Hjemmelaget saft,  Husmorhverdag,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Skauliv,  Utnyttelse

Effektive saker

Ja, nå har det vært noen spennende uker i vinduskarmen på sørenden, kan dere tro!
Husker dere at jeg for noen uker siden la granskudd og sukker lagvis i et Norgesglass?

Hostesaft av granskudd

Dag for dag har jeg fulgt med på utviklingen i dette glasset, og gradvis har sukkeret smeltet og blandet seg med den saften som har blitt trukket ut av granskuddene underveis. Nå var omsider alt sukkeret smeltet, og det var klart for trinn to i prosessen med å lage hostesaft av granskudd. Gikk du glipp av første del, kan du ta en titt HER.

Hostesaft av granskudd

Jeg startet med å finne frem en bolle og sileutstyret til saftkokeren. Jeg syns det er så praktisk å bruke disse gaskledene som vi bruker når vi lager saft; da siles væsken renest mulig, i tillegg til at vi får med hver eneste dråpe når kledet til slutt vris opp. Av én kilo granskudd og dertilhørende sukkermengde, fikk jeg én liter ferdig væske. Den blandet jeg ut med en halvliter sprit med 40 % alkohol.

Hostesaft av granskudd

Hostesaften hadde jeg på steriliserte småflasker, som jeg merket og satte kaldt i kjelleren. Husbonden sirklet rundt meg på kjøkkenet som en sulten gribb da jeg klargjorde hostesaften, og meldte seg uten noe videre press til å prøvesmake medisinene. «Dette er nok effektivt,» mente han på, men hvor effektivt vil vi forhåpentligvis ikke finne ut av før om noen måneder. Det har vært nok med forkjølelser nå, syns jeg (og fortsatt snørrer både veslebonden og jeg så voldsomt, at vi står i fare for dehydrering).

Hostesaft av granskudd

Og – med det, så runder vi av for årets granskuddsesong. Her har de små lysegrønne duskene nå blitt mørkegrønne, og gjemt seg i treets frodige krans, men du og du så mye godt vi fikk ut av dem mens det ennå var sesong. Av juletrær! Lagde du noe godt på granskudd i år?

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics