Henriettes saftgelé
Turen har kommet til nok en dessert i Prosjekt Henriette, og denne gangen falt valget på Henriettes saftgelé. Her deler jeg både oppskrift og dom:
Noe søtt
Har du fulgt Hverdagen på Fjellborg en stund vet du sikkert at vi er glad i dessert her hos oss. Jeg prøver å få til dessert én gang i uka som et minimum, men gjerne mer.
Én ting er jo at det er godt, men vi har også merket oss at det generelle søtsuget dempes litt når vi med jevne mellomrom har litt (!) søtt etter middag.
Gelé er ikke noe vi spiser så veldig ofte, men da jeg forleden dag hadde litt vaniljesaus å bruke opp, ja, da ble det gelé. Henriettes saftgelé.
Dronning Mauds fromasj er en av våre dessertfavoritter!
Oppskriften jeg bruker, finner du HER
Henriettes saftgelé
Gelé er vanligvis forbeholdt bursdagsselskaper hvor det er barn til bords her hos oss. Da er det et (melke)allergivennlig alternativ som samtidig gir rom for litt flere «voksenkaker» på bordet. Ellers er det ikke førstevalget.
Følgelig gjør jeg det som regel veldig enkelt, og bruker de små gelépakkene fra Freia hvor det bare er å tilsette kokende vann. Dog er jeg jo ikke ukjent med gelatin heller, så jeg stod på nippet til bare å bløtlegge noen plater og blande litt sterk saft den nevnte dagen, da jeg kom på å se i Stor Kokebok. Freia-gelé hadde vi nemlig ikke.
Henriette Schønberg Erken hadde også kommet på tanken med saft og gelatin, men hun hadde gjort det litt mer komplisert enn hva jeg hadde tenkt. Jeg bestemte meg for å prøve Henriettes saftgelé.
Henriettes saftgelé
Du trenger
¼ liter saft
¼ liter vann
Sukker
Saft av ½ citron eller citronsyre som to erter
20 gr gelatin
1 teskje vaniljepulver
2 eggehviter og 2 eggeskall
Slik lager du saftgelé
Alt vispes sammen i emaljert gryte og behandles ellers som vingelé. Serveres med vaniljesaus eller fløtekrem.
Tilpasninger 91 år senere
Når jeg lager mat har jeg alltid som utgangspunkt at en oppskrift er veiledende. Det utgangspunktet har jeg også i Prosjekt Henriette.
Derfor gjøres det veldig ofte noen forenklinger som passer bedre inn i min 2023-hverdag enn hva Stor Kokebok instruerte husmødre til i 1932.
Hva saftgeleen angikk, gjorde jeg første endring i mengden gelatin. Av helt åpenbare grunner har jeg lite kjennskap til gelatin slik den framstod i 1932. Men, sammenliknet med gelatinen som er å få kjøpt i dagligvareforretningene i 2023 mistenker jeg at den ikke var fullt stå sterk. 20 gram er mye gelatin! Jeg fulgte anvisningen på pakken og brukte seks gelatinplater, altså 10 gram.
Sukker sløyfet jeg siden saften var søtet.
Og eggeskallene? Jeg var for lat. Kort og godt for lat.
Dog hadde jeg eggehvitene samvittighetsfullt i. Eggehvitene og -skallene brukes til å klare geleen. Ved 90°C stivner eggehvitene, og «eftersom denne stivner og stiger til overflaten, inneslutter den alt urent». Det blir til skum som blir igjen i sileposen når geleen siles. Jeg brukte det samme kledet som ved safting.
Apropos skum;
Har du prøvd DENNE?
Likte vi Henriettes saftgelé?
Ja, vi likte Henriettes saftgelé. Vi kunne nok imidlertid ønsket oss mer saftsmak. Geleen opplevdes liksom litt svak på smak. Det skal riktignok ikke Henriette få skylda for, for det kommer jo an på safta!
Vil du lage hjemmelaget saft også?
Sjekk ut Safteskolen!
Jeg brukte hjemmelaget bringebærsaft. Den er god på smak, men til gelé ville jeg nok blandet den litt sterkere enn angitt i oppskriften. Vel å merke skal det også sies at med for eksempel blåbærsaft så ville det kanskje vært helt perfekt med Henriettes forslag. Sånn apropos veiledende oppskrifter …
Og eggehvitene, var det verdt det? Nei. Det gidder jeg ikke å styre med igjen. Takk og lov for at jeg droppet eggeskallene!
Eggehvitene er mye bedre i eggehvitekaker!
Oppskrift finner du HER
Det jeg derimot kommer til å gjøre neste gang jeg skal lage gelé fra bunnen av, er å ha i sitronsyre! Det gav en ekstra spiss på smaken og gjorde virkelig susen. Nam på den! (Syren gjør forresten også sitt for å klare geleen.)
Vi krysser saftgelé av på lista over oppskrifter prøvd i Stor Kokebok. Ennå er det flere geléoppskrifter igjen. Kanskje blir det appelsingelé i påska? Den som lever får se, si!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
One Comment
Pingback: