Prosjekt Henriette

Arendalskaker

I dag ligger Arendalskaker på fatet i Prosjekt Henriette. De første småkakene nevnt i Stor Kokebok, faktisk. Men, er de gode?

Først på lista

Med unntak av Amerikansk kake, som skal stekes i form, så er Arendalskaker faktisk de første småkakene nevnt under kapittelet om småkaker i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok. I alle fall i min utgave, som skriver seg fra 1932.

Således er det kanskje både synd og skam at de ikke har vært prøvet ut tidligere i Prosjekt Henriettes påskespesial, men bedre sent enn aldri er det jo noe som heter.

Arendalskaker føyer seg inn i rekka av kaker som «legges med teskje på smurt plate». Jeg liker de kakene, for de er så raske å lage. Men, er de gode? Tilfører de noe nytt på kakefatet?

Arnedalskaker fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok i Prosjekt Henriette påskespesial

Burde småkaker få sin renessanse?
Les mine tanker HER

Arendalskaker

Du trenger

6 egg
250 gr. sukker
200 gr. hvetemel
50 gr. mandler
¼ teskje bakepulver

Slik lager du Arendalskaker

Eggeplommene og 3 eggehviter vispes med sukkeret ½ time, heri røres det siktede mel, hvori bakepulveret er utrørt. Legges med teskje på smurt plate og belegges med ½ skåldet mandel. Stekes ganske lyse i ikke for het ovn.

Jeg stekte mine Arendalskaker ved 180˚C i ca 10 minutter.

Hvitene du får til overs kan du jo for eksempel lage skumbollekake av?
Du finner oppskrift HER

Har de tålt tidens tann?

Et poeng i Prosjekt Henriette er jo å se hvorvidt oppskriftene i Stor Kokebok har tålt tidens tann. Det er lenge siden 1932; liker vi det som de serverte da?

Tja. Det er absolutt ingenting i veien med Arendalskakene. De ungene som var tilgjengelig for prøvesmaking, syntes absolutt de var gode og bad om mer. På den annen side, så tilfører de liksom ikke kakefatet noe som ikke andre småkaker som tidligere er bakt i Prosjekt Henriettes påskespesial gjør.

Gode? Joda, absolutt. Men jeg hadde ikke lagt både Arendalskaker, eggehvitekaker og halv-øreskaker på samme fat. Det hadde blitt smør på flesk på ribbe, liksom. Men, et alternativ å velge blant? I aller høyeste grad. De smakte av småkake, var enkle å lage og gav godt med kaker i boksen. Én porsjon rekker til omtrent 80 stykker, så det kan nok være lurt å nedskalere oppskriften litt om du ikke venter fælt mange kaffegjester.

Arendalskaker fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok i Prosjekt Henriette påskespesial

Arendalskakene var tredje småkake ut denne uka, etter halv-øreskaker og sjokolademakroner. Da gjenstår én småkake i Prosjekt Henriettes påskespesial. Den har et morsomt navn, men har den en morsom smak? Det finner vi ut av i morra!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics