Lørdagskake

Skumbollekake à la Fjellborg

Skumbollekake er enkelt og akkurat passe søtt. Ikke er det altfor mektig i sommervarmen heller. Oppskriften får du i dette innlegget.

Lørdagskaketradisjon

Det er lørdag, og på Fjellborg betyr det kake. Da jeg forrige lørdag delte et bilde på Instagram av lørdagskaka vår, var det mange som etterlyste oppskrift. Det innvies derfor en helt ny kategori av innlegg på Hverdagen på Fjellborg i dag: Lørdagskake!

Første kake ut – med oppskrift – blir dermed også forrige ukes lørdagskake. Siden mange ville ha nettopp den. Kjært barn har mange navn, sies det, og det gjelder nok også for denne. Her hos oss kaller vi den for kokosbollekake enda jeg sjelden bruker kokos i den. Vi er nemlig ikke så begeistret for kokos, og det er sjelden noe vi har liggende, i motsetning til de andre ingrediensene.

Et annet, dermed bedre passende, navn er skumbollekake. Det er ikke noe innovativt ved denne, og den finnes i mange variasjoner på nett. Ingrediensene er stort sett de samme, mens mengdene varierer. Dette er hvordan jeg lager skumbollekake:

Skumbollekake

10 porsjoner

Du trenger

5 eggehviter
250 gram sukker
1 ts vaniljesukker
7 gelatinplater
¾ dl vann

60 gram sjokolade
30 gram margarin

Kakefat
Springform-ring Ø20 cm

Slik lager du skumbollekake

Legg gelatinplatene i bløt. La de ligge i minimum fem minutter.

Ha eggehvitene i en ren bolle, og pisk på lav hastighet. Når hvitene begynner å skumme, tilsetter du sukkeret og vaniljesukkeret. Pisk videre til du har stiv marengs. Jo lenger du pisker, jo bedre.

De eggeplommene du får til overs kan du jo lage iskrem av? Det er kjempeenkelt!

Oppskrift finner du HER.

Kok opp vannet og klem vannet ut av gelatinplatene. Rør dem ut, en og en, i det varme vannet. Mens du fortsatt pisker, hell gelatinen i marengsen i en tynn stråle.

Sett springform-ringen på kakefatet og ha skummassen i. Bre den jevnt ut i formen og slå gjerne kakefatet forsiktig et par ganger i benken. Da legger massen seg jevnt.

Smelt margarinen og rør i sjokoladen så den smelter. Sjokolade kan du velge etter egen smak og behag, eller hva du måtte ha liggende. Jeg bruker Coop Mørk Sjokolade siden den er uten melk. Dermed kan også veslebror, som har kumelkproteinallergi, trygt spise kaka (forutsatt melkefri margarin).

Ha sjokoladeblandingen over skumbollekaka. Om du ønsker det, kan du jo strø med litt kokos eller kakestrøssel. Sett skumbollekaka i kjøleskapet i seks timer så gelatinen stivner.

Skjær løs springform-ringen, sett fatet på bordet og samle gjengen din til skumbollekake.

Kokosbollekake, skumbollekake, lørdagskake

Velbekomme og god lørdag!

I morgen er det tid for et gjenblikk på uka i bilder. Du titter vel innom?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics