Husmorhverdag,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Tips og ideer,  Utnyttelse

Oppskrift: Hjemmelaget vaniljesukker

Da vi i går lagde iskrem, bad jeg dere om å ta vare på vaniljestangen etter at frøene var skrapet ut. I dag skal jeg fortelle dere hvorfor: Den kan nemlig brukes til å lage vaniljesukker, og hjemmelaget sådan! Smart, ikke sant? (Tenk om vi skulle kaste noe!)

Oppskrift på hjemmelaget vaniljesukker

Det er like enkelt og raskt som å lage selve iskremen, og resultatet blir for godt og anvendelig til at man kan la det være, syns jeg. Se nå her:

Hjemmelaget vaniljesukker

1 vaniljestang
200 gram sukker

Når frøene er skrapet ut av vaniljestangen (og brukt til andre formål),
skjær vaniljestangen opp i små biter.

Oppskrift på hjemmelaget vaniljesukker

Ha bitene i et lufttett glass sammen med 200 gram sukker.
Rist gjerne litt på glasset når du har satt på lokket,
slik at vaniljestangbitene kan fordele seg i sukkeret.

Oppskrift på hjemmelaget vaniljesukker

La det stå noen dager før det tas i bruk, slik at vaniljen får satt seg i sukkeret.
Holdbarheten forøvrig er tilnærmet uendelig, akkurat som med vanlig sukker.

Bruk vaniljesukkeret i oppskriftene du ellers ville hatt vaniljesukker i, men pass på og tilpass i forhold til øvrig sukkermengde. Som oftest sløyfer jeg heller det «vanlige» vaniljesukkeret, og bytter ut vanlig sukker med hjemmelaget vaniljesukker, men ellers går det fint an å bare holde tilbake litt av det vanlige sukkeret også, og erstatte det med hjemmelaget vaniljesukker.

Oppskrift på hjemmelaget vaniljesukker

Du kan selvsagt ha både frø og stang i vaniljesukkeret også, men vaniljesukker er noe jeg først og fremst lager som et slags resteprodukt når frøene skal brukes til noe annet likevel (iskrem, for eksempel). Da får jeg utnyttet råvarene fullt ut, uten å kaste halvparten når det faktisk kan brukes til noe godt. Husk bare å ta ut bitene av vaniljestang når du skal bruke vaniljesukkeret, slik at du ikke får vaniljestang i baksten.

Bruk det selv, eller gi det bort – det velger du selv. Kanskje kan det bli en fin gave til en bakeglad venn til jul?

Og med vaniljestangen i vaniljesukkeret, eggeplommene i iskremen og eggehvitene i julebaksten, ja da gjenstår det bare eggeskallene, og de gir jeg tilbake til hønene. De setter alltid pris på noe godt, og eggeskall er ekstra stas. I skrivende stund nærmer lørdagskvelden seg med stormskritt, og da får vi se om ikke vi finner noe godt til oss selv også. Ha en fin en, alle sammen! Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics