Oppskrifter

Melkefri vaniljeis

I dag skal du få en superenkel oppskrift på melkefri vaniljeis. Perfekt for mai sine mange festbord så vel som til sommerens søte jordbær.

Melkefri alternativer

Vi har en melkeallergiker i hus. Det er en kjent sak. Og, når jeg skriver så mye om det, så er det ikke for å stille veslebror i publisitetens søkelys, men for faktisk å vise hvor enkelt det er å lage melkefri alternativer.

Maimåned er en melkeallergikers mamma store stresstest. Vi har 16.mai og det er 17.mai og det er kiosk og is og kake – og en liten pjokk som gjerne vil være med på moroa.

Myrsnipas 17.mai: Veslebror i finstasen

Det er dessverre sjelden mulig, med mindre ikke mamma har bakt til kiosken. Det er melk i det aller, aller meste. Nå forventer verken veslebror eller foreldrene at hele verden skal tilrettelegge for ham, som tross alt er minoriteten. Men, jeg ønsker å vise hvor enkelt det er med melkefri alternativer!

Så nært som alle oppskriftene jeg deler her på Hverdagen på Fjellborg er nemlig helt vanlige oppskrifter. Den eneste tilpasningen jeg gjør, er å bytte ut smør eller vanlig margarin med melkefri margarin (blå melange) og melk og fløte med henholdsvis havredrikk og Gryr matfløyel. Verre er det faktisk ikke! Mange bruker også mandeldrikk, men da kommer jeg, som er allergisk mot nøtter og mandler, til kort. Soyaprodukter unngår jeg i det lengste fordi det er et langreist produkt. Havre er gull!

Ikke bare saft-is

Nå som mai sine festdager er over oss, og sommeren også står for døra, så er is et hett tema. I alle fall om man har barn! For en melkeallergiker er ikke det bare, bare. Veldig ofte er saft-is løsningen. Og for all del: Saft-is er godt til mye, men ofte vil man ha noe annet. Særlig når isen er tilbehøret!

Jordbær og is. Sjokoladekake og is. Rabarbrakake og is. Iskremfest. I milkshake. Det blir ikke det samme med lollipop-is fra boks selv om den også er god. For melkeallergikeren blir det heller ikke alltid det samme å få noe eget. Da er det mye hyggeligere med et alternativ som passer for alle.

Hjemmelaget, melkefri vaniljeis er et sånt alternativ. Synes du det høres innmari vanskelig og komplisert ut? Vel, hold kaffekoppen min og la meg forklare det hele i tre enkle steg:

Melkefri vaniljeis

Du trenger

10 eggeplommer
125 gr sukker
1 vaniljestang
6 dl Gryr matfløyel

Slik lager du melkefri vaniljeis

  1. Skrap frøene av vaniljestangen og ha frøene, eggeplommene og sukkeret i en bolle. Pisk til stiv eggedosis.
  2. Pisk krem av matfløyelen og tilsett eggedosisen.
  3. Bland det hele godt sammen med en ballongvisp og sett i fryseren. La det stå over natta, og isen er serveringsklar.
Melkefri vaniljeis

Mer is?

Så enkelt kan det gjøres. Oppskriften er ikke så veldig ulik den Henriette Schønberg Erken presenterer i sin Stor Kokebok og som jeg lagde sist sommer da vi hadde en iskremspesial i Prosjekt Henriette. Oppskriften er imidlertid den samme som jeg alltid har brukt, og som også er publisert her på bloggen så langt tilbake som i 2016. Det eneste jeg har gjort, er å erstatte kremfløten med matfløyel.

Vil du lage mer melkefri is? Og kanskje også servere en deilig sjokoladesaus uten melk til? Sjekk ut oppskriftene under, og slå deg løs. Smaken er det ingenting å si på!

Henriettes iskrem
Jordbæris
Vaniljeis på mange vis
Kaffe-is
Sjokoladesaus uten melk

Og du? Skal du bake kake til 17.mai-kiosken? Gi det en ekstra tanke om du kanskje skal erstatte melkeproduktene, da? Da kan enda flere nyte av din gode bakst. Både melkeallergikerne og de med laktoseintoleranse. Husk bare at laktosefritt er ikke det samme som melkefritt. Laktosefritt har nemlig fortsatt kumelkprotein i seg, og det er det melkeallergikerne reagerer på.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

6 Comments

  • Annika

    Hej!

    Tack för recept på vaniljglass utan mjölk :)!
    Eggedosisen… är det bara äggulan?
    Och vad är Gryr matfløyel? Någon slags » grädde» tror jag men vilken?

    Så söt sonen är i sin folkdräkt och flagga :D!

    Hälsningar
    Annika i Stockholm

    • Camilla Skår

      Ja, eggeplommer er det samme som äggulan, Gryr matfløyel er et norsk produkt, og det stemmer at det er en slags grädde. Oatly sin iMat Visp kan brukes i stedet. Så fint du spør, jeg glemmer rent at jeg også har mange lesere i Sverige!
      Takk 🙂

  • Annika

    Ingen fara Camilla, det mesta av norskan förstår vi i Sverige…
    Stort tack för svar :)!
    <3 Annika

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics