Husmorhverdag,  Jul på Fjellborg,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Tips og ideer,  Utnyttelse

Oppskrift: Hjemmelaget iskrem

Nå i julestria er det mye som skal bakes. Kokosmakroner, kransekake, pikekyss, og jeg vet ikke hva. Veldig mange av de julekakene som står på Fjellborgs egen liste over de sju slagene, inneholder eggehvite, men hva da med alle plommene som blir til overs?

Oppskrift på hjemmelaget iskrem med vanilje

Når jeg holder på i kjøkkenet, liker jeg å utnytte alle råvarene fullt ut, så å kaste dem er helt utenkelig. Nå er det jo mye godt som kan lages med eggeplomme også, så det er ikke noe problem, men vi har én favoritt her hos oss, og det er hjemmelaget iskrem! Noe så godt, da? Dessuten er det jo godt med iskrem ved siden av julens mange småkaker også, så å lage iskrem på plommene etter julebaksten passer jo helt utmerket! Og oppskriften? Den skal jeg dele med dere her:

Hjemmelaget iskrem

10 eggeplommer
125 gram sukker
1 vaniljestang
6 dl kremfløte

Skrap frøene av vaniljestangen,
og ha disse, eggeplommer og sukker i en bolle.
Pisk det sammen til stiv eggedosis, og sett til side.

Oppskrift på hjemmelaget iskrem med vanilje

Pisk fløten til krem av middels stiv konsistens:
Den skal ikke korne seg, men skal heller ikke være rennende.

Oppskrift på hjemmelaget iskrem med vanilje

Ha eggedosisen over i bollen med krem, og bland det pent sammen.
Bruk gjerne en ballongvisp av stål for best resultat.

Oppskrift på hjemmelaget iskrem med vanilje

Nå er selve iskremblandingen ferdig, og du kan enten fryse den som den er – deilig vaniljeis – eller du kan tilsette ulike smaker: Nonstop, sjokolade, Oreokjeks, bær, lakris, nøtter, ja, hva enn du syns at smaker godt i is. To favoritter her, er biter av hvit sjokolade, og bringebær og kvikklunsj. Bare pepperkakene er i boks, så tror jeg jammen jeg skal knuse noen av dem og ha i en omgang også. Uansett hva du velger å ha i eller ikke, så behøver du ikke å passe tiden, røre rundt og vende om; når iskremen er i fryseren, er jobben gjort!

På grunn av kremfløten, blir det en ganske mektig iskrem, så jeg har som regel brukt små frysebeger, lik dem jeg bruker til rørte bær om sommeren, til å fryse isen i. Det blir liksom en passende dessertporsjon for vår familie, med to barn og to voksne. Du kan jo også bruke vanlige, tomme isbokser eller liknende, men tenk litt på hva du skal bruke iskremen til, og velg emballasje deretter. Iskrem som har vært frosset fem ganger, er bare godt når man er skikkelig godtesjuk, og iskremen i bunnen av fryseboksen er det eneste som er igjen. Ikke sant?

Oppskrift på hjemmelaget iskrem med vanilje

Jeg bruker også denne oppskriften når jeg lager iskake, både med og uten bunn. Du kan jo for eksempel lage Nonstop-kake? Legg Nonstop slik at de dekker bunnen i en kakeform, og ha iskremblandingen – med Nonstop i, selvsagt – oppå. Sett den så den står rett og stabilt i fryseren, og du har en fiks ferdig iskake neste gang du skal ha selskap. Fordelen er jo dessuten at den kan lages god tid i forveien. Kanskje en idé til et av julens mange selskap, om det skal være barn til bords?

Ja, så enkelt og så raskt er det faktisk å lage iskrem – helt selv! Noen vil kanskje reagere på sukkermengden i eggedosisen, og ja – det er lite sukker. Du kan nok trygt ha i mer sukker uten at den blir for søt; det handler om vaner, smak og behag. Husk bare at kremen og vaniljen også gir en søtlig smak, så vær forsiktig. Én porsjon holder til cirka fem små frysebeger når det ikke er tilsatt kjeks, sjokolade eller liknende, og jeg foreslår at du like gjerne dobler oppskriften når du først er i gang. Hvis den i det hele tatt overlever julen, så har den uansett god holdbarhet i fryseren; vi har funnet bortglemte bokser som har ligget i fryseren i over ett år, og som fortsatt har vært like gode.

Oppskrift på hjemmelaget iskrem med vanilje

Og du? Ta vare på vaniljestangen etter at du har skrapet ut frøene, så skal vi gjøre noe spennende med den i neste innlegg. Her kaster vi ingenting som fortsatt kan brukes! Ja, så følg med her på Hverdagen på Fjellborg, og lykke til med iskremen – kos deg! Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics