blandes med råsaften. Når granskuddene har rent av seg, pakker du gaskledet rundt og presser ut resten av råsaften.

Oppskrift på granskuddsaft. Granskuddsaft er frisk og leskende, men også en viktig base i granskuddgelé og granskuddsirup.

Granskuddsaft

Nå er råsaften ferdig. Neste trinn i prosessen er å lage ferdig granskuddsaft.

Du trenger

Råsaft
300 gram sukker per liter råsaft
Atamon konserveringsmiddel (frivillig)

Granskuddsaft vil endre farge når den varmebehandles med sukker. Min erfaring er at det er fordelaktig å arbeide med små porsjoner om gangen, det gir mindre variasjon i fargen, og granskuddsaften holder seg lysere i fargen.

Oppskrift på granskuddsaft. Granskuddsaft er frisk og leskende, men også en viktig base i granskuddgelé og granskuddsirup.

Slik lager du granskuddsaft

Mål opp råsaften, og vei opp sukkeret i forhold til antall liter råsaft.

Gi råsaften et oppkok før du tilsetter sukkeret. La saften på ny nå kokepunktet, før du skrur av varmen og trekker kjelen bort.

Du kan nå tilsette Atamon om ønskelig; sukkeret skal være konserverende nok i seg selv så lenge saften oppbevares på vakuumere flasker. Likevel, med 300 gram sukker per liter, befinner vi oss i et nedre sikte med tanke på sukkermengde i forhold til nettopp konservering. Ønsker du å bruke mer sukker, kan du også gjøre det, men vær oppmerksom på at du da kan utligne i overkant mye den litt syrlige smaken fra granskuddene, som gir saften sin særegenhet.

Ha ferdig granskuddsaft over på rene, steriliserte flasker. For å skape et vakuum slik at saften hermetiseres, er det viktig at saften tappes når den er varm over på varme flasker, og at korken settes på med det samme. Oppbevares ikke over normal romtemperatur og gjerne mørkt for ekstra holdbarhet, særlig med tanke på fargen.

Granskuddsaft har mange bruksområder

Granskuddsaft har mange bruksområder. Den er en uunnværlig base i granskuddgelé, som er et populært innslag som tilbehør til blant annet viltretter.

Granskuddsaft er også en viktig ingrediens i granskuddsirup. Husk da bare på at du allerede har tilsatt en del av sukkeret. Med utgangspunkt i én og en halv liter råsaft til sirup, trenger du én liter sukker. Én desiliter sukker veier omtrentlig 90 gram, noe som gir et behov for 900 gram totalt. Halvparten tilsatte du allerede da du kokte opp granskuddsaften! Tilsett resten og kok videre til sirup. Oppskriften finner du HER.

Granskuddsaft er søtt og godt og kan drikkes som den er. Om du ønsker å tynne den med litt vann eller ikke, velger du selv. Tilsett litt sitron, og du har en leskende limonade. Vann med smak? Frys granskuddsaft til isbiter, og ha noen i vannglasset. Sakte, men sikkert vil de smelte og frigjøre smaken av skog og sommer i vannet i passende porsjoner. Du kan også lage saftis: Ha granskudd i saftisformer og sett i fryseren. Tilsett eventuelt noen friske granskudd i formen for ekstra smak og et friskt utseende. Noen blåbær vil også smake godt i saftisen.

Oppskrift på granskuddsaft. Granskuddsaft er frisk og leskende, men også en viktig base i granskuddgelé og granskuddsirup.

Er granskudd skogens potet?

Kanskje ikke helt, men granskudd kan utvilsomt brukes til mye! Det er også veslekælls konklusjon, etter å ha fulgt med på kjøkkenet som observatør og forsøkskanin. «Du lager jammen mye rart av granskudd, mamma!» Og ja, det gjør jeg. Granskuddenes bruksområder forundrer meg stadig mer, jo flere jeg oppdager. Derfor er det også nå med en viss baktanke jeg har kokt opp en god del granskuddsaft. Da har jeg nemlig litt å gå på til vinteren om en ny idé skulle dukke opp.

Ikke minst er granskuddsaften en god reserve å ha for hånden om det skulle bli mange pannekakemiddager det neste året. Da er nemlig granskuddsirup like selvfølgelig på bordet som selve pannekakene, og da kan man jo ikke gå tom! Så, vi er klare for en ny vinter. Eller i alle fall matboden vår. Er du?

Og du? Husk at du kan følge Hverdagen på Fjellborg på Facebook og Instagram for oppdateringer om nye innlegg. Det er også mulig å abonnere på bloggen, slik at du alltid får tilgang til de nyeste innleggene via e-post.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics