Hva kan vi lage av granskudd?

Nå er det sesongen for granskudd, men hva kan vi lage av granskudd? I dette innlegget har jeg samlet mine beste oppskrifter til deg.

Endelig sesong for granskudd

Vi skriver slutten av mai, og det er godt nytt for en som er glad i matauk. Nå er det nemlig sesongen for granskudd, og spør om vi har ventet på den her på Fjellborg!

Å sanke granskudd er en fin og enkel matauk. Hva kan vi lage av granskudd?

Vi begynner å få lange tradisjoner for granskudd når det kommer til matauk her hos oss. Vi må faktisk helt tilbake til 2015; det var da det begynte. Året før, som var vår første sommer her, rakk jeg ikke å sanke. Da stod jeg med hendene fulle av en baby og forberedelser til barnedåp på denne tiden.

I år var det faktisk det daværende dåpsbarnet som kunne melde at nå er granskuddsesongen her. Han er fryktelig glad i granskudd, og har gått og prøvesmakt helt til de ble modne. «Hva kan vi lage av granskudd i år, mamma?»

Når kan du plukke granskudd?

Sesongen for granskudd er slettes ikke lang. Det gjelder å passe på når de er plukkeklare. Plutselig er det for sent, og det er gjerne temperaturen som styrer. Legg bare merke til grantrærne som for det meste står i solskinn, sammenliknet med de i mer skyggefulle områder.

Granskudd, små og lubne, lysegrønne og plukkeklare

At sesongen er kort tar jeg også følgene av her på Fjellborg. Selv om jeg egentlig har mer enn nok annet som bør og skal gjøres, så må morgendagen likefullt settes av til å plukke granskudd.

Granskuddene er klare når de er små og lubne. De skal ikke være så små at de er harde. Jo eldre skudd, jo stivere blir de og du ser det også ved at de blir mørkere i fargen.

Men, hva kan vi lage av granskudd når de først er plukket?

Hva kan vi lage av granskudd?

Ja, hva kan vi lage av granskudd? Den klare favoritten her på Fjellborg er granskuddsirup. Uunværlig på pannekakene i følge enkelte, og pepperkaker uten granskuddsirup er faktisk utenkelig!

Hva kan vi lage av granskudd?Granskuddsirup: Først koker du opp granskudd i vann. Husk å ikke bruke for mye vann.

Mine beste oppskrifter finner du under. Klikk/trykk på hver enkelt, så kommer du direkte til oppskriftene.

Granskuddsirup (og pepperkaker)
Granskuddsaft
Granskuddgelé
Granskuddpesto
Syltede granskudd
Hostesaft av granskudd

Skal du bare lage én ting av granskudd, anbefaler jeg hostesaften. Den funker fjell! Forøvrig er det bare å plukke og smake og prøve. Det er nok en litt uvant smak, men innmari godt!

Hva kan vi lage av granskudd? Hostesaft av granskudd

Jeg har også skrevet et innlegg til deg om hvordan du kan planlegge arbeidet og plukkingen av granskudd.

Du finner det HER

Hva kan vi lage av granskudd?

Granskuddene har du sikkert lagt merke til mange ganger før. Kan hende har du også hørt at de kan spises, men hva kan vi lage av granskudd? Det håper jeg du har fått noen svar på nå.

Jeg skal altså ut å sanke i morgen. Granskuddsirup står øverst på lista, og strekker tiden til har jeg et par nye oppskrifter på blokka også. Jeg lover å dele dem her på Hverdagen på Fjellborg hvis jeg kommer så langt.

Hverdagen på Fjellborg, matauk: Granskudd

Kom deg ut og plukk! Skauen er full av godsaker, og tenk så deilig å ha en smak av våren i matskapet når vinteren siger på om noen måneder.

Hvilken oppskrift begynner du med?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

3 Comments

 • Fotavtrykket

  Jeg har til gode å lage noe av granskudd, men jeg har laget løvetannsirup en del ganger. Vi har en god del gran her jeg bor, så godt mulig jeg må prøve. 😉 Takk for tips.
  Pssst: Du og bloggen din er forresten til inspirasjon og glede. 😀 Og du har fått skryt på bloggen min i dag. 😉

  • Husmora

   Ja, det må du absolutt gjøre, for det er så mye godt! Oj, så spennende! Skal forte meg inn å se (ikke rukket så mye annet enn egen blogg denne uka). Tusen takk 🙂

   • Fotavtrykket

    Det har dessverre ikke kommet granskudd hos meg enda, men skal følge med og plukke om forhåpentligvis ikke lenge. Bruker du å tenke over hvor mange skudd du tar fra hver gren og hvert tre, for å ikke ødelegge for treet?
    Glad for at du likte omtalen min. 😀

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: