Hostesaft av granskudd: Slik lager du det
Hostesaft av granskudd har med tiden blitt et nødvendig «må ha» her hos oss. Da bestemor og bestefar bodde på Fjellborg, laget bestemor hvert år hostesaft av granskudd. Alltid stod det en flaske hostesaft i kjøleskapsdøren, og én spiseskje er tilstrekkelig til å dempe hosten. Hostesaft av granskudd har også en lindrende effekt på sår hals, og kommer dermed godt med i forkjølelsessesongen.
Slimløsende granskudd
Hostesaft av granskudd er ikke gjort i en fei, men er absolutt verdt tiden og innsaten likevel. Den er det rene vidundermiddel når forkjølelsene sniker seg på! Granskudd er spesielt rik på vitamin C, som er et antioksidant, og viktig for immunforsvaret. I tillegg har granskudd et høyt innhold av eteriske oljer som virker slimløsende. Denne egenskapen gjør granskuddene spesielt velegnet for å kurere slimhoste, og hostesaft av granskudd er både effektiv og smakfull.

Personlig har jeg heller dårlig erfaring med vanlig hostesaft, både for tørrhoste og slimhoste. Den gode hjelpen i de ulike miksturene har vært heller fraværende, og de har blitt svelget unna mer i desperasjon enn i faktisk tro på at de skulle hjelpe. Jeg skal innrømme at jeg derfor var skeptisk første gang jeg smakte hostesaft av granskudd også. Hvorfor skulle denne hjelpe når ingenting annet gjorde? Men sannelig! Ikke bare lindret den hosten som var så plagsom, men den lindret også den såre halsen.
Dosering og forsiktighetsregler
Én spiseskje, tre til fire ganger i døgnet. Mer skal det ikke til. Det understrekes at dette er egne erfaringer, og på ingen måte en legevitenskapelig anbefaling. Doseringen er imidlertid basert på erfaring fra andre tilsvarende legemidler.
Sunn fornuft tilsier at det skal godt gjøres å innta for mye hostesaft av granskudd. Hostesaften inneholder en god del alkohol, så det er klart at man må ta sine forhåndsregler likevel. For det første bør man være forsiktig med å gi den til barn. For det andre bør man også huske på at man ikke skal kombinere alkohol og bilkjøring. Riktignok skal det store mengder hostesaft til før det gjør utslag i en eventuell promillekontroll. Men, da har jeg i hvertfall nevnt det.
Hostesaft av granskudd – slik lager du det
Lagvis i et lufttett glass, legger du
1 kg friske granskudd
0,8 kg sukker
Sett glasset på en solrik plass, gjerne i vinduskarmen, og vend det daglig til de eteriske oljene er skilt ut av granskuddene, og sukkeret har smeltet. Denne prosessen tar lang tid, og du bør hvertfall beregne 3-4 uker.

Når sukkeret har smeltet og oljene er trukket ut av granskuddene, er det tid for å sile av væsken. Bruk gjerne et gasklede lagt i en melsikt eller liknende når du siler; da holder du tilbake selv de minste små rusk. Du kan dessuten vri opp kledet med innhold når det har rent fra seg, og således få med deg mest mulig av væsken. Tilsett så sprit med 40-60 % alkohol i blandingsforholdet 1:0,5. Altså halvparten så mye sprit som granskuddsaft. Til én kilo granskudd med dertilhørende sukker, har jeg gjerne fått én liter væske. Da skal det blands i en halvliter sprit.
Ha den ferdige hostesaften over på steriliserte flasker i passende størrelse. Oppbevar kaldt, og finn fram ved behov. Dosér som beskrevet over. Ta gjerne en titt på dette innlegget også, som viser vårt første møte med hostesaft av granskudd.
Verdt innsatsen
Som dere ser av oppskriften, tar det lang tid å lage hostesaft, så her er det bare å skride til verks. Jeg har tatt i bruk to store Norgesglass, og de står nå i den ene vinduskarmen på sørsiden av huset for å få mest mulig sollys. Hver kveld før jeg legger meg, vender jeg dem, og så er det bare å vente i spenning på hvor lang tid det tar før oljene fra granskuddene er skilt ut og sukkeret har smeltet. Jo mer sol, jo raskere går prosessen.
Når man lager mat – og medisin – fra bunnen, skal man ha god tid. Ikke for at det er så vanskelig, men det finnes ingen snarvei til kvalitet. Man arbeider på lag med naturen, og det tar den tiden det tar. Men, det er som regel verdt det.
Når det kommer til hostesaft av granskudd, er jeg ikke engang i tvil! For oss på Fjellborg er det et uunnværlig hjelpemiddel når forkjølelsene herjer gjennom mørke vintermåneder, og jeg vil anbefale deg å gi det et forsøk. Så, finn fram kurven og dra på skogstur. Fyll den med granskudd og lag den til hostesaft.
Hverdagen på Fjellborg er en høyst levende blogg selv om du nå leser et innlegg som er publisert for en tid tilbake. Vil du få med deg nye innlegg og bli kjent med oss? Du kan abonnere på bloggen via e-post eller også godta varsler fra siden. Da får du med deg siste nytt, alltid! Kikk gjerne litt rundt på nettsiden også, kanskje finner du mer av interesse?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Dette innlegget ble først publisert 27.mai 2016. Det er siden oppgradert og endret noe for bedre å møte leserens behov.
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?






8 Comments
Pingback:
Maria
Hei, så spennende, dette må vi prøve ut! Kan du komme med noen forslag til hva slags alkohol man kan ha i? Eller kan all slag alkohol mellom 40-60 brukes, uten at det gjør en stor forskjell? Jeg er ikke så vant med alkohol😅
Camilla Skår
Hei! Jeg har brukt nøytral sprit, for eksempel Absolut Vodka 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Eva E. T.
Hei! Takk for oppskrift! 🙂
Jeg har hatt glassene mine i vinduet i to og en halv uke nå, og igår begynte granbarene å flyte over sukkeret/vesken, jeg ristet dem og åpnet glasset for å få ut luft, Men de fortsetter å flyte etter noen timer… Det har begynt å bli varmere og glassene har fått mer sol.
.. jeg er I Hamar, sone h 4.
Er dette normalt? Gjærer de? Er de tidlig ferdige?
Camilla Skår
Hei, mine granskudd flyter også opp, så det er nok helt normalt 🙂 Er du bekymret for gjæring kan du jo alltids lukke opp glasset og lukte, men jeg tror nok dette handler mer om at granskuddene flyter på laken som jo er ganske kompakt med alt sukkeret i. Dersom alt sukkeret er oppløst nå, så kan du lage ferdig hostesaften når du har tid 🙂
Camilla