Hjemmelaget saft,  Høst på Fjellborg,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Skauliv,  Utnyttelse

Enerbær: Deilig krydder

Mens enerbærdrammen står og godgjør seg nede i matboden, er det i mellomtiden mye annet godt enerbærene kan puttes i. Enerbærene er et godt krydder, og de gir en god, særegen smak som – etter min mening – virkelig setter prikken over i’en i et godt måltid. Her hos oss brukes de særlig mye i gryteretter, og spesielt i viltgryter gjør de seg skikkelig godt.

Tørkede enerbær

Men, før enerbærene brukes som krydder, er det en god idé å tørke dem! Har du en urtetørker kan den godt brukes, men fordi bærene er så bittesmå og gjerne triller ned i mellom brettene i tørkeren, så er nok det absolutt beste å bruke varmluftsfunksjonen i stekeovnen.

Tørkede enerbær

Legg enerbærene utover på et stekebrett, sett i ovnen med døra på gløtt, og la dem tørke på 40-50ºC. Hvor lenge de skal tørke vil avhenge av flere variabler, så følg heller med litt underveis og ta en smaksprøve i ny og ne. Da vil du merke når bærene er tørre og lett knusbare.

Tørkede enerbær

Ha de tørkede enerbærene over på lufttette glass, og sett dem i skapet i påvente av neste, passende middag. Om du vil knuse dem lett eller ha dem hele i middagsretten, kommer an på smak og behag. Gryter, supper, sauser – eller kanskje til og med brød? Det velger du selv. Du trenger forresten ikke å ha dem i middagsmaten heller; jeg syns de er gode som de er, og tar gjerne et bær eller to og smatter på i ny og ne.

Tørkede enerbær

Kanskje kan det også være en fin vertinnegave eller julepresang til noen du vet er glade i god mat?
Mulighetene er mange, så finn deg en enerbusk og fyll koppen med de små blå.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics