Hva skiller oppskriftene fra hverandre?
Schønberg Erken opererer med flere tilsynelatende like oppskrifter i Stor Kokebok, men hva skiller dem fra hverandre? Det er nemlig ikke bare ingrediensene!
Hvilken oppskrift skal du velge?
I løpet av januarmåned har jeg i Prosjekt Henriette dykket litt dypere inn i materien Stor Kokebok. Henriette Schønberg Erkens store verk, utgitt i hele tyve opplag. Én detalj som skiller Stor Kokebok fra i alle fall nyere kokebøker, er at du for hver rett kan velge blant flere oppskrifter. Hvilken i alle dager skal du velge?
Gjennom prosjektets gang har jeg ved ujevne mellomrom støtt på disse flervalgsoppskriftene. Ofte har jeg lurt på det samme. Dessuten; hva skiller egentlig disse oppskriftene fra hverandre?
Svaret fant jeg egentlig allerede under den uhøytidelige julekakekonkurransen i prosjektets første år. Det var bare det at jeg på det tidspunktet ikke helt hadde klart å sette sammen alle puslespillbrikkene som danner Stor Kokebok. Kanskje har jeg ikke klart det til dags dato heller, men bildet er i alle fall blitt tydelig.
Det skyldes for en stor del at jeg har fått mer kunnskap om Henriette Schønberg Erken og hennes brennende engasjement utover selve matlagingen.
Les mer HER
Hva skiller oppskriftene fra hverandre?
Ved første øyekast ser de mer eller mindre like ut. Likevel er det en viktig og vesentlig detalj som skiller oppskriftene fra hverandre. La oss se på julekakeoppskriftene som et eksempel. De er tre i tallet.
Julekake I

Julekake II

Til Julekake III

Da jeg i 2023 kåret den beste av de tre, falt valget på julekake II. Begrunnelsen var så enkel som at den hadde flest rosiner. I den begrunnelsen ligger også langt på vei svaret.
Det som i alle hovedsak skille de tre oppskriftene fra hverandre er nemlig prislappen på ingrediensene!
En kokebok for alle samfunnslag
Henriette Schønberg Erken har rett og slett skrevet en kokebok for alle samfunnslag. For å klare det har hun også måttet ta hensyn til at økonomien ikke var ens i de mange hjem.
Eplekake viser det ekstra tydelig, med sine to varianter.

Framgangsmåten er ikke helt lik i de to oppskriftene, men det er likevel så lite som skiller de to at vi forstår at resultatet vil være tilnærmet det samme til tross for litt mindre raushet med råvarene i eplekake I.

Det samme gjelder for en hel del oppskrifter i Stor Kokebok. Krumkaker er et annet eksempel. Her kan det selvsagt ha hatt en innvirkning på utvalget av oppskrifter at det er kommet Henriette i hende ulike oppskrifter med utspring i ulike tradisjoner rundt om i landet. Likevel er det lett å tenke seg, når en ser mengdeforholdene, at økonomien også har spilt en rolle for at det er akkurat disse fem krumkakeoppskriftene som er kommet med.

Hva skiller oppskriftene fra hverandre og hvilken skal du velge?
Henriette Schønberg Erken skriver det også selv i forordet til Stor Kokebok, datert mai 1914:
Husmødrene vil se, at ensformighet i det daglige kjøkken ikke er nødvendig, og de vil selv kunne sammenstille sine menyer efter sine innkomster både til daglig og til selskaps.
Og det har hun gjort fullt mulig ved å utarbeide ulike oppskrifter for ulike økonomier. For de aller fleste husholdninger i 2025 er det kanskje ikke avgjørende for økonomien å regne på antall gram rosiner og å telle egg, men like fullt påvirker det kostnaden av det som produseres i kjøkkenet. Det er du bevisst hvis du må det!
Det er ikke mye som skiller de forskjellige oppskriftene fra hverandre, men nok til at vi kan forstå hvorfor den ene bør velges framfor den andre dersom økonomien tilsier det.

Som jeg har vært inne på tidligere, må du forstå samtiden for å forstå de valgene som er gjort i Stor Kokebok. Når vi også forstår mer om hva som ligger bak de ulike oppskriftene, er det heller kanskje ikke til å lure på hvorfor Henriette Schønberg Erken fikk den statusen hun fikk over det ganske land i sin tid. Hun har øyensynlig sett alle og møtt sitt publikum til fulle.
En interessant oppdagelse
Spørsmålet om hvilken oppskrift jeg skal velge og hva som skiller dem fra hverandre har jeg også støtt på nå ganske nylig.
Jeg har jo, som så vidt nevnt, blitt bedt om å bake to honningkaker til NM i honning som går av stabelen i morgen. Jeg skal fortelle enda mer om det oppdraget siden, men her har også spørsmålet om erstatningsvarer meldt seg!
Det skal jeg forske litt videre på i tiden framover, for her var det ikke bare tre honningkaker med honning å velge blant. Også en honningkake uten honning er listet opp blant Stor Kokeboks ingredienser. Det har vært en interessant oppdagelse, kan jeg røpe. Ikke minst av hensyn til økonomi (!).
Fortsettelse følger, som det heter. Vil du være sikker på ikke å glipp av det eller noe av det andre jeg publiserer her på Hverdagen på Fjellborg, så husk at du kan abonnere på bloggen via e-post eller også godta varsler fra siden. Da får du beskjed med én gang det kommer et nytt innlegg.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg








