Halv-øreskaker
Halv-øreskaker er nok, som navnet tilsier, billige kaker. Men, man skal ikke ta dem for dårlige av den grunn. Tvert i mot!
Typisk Henriette
Da jeg først fikk øye på halv-øreskaker i Stor Kokebok, tenkte jeg med én gang at dette var typisk Henriette Schønberg Erken. Når hun i sine utgivelser gang på gang gjentar at en god husmor også er økonomisk, så lever hun på alle måter opp til det i sine oppskrifter.
I fjor påske bakte jeg billige kaffekaker. I vinter så vi jo dessuten litt nærmere på hvordan Henriette i Stor Kokebok har tilpasset oppskriftene for en hver portemoné. Da syns jeg det var morsomt å finne disse halv-øreskakene også.
Henriette Schønberg Erken har noe for en hver økonomi. Det kommer tydelig til syne i Stor Kokebok når du bare vet om det.
Les mer HER
Skjønt, det måtte forklares litt for ungene. I alle fall for veslebror. Han var overbevist om at det var svineører mor serverte til lunsjdessert i dag. Å skulle forklare unger av vår digitale verden dette med kroner og ører er ikke bare, bare når alt betales med kort. Ja, for ikke å snakke om hvordan konsumprisindeksen har bragt oss langt forbi både hele og halve ører!
Men, halv-øreskaker er gode selv i dag, de. De har ikke all verdens smak, skjønt det lille hintet av kardemomme så absolutt gjør sitt. Men, så er det jo hele poenget med kaffekaker også, da, er det ikke?

Halv-øreskaker
Du trenger
250 gr. sukker
250 gr. hvetemel
4 egg
¼ teskje kardemomme
Slik lager du halv-øreskaker
Eggene og sukkeret vispes ¼ time, tilsettes kardemomme og mel, arbeides sammen. Deigen settes med teskje på smurt plate, står i 5 minutter og stekes lyse gulbrune i ikke for varm ovn.
En «ikke form varm ovn» tilsvarer 180˚C. Jeg lot kakene stå i ca.10 minutter.
Enkelt munngodt
I likhet med sjokolademakroner, så er også halv-øreskaker særdeles enkle å lage. Jeg halverte porsjonen over og fikk omtrent førti kaker. Det holder mer enn nok for én runde. Når de ikke er mer krevende å lage enn de var, så går det heller an å lage mer når det blir tomt.
Sjokolademakroner stod på menyen i Prosjekt Henriette i går.
Du finner dem HER

Ja, for tomt blir det nok. Etter å ha smakt første bit, tenkte jeg umiddelbart at her har vi en ny småkakefavoritt. Det er ikke det at halv-øreskaker er veldig spennende i smaken, men de er et langt bedre alternativ enn Mariekjeks til kaffen. Dessuten, sammen med mange andre småkaker på et fat, så har de sin plass. Det er munngodt, rett og slett.
Så jo, også disse småkakene fortjener sin plass også i 2025. Som noe godt å ha parat til kaffen når noen kommer innom, eller en selv har lyst på noe godt attåt. De faller dessuten godt i smak hos unger, enkle som de er. Er det noe å lure på? Har du en halvtime til overs, så bak i vei!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg








2 Comments
Anna i Portugal
Låter väldigt gott! Och billigt blir väl alla kakor numera som inte innehåller smör 🙂
Camilla Skår
Godt poeng!