Trenger du hjelp?
Det er safte- og syltetid. Lurer du på noe? Trenger du hjelp? Da må du lese videre. Dette skal du klare, ser du!
Bare for flinke bestemødre
I min spede husmorkarriere, 21 år gammel, med mann, hus og ripsbusk, var jeg helt overbevist om at safting var som å skjære damer i to på sirkus. Det måtte da være forferdelig vanskelig? Ja, for når det var noe bestemor klarte, så kunne ikke det være for meg. Hun hadde jo husmorskole og barnebarn og allting.
Men, så hadde jo jeg en bestemor. Og en saftkoker på loftet. Med litt telefonisk veiledning ble det hjemmelaget saft i matskapet vårt også.

Jeg oppdaget jo etter hvert at bare fordi bestemor klarte det, så var det mye som ikke nødvendigvis var uoverkommelig for en annen stakkar heller. Alt handlet om å prøve, godta feil, tørre å spørre når du trenger hjelp og mengdetrening, ikke minst.
Safteskolen – en stor suksess
I 2013 overtok vi jo her på Fjellborg. Da ble bestemors ripsbusk min, og resten er historie, som det heter.
I 2016 opprettet jeg bloggen du leser nå, og samme år publiserte jeg Safteskolen i tre deler pluss et innlegg om emballasje. Det har vært en stor suksess fra første dag. Bare de siste tre årene har flere mennesker besøkt safteskolen her på Hverdagen på Fjellborg enn det finnes mennesker i en over middels stor, norsk by!
Noen år senere, i 2022, fulgte jeg opp med Sylteskolen, og den er i ferd med å få godt fotfeste på bloggens toppliste, den også.

Det forteller meg bare én ting: Folk, og stadig flere, ønsker å ta vare på det de har av frukt og bær i hagen. Bevisstheten rundt sjølberging, også til eget hushold, øker.
Trenger du hjelp?
Ikke alle har en bestemor å ringe. Da er jeg glad for at Safte- og sylteskolen kan være til hjelp for den som står der og lurer på det jeg selv lurte på for snart tjue år siden. Også er det jo slik at selv om den er nokså utfyllende, så hender det likevel at det dukker opp spørsmål i innboksen min. Det skjer faktisk ganske ofte.
Og vet du hva? Trenger du hjelp, så er du hjertelig velkommen til å spørre! Enten det er til sukkerberegning, hva du kan putte i safte- eller syltekjelen, frukt og bær som kan kombineres eller helt andre ting. Kanskje trenger du også rett og slett bare en tommel opp? Det kan man så absolutt trenge når man har utfordret seg selv! Jeg svarer etter beste evne og så raskt jeg kan.
Du finner både e-postadressen min og et kontaktskjema, om du syns det er enklere, HER.
Også blir jeg jo, i all beskjedenhet, veldig glad hvis du deler Safte- og sylteskolen min med noen du kjenner som kanskje trenger et lite puff til å utnytte det som gror i deres hage. Ja, eller hele bloggen for den del. Her er jo litt av hvert for en hver som er opptatt av sjølberging.
Har du lyst til å safte og sylte, men har ikke frukt og bær?
Da bør du lese DETTE

Og skulle du synes at det er litt kjedelig å plukke bær? Da kan du jo bare tenke på at det er vi mange som gjør om dagen. Jeg også. Noen ganger er det litt ekstra motivasjon i bare det å vite at vi er flere som gjør det samme samtidig. Dessuten, så er det jo til et godt formål for vinteren?
Alle innleggene i Safte- og sylteskolen
Safting og sylting: Åtte tips og råd for valg av emballasje
Safting del 1: Rydding, utstyr og sterilisering
Safting del 2: Slik bruker du saftkoker, trinn for trinn
Safting del 3: Slik lager du saft, trinn for trinn
Lage syltetøy selv? Klart du kan!
Emballasje: Hva skal du ha syltetøyet ditt i?
Rørte bær – slik lager du det trinn for trinn
Syltetøy – slik lager du det trinn for trinn
Marmelade – slik lager du det trinn for trinn
Syltetøy – spørsmål og svar
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
