Prosjekt Henriette

Kaffekaker, billige

I Prosjekt Henriette Påskespesial er det kaffekaker som er siste slag småkake ut. Billige er de jammen også, om vi skal tro Stor Kokebok.

Økonomisk sans

Jeg har de siste årene lest en god del av Henriette Schønberg Erkens verker. Flere steder nevner hun viktigheten av at husmoren i sitt daglige virke er økonomisk. Husmoren må ikke bare være dyktig til å lage mat, men også ha en velutviklet økonomisk sans.

Ikke rart, kanskje, når vi tenker på at én inntekt – mannens – skulle dekke alle utgiftene til en familie som hadde kanskje både fire, fem og seks unger. Da gjaldt det å være både økonomisk, men også en smule kreativ.

Kaffekaker, billige, fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok i Prosjekt Henriette

Nå skal jeg ikke beskylde kaffekaker, som jeg har hentet fra Stor Kokebok 10ende økede utgave av 1932, for å være spesielt kreative. Men! Når Henriette Schønberg Erken i sin nedtegnelse av oppskriften faktisk presiserer at disse kaffekakene er billige, ja, så får vi kanskje tro henne?

Jeg vet ikke hva verken farin eller smør kostet i 1932. Jeg vil i alle fall tro at det var de dyreste ingrediensene på lista. Kan hende var det vann i stedet for fløte som gjorde dem billige? Uansett, så tror jeg vi kan si at prisen for en kaffekake ikke er så hakkandes gæli’ i 2024 heller.

Her får du oppskriften:

Kaffekaker, billige

Du trenger

½ kg. farin
¼ kg. smør
2 egg
24 gr. hjortetakksalt
4 dcl. vann
12 citrondråper
1 teskje kanel
1½ kg. hvetemel

Slik lager du kaffekaker, billige

Smør og sukker røres hvitt, tilsettes eggene, vannet, krydderiene og det siktede hvetemel, hvori hjortetakksalt er godt utrørt. Deigen eltes godt, jevn, utkjevles tynt og utstikkes med form eller glass. Legges på smurt plate, stekes i varm ovn.

Hva syns vi?

«Stekes i varm ovn»: Jeg stekte kaffekakene mine ved 200°C i 8-10 minutter. Når de er ferdigstekt og du åpner ovnsdøra, så husk for all del på at det er hjortetakk i småkakene. Først på siste brett husket jeg å lukke øynene før jeg åpnet døra, for lukta av hjortetakk setter seg umiddelbart i både nesa og øynene. Heldigvis går det raskt over.

Og jeg tror vi kan fastslå med det samme, at samme hvor billige disse kaffekakene er, så holder det lenge med en halv porsjon. Selv det ble mange kaker! Nærmere 100 kaffekaker gikk over kjøkkenbenken, inn i ovnen og til sist opp i kakeboksene.

Småkaker

Da bør de jo også ha vært gode, når det ble så mange. Var de det? Tja. Derom strides prøvekaninene. Det var fordelt omtrent sånn at de som er glad i kakemenn til jul også likte kaffekaker godt, mens vi som ikke er så glad i kakemenn kanskje heller foretrakk en av de andre småkakene bakt i Prosjekt Henriette Påskespesial.

Det er med andre ord ikke noe i veien for at de vil bli bakt igjen, men siden husmora selv tilhører Team Ikke Kakemenn, så blir det ikke på eget initiativ. Kommer noen fra det andre laget og spør etter dem, derimot, så skal det bli kaffekaker! De var slettes ikke vanskelige, og at de er billige kan jeg også godt tro på. Tidsbruken var heller ikke stort å klage på, med en times tid totalt.

Kaffekaker, billige, fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok i Prosjekt Henriette

Med kaffekaker avslutter vi også årets Prosjekt Henriette Småkaker. Fire småkaker har blitt servert i tur og orden:

Amtmanninnens kjeks
Citronkaker
Jødekaker

… og til sist altså kaffekaker. Fant du en ny favoritt? Hvis ikke kan du jo også sjekke ut Prosjekt Henriette Påskespesial 2023.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics