Sjølberging

Er syriner spiselig?

Naturen er full av vakre vekster. Nå på tampen av våren blomstrer en av de vakreste: Syrinene. Med sine lubne blomsterklaser ser den fantastisk ut, og den dufter enda bedre. Men, er syriner spiselig?

Er syriner spiselig?

Er syriner spiselig? Ja, det er det. Du kan jo lage syrinsaft.

Det blir liksom ikke sommer uten at syrinene har blomstret. Jeg kan knapt se for meg et kaffebord på denne tiden av året uten at det er pyntet med syriner. Ennå er det vår, men syrinene lover sommer.

Så er det kanskje ikke så unaturlig å tenke, når noe ser så bra ut og dufter så godt: Er syriner spiselig? Ja, det er de! Syriner er spiselige og jeg kan røpe at de smaker omtrent som du skulle kunne forvente: Søtt og sommerlig.

Er syriner spiselig? Ja, det er de. Du kan jo lage syrinsaft.

Litt arbeid er det selvsagt å høste dem i matøyemed, men det er i grunnen en veldig hyggelig jobb. Dessuten kan jeg love at det absolutt er verdt det.

Hva kan vi lage av syriner?

Er syriner spiselige? Ja, det er de, men hva kan vi lage av dem? Jeg tør våge påstå at nesten bare fantasien kan sette grenser.

Du kan jo ha blomstene, som de er, i en forsommersalat? Eller som smaksettende dekorasjon i en mugge med vann? Frosset inn i isbitene, kanskje? Pynte en kake?

Av syriner kan man lage marengs.

Eller også har jeg samlet et knippe av mine favorittoppskrifter med syrin til deg her. Klikk/trykk på hver enkelt, så kommer du rett til oppskriftene:

Syrinsaft
Syrinsukker
Syrinsirup
Syrinmarengs

Du kan også lage syringelé etter den samme oppskriften som jeg lager grannskudgelé av. Bare bruk syrinsaft i stedet for granskuddsaft. Og glem for all del ikke at du kan lage kandiserte sitrusskall av sitronskallene som blir til overs når du lager saft og sirup av syriner.

Kandisert sitrusskall, syrin

Hvis du lurer på hvordan du høster syriner til mat, så har jeg skrevet litt om det i et eget innlegg.

Det finner du HER

Syriner til glede og nytte

I en sen kveldstime mens solen er på vei ned, er duften av syriner nesten lammende ute på denne tiden av året. Det kiler i nesa av velvære, forventning og glede over alt som er vakkert i verden.

Er syriner spiselig? Ja, det vet du nå at de er. Og så er det bare å prøve seg på noe godt; oppskriftene har du jo fått. Det fine med nær sagt alle de oppskriftene, er at du liksom kan konservere forsommeren på glass og ha til forvaring langt utover den kalde høsten og sure vinteren som truer langt, langt der framme. Akkurat når smaken av sommer trengs som mest.

Er syrin spiselig? Syrinsukker

Lykke til med matauk! Og husk at du kan følge Hverdagen på Fjellborg både på Instagram, Facebook og per e-post:

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics