Hjemmelaget saft,  Høst på Fjellborg,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Utnyttelse

Enerbær: Dram

Da husbonden var på sensurerttur til Krakow sist helg, så var han så skjønn at han tenkte på meg som satt igjen her hjemme, husmora. Derfor gjorde han som de fleste andre menn gjør, når de i siste lita kommer på at de skulle «hatt en liten ting til kjerringa»: Han stakk innom TaxFree’n på vei hjem. Elskverdig! Han vet jo hvor glad jeg er i vin og Vodka og sånne ting, jeg som drakk et glass vin i påska i fjor!

Enerbærdram

Neida. Stakkars husbonden. Han hadde fått handlelapp før han dro hjemmefra, faktisk. «Kjøp Vodka!» Og pliktoppfyllende som han er, kom han hjem med to flasker til husmora si, som hadde planer for begge literne. I dag brukte jeg den ene av dem, og nå skal dere høre:

Jeg har satt en sats med

Enerbærdram

Tilsett ti enerbær per desiliter sprit med 40-60 % alkoholinnhold.

Enerbærdram

Bærene skal knuses lett i en morter eller liknende. Enerbærene er fulle av olje, og når de knuses,
kan oljen lettere trekke ut av bærene når de ligger i spritlaken.

Enerbærdram

Spriten og bærene has i et lufttettglass, og der skal det stå og godgjøre seg en ukes tid,
før spriten siles av og tappes på flasker. Det tar imidlertid ikke lang tid
før man ser at noe er i ferd med å skje

Enerbærdram

Så, da er det bare å finne fram spritflaska og putte på no’n blå kongler og glede seg til resten!
Det er tross alt lenge siden påske i fjor!

Vi hørs!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics