Oppskrifter,  Tips og ideer

Husmoras oreokake

Etter å ha fristet med noen kakebilder etter husbondens 30-årslag, ble jeg spurt om ikke jeg kunne dele oppskriften på noen av dem. Det kan jeg selvsagt! Og, siden «oreokaka di er til å drepe for», i følge en god venninne av meg, så tenkte jeg å dele oppskriften på den, før noen ser frem til enogtjue ikke fullt så trivelige år.

Den har stått nedskrevet i kokeboka mi noen år nå, og ble i sin tid skrevet av fra en eller annen nettside som jeg ikke lenger husker hvor jeg fant. Jeg kan med andre ord ikke skryte på meg å ha kreert oppskriften selv, men jeg har endret den litt med årene og erfaringen, og med endringene som er gjort gjennom årene, har jeg da også fått den slik jeg liker den. Forhåpentligvis faller den i smak hos dere også.

Oreokjeks

Oreokaka er laget på browniesbunn, og det er i sannhet en prøvelse å få den perfekt stekt, uten at den blir for tørr eller for bløt. Jeg har ennå ikke funnet idealtiden, og syns i det hele tatt det varierer med dagsformen til både komfyren og muligens meg selv. Dog kan det være en idé å lage browniesbunnen dagen i forveien, slik at du slipper å bruke en liten evighet på å vente på at den skal bli kald før du fortsetter. Oreokaka må uansett lages i fire omganger, så vente må du jo uansett, men det er liksom greit for alt som er unnagjort, og det er avkjølinga som er den største tålmodighetsprøven i dette bakeprosjektet, syns jeg.

Husmoras oreokake

Browniesbunn

150 g smør
75 g kokesjokolade
2 egg
1,5 dl sukker
1,5 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker

Smelt smøret, og tilsett sjokoladen så den smelter i smøret.
Visp egg og sukker lett til «ikke helt ferdig eggedosis».
Bland det smeltede smøret og sjokoladen sammen med eggedosisen, og sikt og vend forsiktig inn hvetemel og vaniljesukker.

Jeg pleier ofte å droppe den teskjeen med vaniljesukker, og bruker heller hjemmelaget vaniljesukker (oppskrift kommer med tid og stunder) i stedet for vanlig sukker, for ekstra vaniljesmak, men det handler både om smak og behag og hva jeg har i skapet.

Røren har jeg i en smurt springform,
før jeg steker den på 165° i 25 minutter, pluss/minus fem.
Avkjøles i formen.

Brownies Oreokake

Ostekrem

4 dl kremfløte
300 g Philadelphia Original
2,5 dl melis
12 Oreokjeks

Pisk fløten til passe fast krem.

Philadelphia og melis piskes til det er blandet, og har fått en kremet konsistens. Er melisen fryktelig klumptete, kan det være lurt å sikte den først. Og for all del: Ikke tenk at du skal spare på kaloriene, og gå for light-varianten av Philadelphia! I teorien er det slettes ingen dum idé, men i praksis… Nei. Nei, nei.

Ostekrem oreokake

Bland ¾ av den ferdigpiskede kremen inn i ostekremen, og bre utover browniesbunnen.
Merk: Springformen skal stå på gjennom hele prosessen!

Hakk Oreokjeksen i små biter, strø utover ostekremen og trykk den lett ned.
Sett kaldt i en halvtimes tid.

Oreokake

Sjokolademousse

Juks litt, og bruk en pakke sjokolademousse fra Freia. Følg anvisningene på pakken.
Fort gjort.

Hakk opp 12 nye Oreokjeks, og bland inn i sjokolademoussen. Bre den over ostekremen, og la stå kaldt i én time etter anvisningen på sjokolademoussepakken.

Oreokake sjokolademousse

Topplokk

Smør forsiktig resten av kremen utover toppen av kaka.
Hakk opp de siste fire Oreokjeksene (det er fjorten i hver pakke, så om du har talt riktig, skal du nå ha fire igjen), og strø utover. Vil du være ekstra vågal, kan du toppe det hele med sjokoladesaus. Jeg har også ofte pyntet med blåbær eller jordbær i tillegg; det gir litt farge, og smaker godt sammen med resten av kaka. Det har også hendt at jeg har byttet ut de knuste oreokjeksene med non-stop. Kort og godt: Smak og behag!

Ta av springformen – bruk en kniv i kantene om nødvendig – og ta-ta!

Oreokake browniesbunn

Kaka bakes jo altså, som dere ser av oppskriften, i fire omganger. Ikke la dere skremme av det! Den er rask å lage likevel, og det krever lite av ingredienser og utstyr. Lag den gjerne ferdig også allerede dagen før den skal brukes, så rekker den å sette seg litt slik at smakene kommer til sin rett. Det er en sånn kake som nesten blir bedre av å stå litt, og så lenge den står kjølig kan den fint stå noen dager. Ja, med mindre dere ikke har mus i kjøleskapet, da? Det er ganske vanlig rundt omkring, har jeg forstått. Vi har det visst forresten her også. To meter lang.

Så, dette er altså oreokaka som venninner er villige til å bli kriminelle for. Jeg syns du skal prøve den, for den er ikke så verst altså, om jeg skal si det selv, og du blir garantert populær blant de som får sitte til bords. Jeg har bakt oreokake i dag også, og den skal serveres i bestemors 75-årslag i morgen ettermiddag. Siden det skal være en skikkelig festkake, skal den pyntes med både jordbær og blåbær, og det passer jo ekstra bra siden vi er i mai – rødt, hvitt og blått.. Jeg gleder meg allerede!

Ha en kakeglad helg!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics