Honningkake I
Jeg har bakt honningkake I fra Stor Kokebok. Den er et godt eksempel på at Schønberg Erken tilbød oppskrifter for en hver økonomi, men smakte den?
Oppskrifter for en hver økonomi
I løpet av de siste ukene har vi i Prosjekt Henriette sett litt på hvordan Henriette Schønberg Erken i Stor Kokebok har tilbudt oppskrifter for en hver smak og økonomi. Ved å tilby flere oppskrifter av hver enkelt rett og kake, gjør hun Stor Kokebok tilgjengelig for det brede lag av befolkningen. Enten du har god råd og kan koste på deg de litt dyrere ingrediensene eller om du på knipe litt med pengepungen; Henriette Schønberg Erken har et alternativ.
Nysgjerrig?
Ta en titt HER
Dette kommer også veldig godt til syne i Stor Kokeboks honningkaker. Det oppdaget jeg da jeg forrige uke skulle bake en av dem på oppdrag for Norske Akevitters Venner i anledning et arrangement for birøktere. Oppdraget var å bake en honningkake med honning og en uten (Henriette Schønberg Erken har nemlig det også, hun). Ville det være mulig å kjenne hvilken som inneholdt hva?

Det var det så absolutt. Ingen var i tvil om at Honningkake I var den med honning i! Jeg stod for øvrig fritt til å velge mellom de tre ulike honningkakene i Stor Kokebok som inneholder honning. Da valget falt på Honningkake I, var det av to årsaker: Honningkake III har jeg allerede bakt i Prosjekt Henriette, og, siden dette med økonomi har vært et tema de siste ukene, så valgte jeg den av de to gjenværende kakene som i den sammenheng var Honnningkake IIIs motsetning. Dét poengterer også Schønberg Erken selv:
Honningkake I
Eller rettere honningkaker, for det blir 3 store honningkaker til rimelig pris.
Du trenger
½ kg. honning
½ kg. sirup
4 dcl. melk
½ kg. farin
3 ½ dcl. fløte
4 teskjeer hjortetakksalt
50 gr. pomerans-, appelsinskall eller – i mangel av dette – 1 dcl. appelsinsaft
1 teskje pepper
½ teskje nellik
1 teskje ingefær
200 gr. sukat
1 ½ kg. hvetemel

Slik lager du honningkake I
Honning, sirup og sukker blandes, irøres melken, fløten og krydderiene. Pomeransskallet utbløtes, således at alt det hvite kan skjæres vekk. Hjortetakksaltet opløses i et par spiseskjeer konjakk eller blandes godt i melet; sukaten finskjæres. Arbeid nu deigen godt og slå den op i en godt smurt stekepanne, stekes i varm ovn ca. 1 time. Tas ut av ovnen, «slår litt av sig», hvelves av pannen og deles i 3 store kaker. Målene på pannen er: lengde 47 cm., bredde 30 cm., høide på kanten 5 cm. Alle som har bakerovn – utover landet -, bør steke i denne – sette pannen inn like efter at brød er tatt ut.
Jeg brukte vanlig langpanne da jeg lagde honningkaken. Funka fjell!
Ungene fikk med seg Honningkake III på speiderleir i sommer.
Få et gjensyn og oppskriften HER
Dommen over Honningkake I
Å skulle servere kake til 70 mennesker du aldri før har møtt er ganske skummelt. Heldigvis for meg, så var jo det hele også en del av Prosjekt Henriette. Følgelig kunne jeg jo bare skylde på Schønberg Erken selv om kaka ikke falt i smak!

Men, det slapp jeg heldigvis for både Henriette og meg selv. Kaka fikk tommel opp av alle jeg snakket med i alle fall. Og – smaken av honning var tydelig gjenkjennbar. Det understøttet også teorien jeg hadde da jeg brukte sommerhonning i kaka. Sommerhonning er nemlig litt mildere i smaken enn hva lynghonning er. Ved å bruke sommerhonning håpet jeg på en bedre balanse mellom alle smakene framfor at honningen skulle bli fullstendig dominant.
Hvorvidt den er bedre på smak enn Honningkake III eller ikke er jo en smakssak, men ingrediensene i Honningkake III levner i alle fall ingen tvil om at denne er av den mer luksuriøse varianten. Dessuten, så kan også Morten Thyregod Paulsen, som har en doktorgrad (!) i smak gå god for kaka, og bedre skussmål har vel knapt noe i Prosjekt Henriette fått?

Gikk du glipp av fortellingen om Prosjekt Henriette på birøktertreff?
Bli oppdatert HER
Til neste innlegg i Prosjekt Henriette gjenstår jo da bare det store spørsmålet: Av Honningkake I og Honningkake uten honning – hvilken var best? Svaret kommer neste uke! Husk at du kan sikre deg å få det med deg gjennom å abonnere på bloggen eller også å godta varsler fra siden. Da får du beskjed umiddelbart når nye innlegg slippes.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg








