Bloggandakt,  Blomstrende glede,  Sommer på Fjellborg

Velduftende fortryllelse

Da jeg stod opp i dag tidlig, var det en aldeles fortryllende duft som møtte meg på kjøkkenet. Allerede da jeg gikk til sengs noen timer før, kunne jeg ane konturene av den, men det var først etter natten, at duften virkelig hadde satt seg i rommet.

Nattfioler

Jeg var på jakt i går ettermiddag. Før jeg ble fullstendig fortapt i bokens verden, fant jeg det best å trekke litt frisk luft, og jeg bestemte meg for en tur til et av de mange smultronställene jeg har. For noen uker siden, sanket jeg granskudd på samme sted, men nå var det noe som var langt vanskeligere å få øye på enn grantrærnes friske skudd, jeg var ute etter.

Nattfioler

Den er ganske unnselig, men slank og strak. Jeg syns det hviler en slags sommernatts mystikk over den, der den står spredt i skogsengen som en skjult skatt. Vet du ikke hvor du skal lete, finner du den ikke, og selv da kreves et trent øye. Helt siden barneårene har det vært en av forsommerens mest spennende begivenheter, å begi seg ut på leting etter den velduftende fiolen. Hvert eneste funn vakte like stor begeistring som om det var det reneste gull man hadde funnet. Fortsatt kan magen gjøre kolbøtte, når jeg får øye på den.

Nattfioler

I mitt minne er det i skumringstimen, men at jeg i barneårene fikk være så lenge oppe på denne tiden av året, er jeg heller usikker på. I kveldstimene var det uansett at vi gikk avgårde, for da kan man finne disse blomsterskattene nærmest på luktesansen. Så kalles de da også nattfioler, disse sarte skjønnhetene, og nattestid kan blomsterduften oppleves nærmest trollbindene, syns jeg.

Nattfioler

Jeg har aldri sett dem stå i noen andres blomstervaser enn våre egne, og de som stod plassert i mine barndoms stuer. Det er ikke en grøftekantsblomst, selv om man også kan finne den der om miljøet er det rette. I Norge finnes to arter av nattfiol, og både vanlig nattfiol og grov nattfiol står i vasen på kjøkkenbordet her. Du kan si hva du vil om syriner og liljekonvall, og jeg er nok enig, men det er nok likevel nattfiolen som forblir min sommerfavoritt. Med en sommernatts mystiske slør hengende over seg, som i en velduftende fortryllelse.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics