Bursdag,  Lørdagskake

Kaker i lange baner

I dag har det vært bakedag på Fjellborg. Veslebonden, som hadde bursdag på tirsdag, skal feires i helga og da er det klart at mor må bake kaker!

Lørdagskakas opphav

Vi er veldig glad i kaker, alle sammen, her hos oss. Særlig etter veslebondens seksårsdag 14. mars 2020 har kaker fått en viktig plass i hverdagen. Ja, eller rettere sagt på lørdagene.

Du har kanskje sett kategorien Lørdagskake her på Hverdagen på Fjellborg. Lørdagskake var noe som oppstod nevnte seksårsdag. På grunn av pandemien måtte bursdagsselskapet til veslebonden avlyses det året, men kake skulle han likevel få!

Veslebondens 6-årskake ble den første i rekken av mange lørdagskaker. Sjojoladekaketraktor. Kaker.

I høst delte jeg oppskrift på mange lørdagskaker!

Du finner dem HER

Og – da vi satt der i stua på lørdagskvelden og spiste traktorsjokoladekake og så på Alle mot 1 sammen, syntes vi egentlig ikke at vi hadde hatt det bedre. «Verdens beste bursdag», kalte veslebonden den. Tidligere på dagen hadde vi gått en lang tur i skauen og grillet pølser. Gaver fra besteforeldre ble hentet på trappa, der de var satt igjen i henhold til restriksjonene. Det ble bursdag!

Såpass fin bursdag hadde veslebonden hatt, at da coronalørdag nummer to opprant, hadde vi lyst på en reprise. Lørdagskake var dermed et begrep og noe vi har holdt på siden med få unntak. For eksempel er det en forutsetning at vi er hjemme.

Kaker i lange baner

I morgen kveld får vi nok nøye oss med rester på lørdagskvelden, for å bake en egen lørdagskake når vi knapt skal gjøre annet enn å spise kaker hele helga syns jeg nesten ikke går an.

Bakedag på Fjellborg for å lage kaker til bursdag

Alle kakene skal jo dessuten bakes, og det er ikke gjort i ei bråvending, dét heller. Når mange kaker skal bakes på én dag er det få tilfeldigheter ute og går. Alle kakene bakes i en nøye planlagt rekkefølge for å slippe å forvarme ovnen unødig mange ganger. Dessuten skal alt rekke og avkjøles tilstrekkelig til rette tid, for noen kaker lages i flere steg.

Om jeg koser meg? Gjett om! Jeg syns det er gøy å bake. Enda mer gøy er det å pynte kakene. Særlig når det er bursdag. Det blir liksom som en ekstra liten gave, å pynte kakene slik at de bursdagsbarnet akkurat. Og det er vel liten tvil om at det går i motor hos oss:

Sjokoladekake med Scania-griffin

Jeg gjør det slettes ikke avansert. Oreokaka, for eksempel, pyntes med knuste kjeks. Mønsteret får jeg ved å legge over matpapir som jeg har klippet ut. Det ser fint ut, men er enkelt. Litt kjeksbøss lever jeg fint med.

Oreokake med V8-dekorasjon til Scania-gutten

Oreokake er en klassiker på festbordet på Fjellborg

Oppskrift finner du HER

Klare for fest

Nå er kakene ferdig og står i kjøleskapet og venter på gjester. De venter veslebonden på også. Bursdagsselskap er stas! Vi gleder oss med ham, og håper at det blir akkurat så fint som han ønsker seg.

Og med det er egentlig helga satt her på Fjellborg. Vi skal feste fra morgen til kveld og feire niåringen vår. Hva skal du finne på?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics