Husmorhverdag,  Oppskrifter

Focaccia

Her kommer et innlegg spesielt til alle dere menn der ute som leser Hverdagen på Fjellborg. Ut på kjøkkenet og på med forkledet! Neida, men jeg tenkte å dele en oppskrift med dere i dag. Litt kjedelig for noen av dere kanskje, men godt for alle som prøver seg.

Focaccia

Jeg lagde nemlig focaccia for første gang forrige uke, i anledning gårsdagens selskap, og det var så latterlig enkelt, at jeg ikke kan fatte og begripe hvorfor den oppskriften har ligget bakerst i oppskriftsboka mi i så mange år. Hvem som skal krediteres for den, aner jeg ikke, det er en avskrift, men god mat er til for å deles, så jeg tar meg likevel friheten.

Focaccia

25 g gjær
3 dl lunkent vann
½ ts salt
3 ss olivenolje
7 dl hvetemel

Smuldre gjæren i i en bakebolle, tilsett litt av det lunkne vannet, og rør ut gjæren. Tilsett resten av vannet, salt og nesten all olivenoljen. Tilsett hvetemelet, og elte deigen jevn og smidig. Mot slutten av eltingen, tilsetter du resten av olivenoljen. Da blir deigen glatt og fin. La deigen heve til dobbel størrelse.

Elte den ferdighevede deigen litt, og form den ut på bakepapir i langpannen. La focacciaen deretter etterheve i femten minutter, så den blir luftig og fin. Gni

2 ss olivenolje
1 ts grovt salt
1 ts tørket rosmarin

utover brødet, og lag små smilehull jevnt fordelt utover deigen.
Stek focacciaen midt i ovnen ved 220°C i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.

Focaccia

Én porsjon er nok til en liten langpanne, så jeg anbefaler deg å doble den og steke i langpanne. Det tar ikke skade av å fryses, og skal du ha det fryktelig lettvint ved neste middag, så skjærer du focacciaen i stykker allerede før du fryser den, slik at du bare kan ta opp det du trenger ved middagstider. Det har jo flere fordeler; du har noe godt for hånden i fryseren, du spiser ikke mer enn du trenger, og du kaster mindre. Trippel vinn, der altså. Jo mindre stykker, jo raskere tiner det dessuten også, så krever det ikke så mye planlegging.

Focaccia

I min enfoldighet har jeg alltid trodd at focaccia er kjempevanskelige saker, men det var ikke det, altså. Så her blir det focaccia til gryteretten flere ganger. Ja, for ikke å snakke om til sommerens mange grillmåltider! Da tror jeg at jeg skal driste meg til litt soltørket tomat i deigen også. Eller kanskje litt pesto? Jeg får vann i munnen bare ved tanken!

Her er det forøvrig en stille og rolig mandag og dagen derpå i dag. Veslebonden og jeg har vært ute og blåst tur (!) og hilst på sauene. Snart skal middagsrestene fra i går varmes, og i kveld kommer det noen flotte damer på besøk hit. Det blir hyggelig!

Jeg håper du har en flott mandag!
Vi blogges igjen i morgen.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics