Prosjekt Henriette

Berlinerkranser i boks

I dag har jeg begynt på julebaksten. Fire slag er i boks, og ett av dem er berlinerkranser. Oppskriften? Henriettes, selvsagt.

Julebakst og berlinerkranser

I kveld var det usigelig godt å sette seg ned. Dagen har i sin helhet vært brukt på bena på kjøkkenet. Det har vært både hyggelig og gøy mens det har stått på, men nå merkes det i kroppen at det har vært en lang dag.

Sammen med en venninne har jeg begynt på årets julebakst. Mer om det kan jeg fortelle siden; i dag er det berlinerkransene som skal få skinne. Det er jo tross alt torsdag og Prosjekt Henriette.

Berlinerkranser, Stor Kokebok i Prosjekt Henriette, Schønberg Erken

Sånn egentlig burde jeg vel ha funnet mammas oppskrift, som jeg vokste opp med, men den ligger gjemt i en banankasse inne på et kott. Det er en lang historie, men innen neste jul er den forhåpentligvis funnet. Da skal jeg sammenlikne mammas med Henriette Schønberg Erkens: For alt jeg vet er det kan hende den samme?

Barndommens berlinerkranser

I en alder av 36 ½ kan det være at minnet har fått seg en trøkk, men pepperkaker er ikke noe jeg kan huske at hadde en større plass i barndommens jul enn pepperkakehus.

Berlinerkranser, derimot, er jeg hundre prosent og bombesikker på at vi hadde i hus hvert eneste år. Minnet er omtrent like sikkert på at det var vesle Camillas favorittjulekake.

Helt hva som skjedde, vet jeg ikke. Jula 2008 var den siste jula med mamma før hun døde – og berlinerkranser. Det var en sort som ikke ble med videre enda vi har hatt sju slag og vel så det hvert eneste år.

Kan hende lå det mer til grunn enn jeg reflekterte over jula 2009, eller også var jeg bare forsynt?

Men, i fjor fikk den igjen sin renessanse i kakeboksene her, og det ble en braksuksess!

Julebakst

Berlinerkranser var ett av slagene vi lagde på fjorårets bakedag.

Få et gjensyn HER

Stor Kokebok er blitt førstevalg

Det kan godt tenkes at jeg brukte Henriette Schønberg Erkens oppskrift på berlinerkranser i fjor også. Jeg er neimen ikke helt sikker. Vanligvis noterer jeg alt mulig rart når det kommer til sånt, men der skjedde det åpenbart en glipp i fjor.

Da jeg i går skulle sette deigen til dagens baking var det uansett i Stor Kokebok jeg først bladde opp. Stor Kokebok har rett og slett blitt mitt førstevalg og den oppskriftsamlingen jeg først tyr til om jeg er på leting etter noe jeg ikke allerede har en «fast oppskrift» på.

Ikke Fra boller til burritos og ikke Internett, men Stor Kokebok. Det viser jo i grunnen at Prosjekt Henriette har hatt noe for seg?

Flere slag på vent

Og oppskriften fra 1932, den stod seg. Det ble en fin deig som var god å jobbe med. Ja, eller så god som en deig full av smør (melkefri margarin) kan bli, da.

Berlinerkranser, Stor Kokebok i Prosjekt Henriette, Schønberg Erken

Berlinerkransene fikk godkjent pluss i år også av guttene her, så de er nok kommet tilbake for å bli i boksene. I alle fall midlertidig, for målet er jo å spise dem opp.

Julebaksten fortsetter rett over helga. Det er et poeng å komme tidlig i gang slik at vi kan nyte småkakene mens det ennå er godt. Det er nok ikke flere av småkakene som hentes fra Stor Kokebok, for pepperkaker har vi vår egen vri på, og sirupssnippene er en hemmelig oppskrift som har fulgt slektsleddene.

Pepperkakene er imidlertid ingen hemmelighet, og de baker jeg med granskuddsirup i!

Oppskriften finner du HER

Likevel er det ikke utenkelig at en og annen oppskrift blir prøvd i løpet av desember om tiden er der, og jeg har allerede lovet en av leserne mine å prøve vørterkake. Det gledes!

Vil du være sikker på å få det med deg, alt sammen? Husk at du kan abonnere på bloggen og få e-post når nye innlegg publiseres. Følg gjerne Hverdagen på Fjellborg på Instagram og Facebook også.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics