Dyrene

Dyrene på Fjellborg

Dyrene på Fjellborg teller nokså mange. Særlig med tanke på at det ikke er en gård engang. De har variert litt i både art og antall, men akkurat nå er det disse som bor her på Fjellborg:

Sokrates og Muusi

Sokrates (2021) og Muusi (2022) er de to musejegerne på Fjellborg.

Eldstemann, Sokrates, er en rolig fyr. Han spiser så det er kattemat over halve kjøkkenet innen han er forsynt, men tilgis på sjarmen. Han er en ekte kosepus, og trives aller best når han kan ligge og sove i senga til veslekæll. Tar seg en langtur fra tid til annen, men kommer alltid hjem.

Sokrates er hjemme igjen etter ti døgn på vift

Muusi er en liten pusefrue med stor personlighet. Hun er opptatt av flokken sin, og særlig dens renslighet. Her slikkes og vaskes det over en lav sko! Innmari kjælen, veldig glad i Sokrates og i det hele tatt høyt elsket av alle på Fjellborg.

Muusi har fanget mus

Damene på «låven»

På «låven» bor hønene våre. En ivrig gjeng med damer som blir aldeles elleville når de får litt godt fra kjøkkenet. De er av rasen Lohman og siden de brune har et litt roligere gemytt, er det først og fremst de brune vi velger når flokken annet hvert år fornyes.

De legger godt med egg, og vaffelrøra blir god og fin i fargen når damenes egg går i røra. Vi tar det vi selv trenger, og selger resten unna til de av sambygdingene som ønsker seg litt ekstra gode egg fra lokale høner.

Dyrene på Fjellborg. Hønsehold er på topp 10 i 2022: Utegarden til Lohman-flokken vår. De går ut og inn som de selv vil.

Og – siden vi er opptatt av at dyrene på Fjellborg skal være til nytte hele veien, blir selvsagt de gamle hønene til middag når de en gang pensjoneres.

Brahmaene

Etter en liten ufrivillig pause fra rasen, har vi sommeren 2023 fått en ny flokk Brahma på Fjellborg. Flokken består av fire høner og to unghaner. Brahma er en rase vi har god erfaring med. De har et trivelig gemytt, i tillegg til at de er suverene snilejegere. For tiden går de i garde, men på sikt får de bli frittgående høns.

Nye høns på Fjellborg: Brahma

Villagris

Grisene er en viktig del av dyrene på Fjellborg! I sommerhalvåret har vi også to, tre gris tuslende nede i bingen vår. I år har vi to purker og en galte. Jeg hilser dem hver morgen med Nasse, Nøff og Peppa, men hvem som er hvem er jeg ikke så nøye med.

Hvordan går det med grisene? De vokser seg store og fine. Julemeddæ'n 2023

Tidligere år har vi hatt Galte og Vralte (2014), Grise, Krise og Fise (2015), Lotta og Flotta (2016), De Tre Grisene Gris (2017), tre navnløse purker (2018), Flekken, Frøken og Frida (2019) og enda tre kull som aldri fikk navn i 2020, 2021 og 2022.

Lotta og Flotta var forøvrig langt mer opptatt av å tenke på figuren enn flesket, og magrere ribbe har aldri vært spist på julekvelden enn den vi åt det året. Alt går ikke nødvendigvis i grisen om grisen er kresen. Til gjengjeld var Galte og Vralte så gjennomspekket av fett at de fortsatt virker som målestokk for rekord og kjøttkvalitet, flere tonn med grisekjøtt senere. Grøss og gru.

Grisene slakter vi selv i november, og det er alltid en stor begivenhet både blant venner og familie, men også her på bloggen.

Biene

På Fjellborg har vi også egenprodusert honning fra egne bier. Bigården teller i år fem produksjonskuber og et varierende antall avleggere.

Hva bød juni på? Min første Bisverm

2023-sesongen er den tredje med bier her på Fjellborg. Det er både lærerikt, frustrerende og gøy med birøkt. Og honningen? Den kan du selvsagt få kjøpt! Det er bare å ta kontakt.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics