Dyrene

Dyrene på Fjellborg

Dyrene på Fjellborg teller nokså mange. Særlig med tanke på at det ikke er en gård engang. De har variert litt i både art og antall, men akkurat nå er det disse som bor her på Fjellborg:

Sokrates og Rasmus

Sokrates (2021) og Muusi (2024) er de to musejegerne på Fjellborg.

Eldstemann, Sokrates, er en rolig fyr. Han spiser så det er kattemat over halve kjøkkenet innen han er forsynt, men tilgis på sjarmen. Han er en ekte kosepus, og trives aller best når han kan ligge og sove i senga til veslekæll. Tar seg en langtur fra tid til annen, men kommer alltid hjem.

Sokrates er hjemme igjen etter ti døgn på vift

Rasmus ble født i sofakroken vår våren 2024. Med sin gylne farge og som eneste gutt i en flokk på fire, vant han våre hjerter umiddelbart og fikk bli boende da søsknene flyttet hjemmefra. Rasmus er en sann kjæledegge, og det beste han vet er å sove i hengekøye sammen med matmor. Livet som kastrert hankatt er ikke så verst!

Morgenstund har gull i munn eller en liten Rasmus som nyter hengekøyeliv med matmor Camilla Ti ekstra gode minner fra 2024

(Rasmus’ mor hadde ikke særlig sansen for hjemmeboende sønner, falt for den kastrerte nabokatta og flyttet til ham og hans mennesker. Kommer jevnlig innom sitt gamle hjem for å kjefte på avkommet, men behandler oss andre som luft.)

Damene på «låven»

På «låven» bor hønene våre. En ivrig gjeng med damer som blir aldeles elleville når de får litt godt fra kjøkkenet. De er av rasen Lohman og siden de brune har et litt roligere gemytt, er det først og fremst de brune vi velger når flokken annet hvert år fornyes.

De legger godt med egg, og vaffelrøra blir god og fin i fargen når damenes egg går i røra. Vi tar det vi selv trenger, og selger resten unna til de av sambygdingene som ønsker seg litt ekstra gode egg fra lokale høner.

Dyrene på Fjellborg. Hønsehold er på topp 10 i 2022: Utegarden til Lohman-flokken vår. De går ut og inn som de selv vil.

Og – siden vi er opptatt av at dyrene på Fjellborg skal være til nytte hele veien, blir selvsagt de gamle hønene til middag når de en gang pensjoneres.

Brahmaene

Etter en liten ufrivillig pause fra rasen, fikk vi sommeren 2023 fått en ny flokk Brahma på Fjellborg. Flokken består av fire høner og en hane. Brahma er en rase vi har god erfaring med. De har et trivelig gemytt, i tillegg til at de er suverene snilejegere. For tiden går de i garde, men på sikt får de bli frittgående høns.

Nye høns på Fjellborg: Brahma

Arne

Blant dyrene på Fjellborg bor det også ei and, Arne. Arne er av rasen cayuga, og kom til oss ved en ren tilfeldighet. Var opprinnelig en halvpart av to, men tragiske omstendigheter inntraff, og Arne lever (foreløpig) livet som single.

Det var likevel ikke enden på visa for anda Arne Knute på halsen

Villagris

Grisene er en viktig del av dyrene på Fjellborg! Ja, for ikke å snakke om sjølbergingen. I sommerhalvåret har vi også to, tre gris tuslende nede i bingen vår. I år har vi to purker og en galte. Jeg hilser dem hver morgen med Nasse, Nøff og Peppa, men hvem som er hvem er jeg ikke så nøye med.

Hvordan går det med grisene? De vokser seg store og fine. Julemeddæ'n 2023

Tidligere år har vi hatt Galte og Vralte (2014), Grise, Krise og Fise (2015), Lotta og Flotta (2016), De Tre Grisene Gris (2017), tre navnløse purker (2018), Flekken, Frøken og Frida (2019) og enda fire kull som aldri fikk navn i 2020, 2021, 2022, 2023 og 2024.

Lotta og Flotta var forøvrig langt mer opptatt av å tenke på figuren enn flesket, og magrere ribbe har aldri vært spist på julekvelden enn den vi åt det året. Alt går ikke nødvendigvis i grisen om grisen er kresen. Til gjengjeld var Galte og Vralte så gjennomspekket av fett at de fortsatt virker som målestokk for rekord og kjøttkvalitet, flere tonn med grisekjøtt senere. Grøss og gru.

Grisene slakter vi selv i november, og det er alltid en stor begivenhet både blant venner og familie, men også her på bloggen.

Vil du bli med å slakte?

Trykk HER

Biene

På Fjellborg har vi også egenprodusert honning fra egne bier. Bigården teller fem produksjonskuber og i løpet av sesongen et varierende antall avleggere.

Hva bød juni på? Min første Bisverm

2025-sesongen er den femte med bier her på Fjellborg. Det er både lærerikt, frustrerende og gøy med birøkt. Og honningen? Den kan du selvsagt få kjøpt! Det er bare å ta kontakt HER.

Verified by ExactMetrics