Lørdagskake

Hva gjør jeg med eggehvitene? Lag eggehvitekaker!

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg ramler stadig over oppskrifter hvor bare eggeplommen er ønsket. Hva gjør jeg med eggehvitene da?

Hva gjør jeg med eggehvitene?

En klassiker når man har for mye eggehviter, er jo selvsagt å lage marengs. Ja, eller pikekyss om du vil. Og ikke et vondt ord om marengs fra denne kanten, for er det noe ungene på Fjellborg er glad i, så er det marengs.

Og marengs er virkelig enkelt å lage!

Oppskrift finner du HER

Men, når jeg baker og står der og lurer; hva gjør jeg med eggehvitene? Finnes det flere alternativer enn marengs? Ja, det gjør det!

Hva skal jeg gjøre med eggehvitene? Lag eggehvitekaker!

De var flinkere før

Jeg har stor glede av min gamle Stor Kokebok fra 1932 av Henriette Schønberg Erken. Jo mer jeg blar i den, jo mer går det også opp for meg hvor mye flinkere de var før til å bruke alt. Ikke minst i flere varianter enn hva vi kan og gjør i dag. Eggehvitene er et godt eksempel på det.

En dag jeg stod der med noen eggehviter til overs, og ikke orket å gå i gang med marengs, kom jeg på den ideen å slå opp i Stor Kokebok. Kanskje fru Schønberg Erken hadde et godt svar på det evinnelige «hva gjør jeg med eggehvitene?». Og joda, fru Schønberg Erken hadde råd!

Eggehvitekaker

Eggehvitene kan brukes i eggehvitekaker! Oppskriften er enkel, og kakene er av en slik sort at de er gode å ha på lur i en kakeboks til en slik stund hvor man har lyst på noe godt til kaffen. Eller treåringen er kakesjuk, for den saks skyld. Veslebror elsker eggehvitekaker!

Hva skal jeg gjøre med eggehvitene? Lag eggehvitekaker!

Nå har jeg ikke spurt noen om lov til å dele en oppskrift fra Henriette Schønberg Erkens verker, men jeg tar meg likevel den frihet og deler oppskriften på eggehvitekakene med deg. Jeg liker å tro at den godeste Henriette ville like at det blåses litt liv i de gamle oppskriftene hennes. Ikke minst at vi kan bidra til redusert matsvinn ved å bruke restene. Så, her kommer oppskrift på …

Eggehvitekaker

Du trenger

7 eggehviter
250 gram smør
225 gram sukker
250 gram hvetemel
2 ts vaniljesukker

Jeg lager, som vanlig, en melkefri variant og bytter smøret med melkefri margarin. Det fungerer like godt.

Slik lager du eggehvitekaker

Smelt smøret og rør sammen med sukkeret i en halvtime eller til det blir hvitt.

Og her må jeg komme med den 2022-anmerkningen at jeg rørte det ovennevnte til sukkeret var oppløst. Jeg har aldri oppnådd å røre sukker og smeltet smør hvitt, men hva vet vel jeg. Jeg har ikke gått husmorskolen. Dog så funker det, og det blir kaker.

Vaniljesukkeret, det siktede hvetemel og de stivpiskede eggehvitene has i vekselvis. Bland det til en jevn røre og sett med teskjeer på en smurt plate. «Stekes lyse gulbrune i varm ovn.»

Omskrevet til bruk av en nymotens elektrisk ovn: Stekes ved 180°C på midterste rille i 10-12 minutter til eggehvitekakene har fått en lys gulbrun farge. Avkjøles på rist.

Kakene flater noe ut når de stekes, så ha litt rom mellom dem på platen. Én porsjon gir ca 65 kaker.

Velbekomme

Eggehvitekakene er søte og gode og en akkurat passe munnfull til kaffekoppen.

Jeg har dem over i en kakeboks når de er avkjølt, men holdbarheten kan jeg dessverre ikke uttale meg om. Her forsvinner eggehvitekakene før uka er omme.

Heldigvis er det ikke så vanskelig å lage en ny porsjon, og om du ikke skulle ha hviter til overs, kan du jo likevel lage den. Eggeplommene kan du jo bruke i en omelett eller iskrem.

Iskrem lager du enkelt selv!

Oppskrift finner du HER

I våre dager kan det vel også trekkes fram som en fordel at eggehvitekakene krever mindre strøm å lage enn marengs, siden de har langt kortere steketid enn marengsen som gjerne skal tørke over natta om du skal gjøre det skikkelig.

Hva skal jeg gjøre med eggehvitene? Lag eggehvitekaker!

Så, da trenger du jo ikke lenger å lure på «hva gjør jeg med eggehvitene?». Du bare lager eggehvitekaker! Perfekt utover mørke høstkvelder når søtsuget banker på samtidig som naboen.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics