Sjølberging

Nå er granskuddene plukkeklare

Har du planlagt å sanke granskudd i år? Da bør du følge med nå, for nå er granskuddene plukkeklare mange steder.

Matauk på sitt beste

Det er vår og naturen er lys våken (spør bare oss med pollenallergi). Med våken natur, kommer også maten!

Er du blant dem som har sittet hele vinteren og gledet deg til sommerens matauk? Enten fordi det er det du pleier å gjøre og liker så godt, eller det er noe du har lyst til å prøve fordi det høres ut som en fin ting å gjøre? Ja, da er tiden kommet! I alle fall om det er granskuddene du er ute etter, for nå er de plukkeklare mange steder i landet.

Granskuddene er plukkeklare

Jeg syns det er matauk på sitt beste, når jeg bare kan ta på meg på bena og gå ut i naturen og hente mat. Jeg setter stor pris på alt jeg kan dyrke og høste også, men det er noe eget med det naturen byr på uten egeninnsats. Det fyller meg med en enorm respekt og takknemlighet for de gavene som er gitt oss. Tenk at maten liksom bare henger der, og venter på å bli høstet? Være seg blåbær, enerbær, tyttebær eller granskudd, som nå.

Nå er granskuddene plukkeklare

Jeg kan selvsagt ikke garantere for hele vårt langstrakte land, men her i Østfold er i alle fall granskuddene plukkeklare nå. Du ser det på grantrærne overalt nå, særlig de som står i solhellinga. Lange, lyse, lubne «tutter» ytterst på alle grener. Noe så vakkert, hva?

Granskuddene er plukkeklare

Granskuddene skal helst være litt myke. Er de små og harde, er de ikke modne enda. Er de lange og stive, har prosessen på veien til grankvist gått for langt. Midt i mellom er akkurat passe.

Sesongen er nokså kort, litt avhengig av temperaturene, så drøy ikke for lenge før du kommer deg ut på tur med kurv og niste. Ja, for det er det som er så fint med matauk i naturen sånn. Det er arbeid og rekreasjon på én og samme gang. Jeg elsker det, når jeg kan gå i skauen og gjøre nytte for meg samtidig. La tankene fare mens fingrene arbeider. Sette meg ned på en stubbe med en kaffitår og bare nyte i en liten pause.

Hva kan vi lage av granskudd?

Det er greit. Nå er granskuddene plukkeklare, sier du, men hva skal vi lage av dem, da? Hva skal vi med granskudd?

Her hos oss er det særlig to ting som er høyt prioirtert å lage av granskudd i år: Hostesaft og sirup.

Hostesaft av granskudd. Det rene vidundermiddel!

Hostesaft av granskudd er helt overlegen, og stopper hosten som ingen hostesaft som ikke er reseptbelagt jeg har prøvd, i alle fall. Da husbonden og jeg hadde bronkitt i høst, vet jeg neimen ikke om vi hadde kommet oss gjennom (nettene særlig) uten hostesaft av granskudd. Den runden tærte også godt på beholdningen, så nå det lages mer før vinteren.

Det samme gjelder granskuddsirup. Ungene her er livredde for at mamma ikke skal rekke å lage sirup i år, for ingen granskuddsirup, ingen pepperkaker! Vi lager nemlig pepperkaker på granskuddsirup, og hele familien elsker dem like så mye som granskuddsirupen i seg selv. På pannekaker, is og som smakstilsetning i kaffe latten er den helt super!

Granskuddsirup er godt som smakstilsetning i mange desserter, kaker, på is, på vafler, i kaffe.

Det er kanskje ikke helt årstiden for pepperkaker, men er du likevel nysgjerrig?
Oppskrift finner du HER

Det er også mye annet godt du kan lage av granskuddene, nå som de er plukkeklare. Jeg har laget et samleinnlegg med link til alle oppskriftene mine HER.

Så, da er det bare å komme seg ut og plukke granskudd, da? God tur!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics