Birøkt

Derfor er det fint å være birøkter

Å være birøkter er mye. Hva er det og hvorfor syns jeg det er så fint å være birøkter? Det gir jeg svaret på i dagens innlegg.

Hvorfor begynne med birøkt?

I løpet av januarmåned har jeg skrevet litt om det å begynne med birøkt. Det jeg imidlertid ikke har sagt så mye om, er hvorfor det er så fint å være birøkter. Birøkt, hvorfor skal man begynne med det, liksom?

Har du lyst til å begynne med bier?
Da anbefaler jeg å ta en titt HER

Da jeg selv begynte som birøkter, i 2021, var noe av motivasjonen å få bedre pollinering i frukthagen her. Ikke minst ønsket vi oss god tilgang på honning. Det stiller nemlig jevngodt med sjokoladepålegg her i huset. Honning på brødskiva en lørdagsmorgen er temmelig nært nirvana, spør du enkelte her i husholdningen.

Sommerhonning til salgs. Fra biene på Fjellborg

Jeg har imidlertid, gjennom fire fulle sesonger så langt, oppdaget at det å være birøkter ikke bare er god pollinering og masse honning. Å være birøkter er så mye mer. Det har jeg lyst til å fortelle mer om i dag; hvorfor det er så fint å være birøkter. Kanskje blir du også fristet?

Derfor er det fint å være birøkter

Det er mange gode grunner til å være birøkter. Her har jeg listet opp i alle fall syv gode grunner:

1. Du kommer tett på naturen

Etter at jeg ble birøkter har jeg vært langt mer opptatt av været og naturens gang enn tidligere. Når kom våren i fjor? Når kommer den i år? Hvordan påvirkes insekter av tørke? Av tordenvær? Som birøkter ser du årsak og konsekvens i et helt annet lys, og det er utrolig spennende!

2. Du lærer et helt annet univers å kjenne

Til tross for at man kan trekke en del paralleller, er bienes samfunn likevel svært annerledes fra vårt menneskelige samfunn. Å være birøkter, er å få ta del i dette; i alle fall fra sidelinja. Å se hvordan de kommuniserer, arbeider og arbeidsfordeler, værer og eksisterer. Det er utrolig interessant å få et innblikk i, og gir på mange måter en bredere forståelse av vår egen plass i naturen. Apropos årsak og konsekvens.

Bier, bikube, birøkt
Å være birøkter

3. Som birøkter har du alltid noe å prate om

Ryktene jeg hørte allerede på nybegynnerkurset stemmer: Som birøkter har du alltid et samtaleemne for hånden. Ikke bare i møte med andre birøktere, men også når man treffer folk uten inngående kjennskap til faget. Så snart noen hører at jeg er birøkter, viser de umiddelbart interesse og legger en nesten utrolig nysgjerrighet for dagen. Alle har et forhold til honning, men vet lite om hvordan den blir til.

4. Det er selvutviklende

Hvor ofte lærer du noe nytt som voksen? Vel, som birøkter lærer du noe nytt hele tiden! Det syns jeg er nesten kan hende det aller, aller beste med å være birøkter. Jeg lærer noe nytt støtt, og på det vokser jeg som menneske på alle plan.

Skattekasse full av bier
Å være birøkter

5. Du lærer å stole på deg selv

Å stå støtt i egne avgjørelser kan være en utfordring for noen hver. Som birøkter får du god trening i nettopp det. Når du arbeider alene i bigården, må du ta avgjørelser på løpende bånd og selv om du kan rådføre deg med mer erfarne birøktere må du til syvende og sist selv bestemme. Det er imidlertid ikke så farlig som det kan høres ut, for biene har overlevd i millioner av år. Det er, med andre ord, grenser for hvor galt det kan gå. Like fullt er det verdifull erfaring det å måtte ta en avgjørelse og stå i den. Enten – og stort sett – går det bra, eller så lærer du noe som du tar med deg til neste avgjørelse.

6. Du får masse god honning

Dette med honning er jo en stor fordel ved det å være birøkter. Du får jo noe så nært som ubegrenset tilgang på honning! Det du ikke trenger selv kan du selge og dermed får du inntekter som kan bidra til å finansiere hobbyen din.

Høsthonningen fra biene på Fjellborg og birøkter Camilla Skår, 2024

Å være birøkter har sin pris. Hvor mye koster det egentlig å begynne med birøkt?
Jeg har satt opp et regnestykke HER

7. Du får nye smaksopplevelser

Som birøkter lærer du raskt at honning er ikke honning. Det er en nærmest ubegrenset sammensetning av ulike smaker, alt basert på hva biene trekker på, været de høster i og hvor du bor. Å studere honningen fra sesong til sesong, fra år til år, er utrolig spennende. Ikke minst er det spennende å finne alle de bruksområdene honning har! Den kan nemlig puttes i mer enn teen og på brødskiva. Å være birøkter gir helt enkelt mange smaksopplevelser du tidligere kanskje ikke har vært kjent med, og det er gøy!

En favoritt her i huset er honningsnurrer. Vil du prøve?
Oppskrift finner du HER

Nystekte honningsnurrer. Du kan bruke honning i bakst.

Å være birøkter er gøy

Som du ser, så er det å være birøkter ganske mye. Mye mer enn bare honning og pollinering, selv om det også er en del av det. Likevel, om jeg skal oppsummere det å være birøkter i ett eneste punkt, så er det først og fremst gøy!

Å se naturen gjennom en bikube, å lære noe nytt om både naturen og seg selv, å oppleve en helt ny verden av smak; alt det er jo kjempegøy!

Like fullt skal en birøkter være ærlig på at det er ikke bare gøy. Det er stunder en er både frustrert og lei også, men sånn er det jo med alt en fyller sin tilmålte tid på jorden med. Det er totalen som teller. Dessuten, som vi skal se på neste uke, så er det også noen av de tingene man er kanskje aller mest frustrert over som også gir noe av det som er gøy! Men, det blir altså først neste uke.

Bigården i september: Vi høster honning. Birøkter Camilla Skår
Å være birøkter

Vil du være sikker på ikke å gå glipp av det eller alt det andre vi pusler med her på Fjellborg, så kan du abonnere på Hverdagen på Fjellborg via e-post eller også godta varsler fra siden. Da får du beskjed så snart et nytt innlegg publiseres.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics