Krumkaker av sprøeste sort
Jeg trodde krumkakene mine var fine. Det var helt til jeg prøvde Henriette Schønberg Erkens krumkaker. Nå blir det krumkakeskifte på Fjellborg!
Tradisjonelt
Du vet hvordan det er med julebaksten. Vi har alle våre sorter og vi har alle våre oppskrifter. Ofte har også disse oppskriftene gått i arv i generasjoner. Jeg har noen sånne oppskrifter, jeg også. Sirupsnippoppskriften er kanskje den viktigste av dem alle. Den har jeg fått av bestemor, som i sin tid fikk den av sin mor som hadde bakt dem den gangen hun var tjenestepike på Alby gård.
Duften av julebakst er veldig ofte duften av minner. Har du tenkt på det?
Les mer HER
Krumkaker er også en av «våre» sorter her på Fjellborg. Den er like selvsagt i kakeboksen til jul som julegrana er det i stua. I alle år har jeg bakt etter den samme oppskriften og vært fornøyd med det, men så skjer det ting her i livet, da, som gjør at verdensbildet sees fra en annen vinkel. I alle fall hva julebakst angår.
For et par uker siden besøkte jeg Vesla, Henriette Schønberg Erkens barnebarn. Avtalen var at jeg skulle ha med noe kaffegodt. Hva annet kunne jeg gjøre enn å bla opp i bestemors kokebok? For deg og meg kjent som Stor Kokebok. Jeg bakte julekake og havrekjeks, men også krumkaker ble med i kakeboksen hjem til Vesla.
Krumkaker av sprøeste sort
Både havrekjeks og julekake fikk gode tilbakemeldinger, men det som virkelig ble rost opp i skyene på kakebordet, det var krumkakene.
Jeg kunne jo ha tatt all æren selv, men rosen sendte jeg rett videre til Henriette Schønberg Erken. Uten henne hadde jeg aldri kommet på å steke krumkaker på denne måten, og for mitt vedkommende i alle fall, var det revolusjonerende!
Jeg fulgte det som i Stor Kokebok omtales som Krumkaker I, og aldri i mitt liv har jeg verken stekt eller smakt så sprø krumkaker! Løvtynne og av sprøeste sort – og kjempegode var de jammen også! Både Vesla, Sjur og jeg var enig.
Gikk du glipp av det rørende besøket? For ja, rørende var det, syns jeg.
Bli mer HER
Selv var jeg faktisk så enig at da jeg skulle steke krumkaker til jul her på Fjellborg i dag, så pensjonerte jeg min gamle oppskrift. Heretter er det Henriette Schønberg Erken sin oppskrift fra Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932 som er vår oppskrift!
Krumkaker I
Du trenger
125 gr. hvetemel
125 gr. smør
5 eggehviter
125 gr. sukker
Slik lager du krumkaker I
Smøret gjøres bløtt og røres hvitt med sukkeret, tilsettes melet og de stivvispede hviter. Stekes i jernet lyse gulbrune, krummes.
Krumkakene kan lages melkefri ved å erstatte smør med melkefri margarin.
Hemmeligheten
Jeg tør nesten å påstå at dette er verdens beste krumkaker. Tynne og sprø krumkaker, kan du tenkte deg bedre, da?
Jeg har laget dem både med ekte smør og med melkefri margarin, og konklusjonen er at det ikke påvirker resultatet uansett hva du bruker. Når de blir så sprø, så er det nok ganske sikkert eggehvitene som gjør det. Én porsjon gir temmelig nøyaktig 22 krumkaker, hvilket tilsvarer drøyt fire per egg.
Eggeplommene du får til overs kan du jo bruke til berlinerkranser?
Du finner oppskrift HER
Hensikten med Prosjekt Henriette er jo liksom å se hvilke oppskrifter i Stor Kokebok som har overlevd tidens tann. Krumkaker I er absolutt en slik oppskrift. Men, så er jeg jo litt nysgjerrig da; hva med krumkaker II, III og IV? Og Kajas, ikke minst? Det får kanskje bli neste år, for krumkakene for denne jula er i boks! Og – de anbefales på det aller varmeste.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg