Oppskrifter

Risboller – en fin aktivitet for barna

En klassiker i kakeboksene før jul er risboller. I helgen lagde veslekæll årets vending, og her får du oppskriften han brukte. Perfekt for barna å lage på egenhånd!

Kjøkkenhjelp

Det fine med etter hvert å ha fått litt større barn, er at hjelpen de tilbyr virkelig er til hjelp. Når de større barna tilbyr seg å hjelpe til på kjøkkenet betyr ikke det lenger dobbelt opp med arbeid for meg. Snarere tvert i mot, faktisk, for nå er de så store at de klarer helt selv – også å rydde.

Risboller, julebakst

Særlig veslekæll er glad i å pusle litt på kjøkkenet fra tid til annen. Det syns jeg er fint, for en vakker dag er han jo pent nødt til det enten han er glad i det eller ei. Mamma kan ikke lage mat til evig tid. Nå kan det jo være at jeg tilbyr meg å bidra i julebaksten om noen år, men enn så lenge er det han som bidrar her.

Ja, for han hadde nemlig et sterkt ønske om risboller i kakeboksene nå før jul. Det er et par år siden sist vi hadde det her på Fjellborg, og heller ikke noe som lå fremst i pannebarken på meg da julekakebakelisten ble skrevet. Dog, familiens ønske er min lov, for oppfylte ønsker blir spist!

«Det kan vi gjerne lage. Kanskje du tar jobben?» Veslekæll ble litt overrumplet, men da jeg forsikret han om at dette var fullt overkommelig for ham å klare selv, gikk han løs på oppgaven. Helt uten hjelp.

Risboller, julebakst

Risboller

Du trenger

75 g Delfia-fett
100 g kokesjokolade
3 ss sterk kaffe
1 egg
100 g melis
1 ts vaniljesukker
200 g puffet ris

Muffinsformer

Husk at om du bruker melkefri sjokolade, så kan risbollene spises også av de med kumelkproteinallergi og laktoseallergi. Et lite tips før juletrefestsesongen.

Visste du at du enkelt kan lage vaniljesukker selv? En fin måte å bruke opp rester på er det også!

Finn ut hvordan HER

Slik lager du risboller

Smelt Delfia-fettet over svak varme. Når alt er flytende tilsetter du sjokoladen. Rør til alt er smeltet og ha i kaffe (ikke pulver, men ferdig laget).

Pisk egg, melis og vaniljesukker til eggedosis. Bland så eggedosisen med det smeltede fettet, sjokoladen og kaffen.

Vend inn puffet ris med en slikepott. Pass på at all risen er dekket av sjokolade.

Bruk to spiseskjeer og ha rismassen i muffinsformer fordelt utover et brett. Sett risbollene kaldt slik at sjokoladen er stivnet før du har dem over i kakebokser.

Oppbevares kjølig.

Julebakst

God øvelse for barna

Å lage risboller er jo slettes ikke vanskelig. Likevel er det en god del prosesser som skal utføres i riktig rekkefølge. Men, ikke er det ekstrem varme involvert og heller ikke tunge stekebrett som skal inn og ut av ovnen. Det tar heller ikke lenger tid enn at man ikke rekker å gå lei.

Når det i tillegg er noe barna synes er kjempegodt å spise, ja da syns jeg at ristopper er midt i blinken å la barna få lage helt selv! Det er rett og slett en god øvelse for dem på kjøkkenet.

Kanskje kan du sette ungene til å lage middag en dag i julestria også?

Se HER
Risboller

Veslekælls ristopper ble både fine å se på og gode å spise. Nå står de i kjøleskapet, og så er det bare å huske å finne dem når kakefatet skal fylles ved anledning. Ja, for det er kanskje den største utfordringen når det kommer til julekakene? Å huske dem alle sammen! Men, der tenker jeg nok at ungene skal være til god hjelp, jeg – ikke minst med å spise dem opp!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics