Oppskrift: Dronning Mauds fromasj
I dag har jeg lovet dere oppskrift på nok en godsak, nemlig Dronning Mauds fromasj. Hos oss er den fast dessert etter pinnekjøtt, og til det passer den litt ekstra godt, syns jeg. Etter salt mat, er det alltid godt med noe friskt, og det er Dronning Mauds fromasj absolutt.
Dronning Mauds fromasj kalles også for Haugesundsdessert. Da Kong Haakon og Dronning Maud besøkte Haugesund under kroningsferden i 1906, ble den nemlig servert kongeparet der. Selv om desserten er en dronning verdig, er den heldigvis for oss vanlige folk også, og ønsker du en luftig, frisk og forholdsvis lett dessert er denne et godt alternativ. Enkel er den også:
Dronning Mauds fromasj
6 dl kremfløte
5 egg
5 ss sukker
5 plater gelatin
200 gram revet, mørk kokesjokolade
Stivpisk kremfløten til en fløyelsmyk krem.
Sett den kaldt mens du tilbereder resten.
Av eggene og sukkeret, pisker du stiv eggedosis.
For en ekstra rundt og fin smak, bytter jeg gjerne ut vanlig sukker
med hjemmelaget vaniljesukker. Mengden er den samme.
Mens eggedosisen piskes, legger du gelatinplatene i bløt.
Når eggedosisen er stivpisket, klemmer du vannet av gelatinen
og rører den ut i to spiseskjeer kokende vann.
Bland kremen varsomt inn i eggedosisen.
Bruk gjerne en ballongvisp i stål for et jevnt resultat.
Tilsett gelatinen i en tynn stråle mens du rører forsiktig.
Nå skal du i en serveringsbolle legge eggefromasjen og den revne sjokoladen
i tre jevne lag: Først et lag eggefromasj, så et lag revet sjoklade, tre ganger.
Jevn gjerne til ytterkantene i hvert lag med litt ekstra sjokolade;
det er nemlig ikke alltid like lett å bre fromasjen jevnt ut mot kantene
uten at den drar med seg sjokoladelaget under.
Når de tre lagene er lagt, settes fromasjen kaldt til den er stiv.
La den gjerne stå over natta, slik at smakene får satt seg skikkelig.
Om ønskelig kan du også tilsette ½ dl portvin eller liknende.
Selv har jeg lyst til å prøve med appelsinjuice som smakstilsetning
når påskemiddagen om noen måneder står for tur.
Ved smakstilsetning, har du det i fromasjen sammen med gelatinen.
Desserten er enkel å lage, og holder seg godt. Derfor er den også velegnet til middagsselskaper der du har mye å forberede i forkant. Da kan du nemlig lage den en dag i forveien uten at den blir ødelagt. Dronning Mauds fromasj er også god med noen kransekakebiter ved siden av, så har du noen på lur er det bare å sette dem frem.
Er du litt heldig, blir det også igjen noen rester som du kan kose deg med når gjestene er dratt hjem, og du har lagt bena på bordet. Men, ikke ha for store forhåpninger; når denne kommer på bordet, forsvinner den raskt. Lykke til!
Vi blogges!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?







One Comment
Pingback: