Hjemmelaget saft,  Husmorhverdag,  Oppskrifter,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Skauliv,  Tips og ideer,  Utnyttelse

Hostesaft av granskudd: Slik lager du det

Hostesaft av granskudd har med tiden blitt et nødvendig «må ha» her hos oss. Da bestemor og bestefar bodde på Fjellborg, laget bestemor hvert år hostesaft av granskudd. Alltid stod det en flaske hostesaft i kjøleskapsdøren, og én spiseskje er tilstrekkelig til å dempe hosten. Hostesaft av granskudd har også en lindrende effekt på sår hals, og kommer dermed godt med i forkjølelsessesongen.

Slimløsende granskudd

Hostesaft av granskudd er ikke gjort i en fei, men er absolutt verdt tiden og innsaten likevel. Den er det rene vidundermiddel når forkjølelsene sniker seg på! Granskudd er spesielt rik på vitamin C, som er et antioksidant, og viktig for immunforsvaret. I tillegg har granskudd et høyt innhold av eteriske oljer som virker slimløsende. Denne egenskapen gjør granskuddene spesielt velegnet for å kurere slimhoste, og hostesaft av granskudd er både effektiv og smakfull.

Hostesaft av granskudd. Granskudd, sukker og sprit er alt du trenger.

Personlig har jeg heller dårlig erfaring med vanlig hostesaft, både for tørrhoste og slimhoste. Den gode hjelpen i de ulike miksturene har vært heller fraværende, og de har blitt svelget unna mer i desperasjon enn i faktisk tro på at de skulle hjelpe. Jeg skal innrømme at jeg derfor var skeptisk første gang jeg smakte hostesaft av granskudd også. Hvorfor skulle denne hjelpe når ingenting annet gjorde? Men sannelig! Ikke bare lindret den hosten som var så plagsom, men den lindret også den såre halsen.

Dosering og forsiktighetsregler

Én spiseskje, tre til fire ganger i døgnet. Mer skal det ikke til. Det understrekes at dette er egne erfaringer, og på ingen måte en legevitenskapelig anbefaling. Doseringen er imidlertid basert på erfaring fra andre tilsvarende legemidler.

Sunn fornuft tilsier at det skal godt gjøres å innta for mye hostesaft av granskudd. Hostesaften inneholder imidlertid en god del alkohol, så det er klart at man bør ta sine forhåndsregler likevel. For det første bør man være forsiktig med å gi den til barn. For det andre bør man også huske på at man ikke skal kombinere alkohol og bilkjøring. Riktignok skal det store mengder hostesaft til før det gjør utslag i en eventuell promillekontroll, men da har det i det minste blitt nevnt.

Hostesaft av granskudd – slik lager du det

Lagvis i et lufttett glass, legger du

1 kg friske granskudd
0,8 kg sukker

Sett glasset på en solrik plass, gjerne i vinduskarmen, og vend det daglig til de eteriske oljene er skilt ut av granskuddene, og sukkeret har smeltet. Denne prosessen tar lang tid, og du bør hvertfall beregne 3-4 uker.

Hostesaft av granskudd: Sukker og granskudd legges lagvis på et lufttett glass

Når sukkeret har smeltet og oljene er trukket ut av granskuddene, er det tid for å sile av væsken. Bruk gjerne et gasklede lagt i en melsikt eller liknende når du siler; da holder du tilbake selv de minste små rusk. Du kan dessuten vri opp kledet med innhold når det har rent fra seg, og således få med deg mest mulig av væsken. Tilsett så sprit med 40-60 % alkohol i blandingsforholdet 1:0,5. Altså halvparten så mye sprit som granskuddsaft. Til én kilo granskudd med dertilhørende sukker, har jeg gjerne fått én liter væske. Da skal det blands i en halvliter sprit.

Hostesaft av granskudd

Ha den ferdige hostesaften over på steriliserte flasker i passende størrelse. Oppbevar kaldt, og finn fram ved behov. Dosér som beskrevet over. Ta gjerne en titt på dette innlegget også, som viser vårt første møte med hostesaft av granskudd.

Hostesaft av granskudd

Verdt innsatsen

Som dere ser av oppskriften, tar det lang tid å lage hostesaft, så her er det bare å skride til verks. Jeg har tatt i bruk to store Norgesglass, og de står nå i den ene vinduskarmen på sørsiden av huset for å få mest mulig sollys. Hver kveld før jeg legger meg, vender jeg dem, og så er det bare å vente i spenning på hvor lang tid det tar før oljene fra granskuddene er skilt ut og sukkeret har smeltet. Jo mer sol, jo raskere går prosessen.

Når man lager mat – og medisin – fra bunnen, skal man ha god tid. Ikke for at det er så vanskelig, men det finnes ingen snarvei til kvalitet. Man arbeider på lag med naturen, og det tar den tiden det tar. Men, det er som regel verdt det. Når det kommer til hostesaft av granskudd, er jeg ikke engang i tvil! For oss på Fjellborg har det blitt et uunnværlig hjelpemiddel når forkjølelsene herjer gjennom mørke vintermånder, og jeg vil anbefale deg å gi det et forsøk. Så, finn fram kurven og dra på skogstur. Fyll den med granskudd og lag den til hostesaft.

Hostesaft av granskudd

Lykke til!

Vi blogges!

Dette innlegget ble først publisert 27.mai 2016. Det er siden oppgradert og endret noe for bedre å møte leserens behov.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics