Safting del 1: Rydding, utstyr og sterilisering

Utstyr og sterilisering er tema for dagens innlegg. Men, før vi guffer i vei, vil jeg bare få takke for den gode responsen på gårsdagens innlegg om emballasje. Det er tydelig at dette dekket et behov! Derfor tror jeg mange av dere kan ha glede også av dagens innlegg, til tross for at det sikkert vil være gammelt nytt for enkelte også i dag. Å safte og sylte er ikke egentlig noe hokus pokus. Syns du det virker fristende med egenprodusert saft, men ikke helt vet om du tør eller klarer? Da syns jeg du skal henge med videre her inne på Hverdagen på Fjellborg noen dager. Her tar vi det trinn for trinn, og vi fortsetter med det samme!

Først og fremst: Orden! Husstelllærerinnens evige mantra. Da vi hadde skolekjøkken, hadde vi roterende oppgaver, og jeg elsket å være nummer fire! Det var nemlig nummer fire som hadde ansvar for å holde skolekjøkkenet rent og ryddig. Det passet perfeksjonisten i meg ypperlig. Å arbeide på et rotete kjøkken, er tilnærmet håpløst! Safting og sylting tar forholdsvis mye plass, så det aller første du bør gjøre, er å rydde. Et ryddig kjøkken, er som regel også et rent kjøkken, og når mat skal konserveres, er hygiene et viktig moment.

Utstyr og sterilisering: Dette utstyret trenger du når du skal lage saft

Når kjøkkenet er ryddet og klart, er det neste trinnet å finne frem det man trenger av utstyr. Man kan fort bli litt stresset når det koker og bobler og alt skal skje på én gang. Derfor: Tenkt gjennom hvilke redskaper du trenger, og legg dem lett tilgjengelig. I tillegg til vekt og en bolle til sukker, kan det være lurt å ha for hånden ei sleiv, ei øse, en tesil eller liknende, trakt og en skål eller liknende til å legge fra seg på underveis. Et rent glasshåndklede, et par rene grytekluter og en ren klut er også smart å ha i umiddelbar nærhet til komfyren. Du trenger også en kjele som er stor nok. Husk at den skal ikke bare rommet antall litere med råsaft, men også volumet av sukkeret som skal tilsettes. I tillegg skal herligheten koke. Det kan være verdt å nevne i forbifarta.

Flaskene, eller glassene, du skal bruke, må jo også finnes frem, og gjøres klart til sterilisering. I likhet som ved det meste annet når det kommer til matlaging, er det flere måter å gjøre dette på også. Ved sterilisering pleier jeg å sette på varmluftsfunksjonen på stekeovnen, og stille gradene til 125. Det meste tas nok knekken på allerede ved 100°C, men siden ovnsdøren kommer til å gå mye opp og igjen under arbeidet, syns jeg det er greit å ha noen grader å gå på underveis.

Flaskene stables inn – skyll dem gjerne først – og skal du ha et stalltips med på veien, så er det å legge inn én flaske ekstra, i en størrelse mindre enn de andre. Som oftest blir det alltid noe igjen, og det er nesten garantert for lite til en full flaske, men for mye til en smaksprøve. Har du en flaske i en størrelse mindre, får du også den siste skvetten trygt forvart over tid. Sterilisering er en viktig forutsetning for at saften eller syltetøyet skal ha god holdbarhet. Ved sterilisering drepes nemlig de bakteriene som potensielt kan utvikle seg til mugg i matvarene.

Sterilisering av flasker til safting

Korkene eller lokkene, legges i en kjele med vann som kokes opp. La koke i fem minutter, før du skrur ned temperaturen til et nivå som holder vannet varmt mens du arbeider, uten at det fosskoker.

Sterilisering av flasker til safting

Ja, da har vi et ryddig kjøkken, utstyret er i orden, og emballasjen sterilisert. Er vi klare til å koke saft, da eller? Nå er det vel forresten verdt å nevne, at før vi styrer med alt som beskrevet over, så skal vi dampe frukten eller bærene i saftkokeren for å få ut råsafta. Først når vi har den klar, kan vi koke den opp med sukker og tappe på flasker, men jeg syns det var greit å få unna den kjedelige teoribiten først. Da kan vi lage saft til fulle mugger i morgen. Er dere klare? Finn frem saftkokeren, fyll den med frukt eller bær, og titt innom igjen i morgen, da vel?

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.