Sjokolademakroner – skikkelig mums
Første småkake ut i årets påskespesial av Prosjekt Henriette er sjokolademakroner. De spås å bli en fast gjenganger i kakeboksene på Fjellborg!
Påskespesial
Den stille uka er i gang. Med det også årets påskespesial i Prosjekt Henriette. Det har jo blitt en tradisjon det i påska, å bake og smake på Henriette Schønberg Erkens småkaker.
Først ut denne gang, fra Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932, er sjokolademakroner. Mums og dobbeltmums, altså! Og – det kommer fra en som ikke er spesielt glad i kokos!

Påskespesial? Prosjekt Henriette? Lurer du på hva jeg prater om?
Ta en titt HER og HER
Ungene har ennå ikke rukket å prøvesmake årets småkaker. De er på påsketur litt sånn både her og der, men jeg kjenner ungene mine og tør spå at sjokolademakroner, det er en klassiker som nok kan bli en fast gjenganger i kakeboksene på Fjellborg! Ikke minst i tursekken, når litt raske karbohydrater og energi er påkrevd.
Jeg tror ikke engang de skal få noen ytterligere presentasjon? Vi bare kjører på med oppskrift fra ovennevnte kokebok med det samme:
Sjokolademakroner
Du trenger
4 egg
250 gr. sukker
150 gr. reven sjokolade
250 gr. kokosmasse
50 gr. hvetemel
30 gr. potetesmel
Melkefri variant? Husk melkefri sjokolade! Og; jeg er ganske sikker på at det lille som er av hvetemel kan byttes ut med glutenfrie varianter uten at det påvirker resultatet. Det later mer til å fungere som et bindemiddel enn noe annet.
Slik lager du sjokolademakroner
Eggeplommer og sukker vispes ½time, tilsettes den revne sjokolade, kokosmassen, det blandede, siktede mel og til sist de stivvispede eggehviter. Settes med teskje på smurt plate, stekes i ikke for varm ovn ca. ¼ time.
180˚C tilsvarer en «ikke form varm ovn». De flyter dessuten noe ut under steking, så ha litt avstand mellom hver sjokolademakron.
Mums og dobbeltmums
Da jeg bakte sjokolademakroner, halverte jeg oppskriften og fikk 24 kaker. Neste gang kan jeg nok like godt bake oppskriften i full porsjon. Det går nemlig unna på dem når de først står framme. De er jo perfekte munnfuller ved siden av kaffekoppen! Ikke tar de lange tiden å lage heller. Det som tok lengst tid, var faktisk å rive sjokoladen!

Jeg hadde dessuten med noen som vertinnegave i formiddag da husbonden og jeg var bedt på påskelunsj. Det er nemlig det fine med småkaker; de er perfekte å ha med seg når man er bedt bort og vil gi en liten ting.
Så, for å konkludere som jeg alltid gjør i Prosjekt Henriette: Sjokolademakroner har tålt tidens tann. De får så absolutt sin plass i 2025, både til påske, hverdags og kanskje til og med også jul? Gode var de, i alle fall!
I morra kjører vi på med en ny småkake. Redd for ikke å få det med deg? Husk at du kan abonnere på bloggen via e-post eller også godta varsler fra siden. Da vil ingenting gå deg hus forbi!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg








3 Comments
Anna i Portugal
Allt med choklad är så gott! Jag har börjat med en ny vana… jag suger på en bit mörk choklad till efterrätt nästan varje dag. Så njutbart!
Camilla Skår
Sjokolade er en livsnødvendighet! Her er det forbeholdt helgene, men jeg husker godt fra barndommen ei kokesjokoladeplate bakerst i skapet som kom fram til kaffen nå og da på hverdagene. Farlig godt!
Pingback: