Hjemmelaget saft,  Husmorhverdag,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Utnyttelse

Sukkersøtt av syrin

Ooo! Sist helg fikk jeg endelig tid til å prøve meg på noe jeg har tenkt på siden jeg lagde syrinsukkeret for en tid tilbake. Dagene går jo unna i en fei, og ikke alltid etter planen, så det gjelder å gripe de smutthullene som byr seg.

Marengs syrinsukker pikekyss

Hjemmelaget godter er en stor favoritt her på Fjellborg, og særlig for marengs er guttene svake. Det er fullgodt lørdagsgodt, og sidestilles med sjokolade av både veslebonden og veslekæll. Selv syns jeg at det blir altfor søtt, men jeg lager gladelig en porsjon i ny og ne til de andre. Dessuten er de jo fine som pynt.

Marengs syrinsukker pikekyss

Da jeg lagde syrinsukkeret, var det da også marengs jeg hadde i tankene. Kunne jeg smaksette marengsen med syrinsukkeret? Det måtte jeg finne ut, og forrige helg satte jeg altså i gang etter følgende oppskrift:

Marengs

Eggehviter
50 gram sukker per eggehvite
Eventuelt fargestoff

Har du en bakebolle av stål, så finn gjerne frem dem. Når du skal stivpiske eggehviter, er det nemlig viktig at bollen er helt ren, og i plastboller har det lett for å legge seg et belegg av fett, selv om den er vasket. Har du en kjøkkenmaskin for hånden også, så kost gjerne på deg litt elektrisitet til arbeidet, for å stivpiske eggehviter er slettes ikke noe for fiskebollemuskler. Da skal det piskes lenge. Sånn skikkelig lenge.

Vel, da er utstyret i orden. Skill hvite fra plomme, ha eggehvitene i den rene bollen din, og start stivpiskingen. Etter en stund, når hvitene begynner å stives, tilsetter du sukkeret litt etter litt. Fortsett og piske. Du vil se at når sukkeret tilsettes, blir massen blank og fin.

Marengs syrinsukker pikekyss

Bruker du kjøkkenmaskin, kan du nå klargjøre resten mens pisken går; stekeplater, bakepapir, slikkepott, sprøytepose. Jo lenger du pisker, jo stivere blir marengsen, og jo finere blir den. Jeg lar gjerne pisken gå i minst et kvarter.

Marengs syrinsukker pikekyss

Ønsker du farget marengs, tilsetter du konditorfargen til slutt. Jeg har ofte flere farger, og fordeler marengsen i flere boller som får hver sin farge. For anledningen har jeg, i mangel på lilla, blandet blått og rødt for å få en syrinaktig sommerfarge. Ha marengsen i sprøytepose, og lag marengs i ønsket størrelse.

Marengs pikekyss syrinsukker

Marengsen tørkes på varmluft ved 80-100°C. Det går fint an å ha flere brett i ovnen samtidig, men pass på å lufte ovnen litt innimellom. I tørkeprosessen frigjøres mye fuktighet, og om den blir fanget i ovnen, tar tørkeprosessen lenger tid. Sett ovnsdøren litt på gløtt etter en stund, så går det bra. La marengsen stå i ovnen til den er gjennomtørr. Dette tar som regel mellom en og to timer, men la den gjerne stå lenger også. Tar du den ut for tidlig, vil du risikere at marengsen blir seig og får en myk kjerne.

Marengs pikekyss syrinsukker

Lar du marengsen tørke lenge nok i ovnen, og oppbevarer den i lufttette beholdere, vil den ha tilnærmet ubegrenset holdbarhet. Så gjenstår det bare å se, da, om den får ligge i fred?

Syrinsukker marengs pikekyss

Jeg byttet jo ut vanlig sukker med syrinsukker denne gangen. Sterk smak av syrin ble det ikke, men den er der, og spesielt i ettersmaken. Absolutt godkjent, og absolutt godt! Ekte sommergodt, rett og slett; sukkersøtt av syrin. Et vellykket prøveprosjekt! Såfremt ikke guttene spiser det opp før jeg rekker å få sukk for meg, blir det litt godt å sette frem i skåla til kaffekoppen når vi får besøk i sommer, og fine vertinnegaver til de vi selv besøker. Hjemmelaget er gøy – og godt.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics