Hverdagsbetraktninger

Aktuelt på Fjellborg akkurat nå

Det er mye som skjer på Fjellborg om dagen. Det er pallekarmprosjekt, smågris, trapper, mai og kaker. Men, hva er vi egentlig opptatt av for tida? La oss ta en liten titt i dagens liste over Aktuelt på Fjellborg akkurat nå:

1. Norge i rødt, hvitt og blått

Den gamle sangen fra okkupasjonstida må nesten få den øverste plassen på lista over Aktuelt på Fjellborg. Vi er mange som gleder oss til 17.mai her hjemme, men veslebror tar det kanskje mest på alvor. Han har nemlig bestemt seg for å øve. Jeg kan melde om at det går nøyaktig fem ganger tre vers à Norge i rødt, hvitt og blått mellom barnehagen og Fjellborg, én vei!

Maikladden, veslebonden

2. Jordbruksforhandlingene

Dette er jo ikke bare aktuelt på Fjellborg, men for en hver som er interessert i matfatet vårt. De er jo, som vanlig, i en heller fastlåst situasjon. Norge er et vakkert land med en hvitstammet bjerk oppi heien og langt mer enn én rødmalt stue ved veien, men styresmakter som er interessert i å opprettholde matsikkerheten vår har vi åpenbart ikke. Det skremmer oss, og det burde skremme hver eneste nordmann!

3. Været og varmegradene er høyst aktuelt på Fjellborg

Jepp! Temperaturene er i aller høyeste grad aktuelt på Fjellborg for tida. Dette er helt vanlige spørsmål hjemme hos oss om dagen:

T-skjorte? Genser? Må vi ha jakke? Kan jeg ikke ta på shorts i dag, da? Har du sett pannebåndet mitt?

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har gått ut av døra de siste dagene i god tro om varmt vær! Og – snudd halvveis ned på tunet med en innrømmelse om at «nei, ikke i dag», og gått for å hente en ekstra genser. Ja, til og med pannebånd har hendt!

Husmora i regn. Aktuelt på Fjellborg

4. Maikabalen

Det som ikke skjer ellers i året, det skjer i mai! Mellom 2. og 17., mer spesifikt. Og fordi hverdagene her på Fjellborg ellers glir ganske greit, så har ikke husbonden og jeg en utpreget kabalkondis. Det blir mange telefoner om dagen:

«Når var den dugnaden igjen?»
«Var det i dag du skulle til Mysen?»
«Skulle du jobbe lang dag i dag, eller var det i morgen?»
«Frisørtimen, ja. Ja, nei, vi får den vel klemt inn der et sted.»
«Kommer du hjem til middag?»
«Husker du at jeg skal på styremøte i dag?»

Foreløpig har vi greid oss!

5. Mat er aktuelt på Fjellborg – alltid

Nærmest som i en forlengelse av maikabalen. Brødskiver til middag er helt OK, og det samme er havregrøt. Vi tar det uansett igjen. Mai er jo en evig fest, og det er ikke fritt for at husmora tenker mye på både mat og kaker. Jeg vil jo ha alt! Så det er også en kabal: Hva kan vi spise når for å få spist alt? Moa-ha-ha!

Kaffeslaberas med kaker. Aktuelt på Fjellborg

Skjønt, når jeg tenker meg om … Jeg vet ikke helt om det fortjener sitt eget punkt på lista over hva som er aktuelt på Fjellborg akkurat nå, for jeg føler at sånn er det kanskje året rundt?

Det er så mye godt å spise i mai, til alle festdagene. Oreokake, for eksempel.

Du finner min favorittoppskrift HER

6. Sandkassa

Etter at vi fikk klart det nye kjøkkenet, så har jeg fri utsikt til sandkassa til ungene fra kjøkkenvinduet over vasken. Nesten uansett når jeg titter ut av det vinduet nå for tiden, ser jeg to lyse hoder som sitter i dyp konsentrasjon. Sandkassa er i aller høyeste grad aktuell på Fjellborg for tida, og det er jammen godt at ikke sandkasser slites ut! Det bygges veier og hus og gårder og badestrender og jeg vet ikke hva. Sandkasse er poppis!

7. Bunaden

«Jeg må få prøvd bunaden!» Har jeg fortalt meg selv hver dag i fjorten dager. Nå må jeg bare! Og enda viktigere: Ungenes 17.mai-habitter må prøves!

Bunaden min tror jeg faktisk oppriktig talt at passer. Det tror jeg ikke om ungenes klær, og nøyaktig hva og hvor mye som må justeres er det på høy tid å finne ut av. Hadde jeg brukt all den tiden jeg har brukt på å tenke på det til faktisk å gjøre det, hadde jeg antakelig vært ferdig. Aktuelt på Fjellborg, og helt sikker i de tusen andre hjem rundt om i vårt ganske land i disse dager.

Aktuelt på Fjellborg: Prøve bunad til 17.mai

Og jeg må stryke! Husbonden rykker ned på andreplass, nå er det strykejernet som gjelder!

Les Strykejernet og jeg HER

8. Vårarbeidet er aktuelt på Fjellborg

Om ikke jeg hadde nevnt vårarbeidet i et punkt på lista over hva som er aktuelt på Fjellborg akkurat nå, så hadde du vel begynt å lure? Men joda, det opptar oss fortsatt. Det gjør også jord, for midt i det hele gikk jeg tom for jord! Nå står to paller og venter på nabogården, og jeg venter bare på at husbonden skal få kjørt det hjem. Noterer meg samtidig bak øret at jeg burde bli litt mer selvsikker på traktorkjøringa, sånn at jeg kan ordne selv.

9. Plantene

Det kan sies å henge sammen med punktet over på listen over hva som er aktuelt på Fjellborg, men det får likevel sitt eget: Plantene! Tomatplantene i sær. De vokser jo søren ikke!

Jeg gjør alt jeg kan for dem, men de står likevel på stedet hvil og vokser knapt om noe i det hele tatt. Litt betrygget er jeg imidlertid etter å ha snakket med naboene, for de opplever langt på vei det samme. Da er det ikke bare meg! Og vi var enig: Punkt 3 har skylda. Det er for kaldt. Vi får bare håpe på en lang og varm høst, for i denne enden er vekstsesongen betydelig amputert av de lave temperaturene. Men, kommer tid, kommer råd!

Tomatplanter kommer seg sakte, men sikkert. Jeg sår sent, men tar igjen det tapte.

10. Pollen

Med fem av fem mulige allergikere, er pollen i aller høyeste grad aktuelt på Fjellborg akkurat nå. Og . trenger det egentlig *snufs* å utdypes ytterligere? Atsjo! Atsjo! Atsjooo!

Bjerka grønnes. Aktuelt på Fjellborg: pollen

Ja, så dette er noe av det vi er opptatt av i hverdagen på Fjellborg nå om dagen. Det kan i grunnen se ut til at det er selve hverdagen vi er opptatt av? Det er fint, det. Det er det som er livet.

Hvordan er du mest opptatt av akkurat nå?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics