Livstanker

Mål for året og hvordan nå dem

Mål for året. Det høres litt mer overkommelig ut enn nyttårsforsetter, gjør det ikke? Eller er det like håpløst? Kanskje er det bare en strategi, det man trenger?

Nytt år og nye mål

Januar. Vi smaker litt på følelsen. Lukter på blanke ark. Det er liksom rart med det, hvordan det lukter nytt, syns du ikke?

Mål for året 2023 er å passe på helsa. Det betyr mange turer i skauen.

Hodet er fullt av tanker og ideer. Drømmer som har tatt form mellom munnfullene av krumkaker og kokosmakroner. Det har rukket å bygge seg opp en enorm mengde viljestyrke mens man har ligget der, på sofaen i romjula.

Nå gjelder det å bevare den viljestyrken for hva det er verdt, for hverdagen og vekkerklokka kan raskt nok slå sprekk på ballongene som holder drømmene oppe. Ideer og kreativitet drukner i pastavannet som koker over kjelekanten i det du skulle bare …

Men hvordan?

Ha en plan

Jeg har kommet fram til at jeg må ha en plan. Eller rettere sagt mål. Mål og delmål. På et eller annet tidspunkt mellom ribbe- og pinnekjøttmiddagene hadde jeg åndsnærværelse nok til å klekke ut dét; en plan om å ha en plan.

For nyttårsforsetter er vel og bra, det, men de krever en strategi. Og den strategien, den er mer omfattende enn å «ha en plan».

I 2023 vil jeg fortsette å være mye i skauen

Derfor har jeg bestemt meg for å kladde årets tolv måneder i 2023. Du vet, en sånn kladd vi førte da vi gikk på skolen og skrev stil. Først kladde og så føre pent og sirlig inn i stileboken.

Kladd og måloppnåelse

Jeg er blitt voksen. Fortsatt pertentelig, men jeg innser at en kladd i fulle, beskrivende setninger kan bli litt vel omfattende. Eller rettere sagt lite realistisk. Noen velformulerte punkter er kanskje bedre?

Da jeg var ferdig med å skrive stiler og utgreiinger utdannet jeg med med en profilering i prosjektledelse. Mål, delmål og effektoppnåelse var en del av læreplanen. Det tenker jeg å ta i bruk nå, som et viktig ledd i strategien for å holde viljestyrken sterk (!). Og så får vi se, da, om det funker?

Det handler ikke om å oppnå full kontroll over livet, for det vet jeg at er uoppnåelig. Jeg forventer ikke at innføringen blir lik kladden. Men, noe å styre etter, liksom? For å komme dit jeg vil? Definitivt.

Mål for året

Jeg har en veldig ambivalent holdning til nyttårsforsetter. Ofte ser man en løve i speilet selv om man bare er en katt. Å ha tro på seg selv er vel og bra det, men fallet er stort når ambisjonene er høye.

På den andre siden så er det fint med en ekstra motivasjon, noe et nytt år jo gjerne er, når en ser behovet for å gjøre noen grep med egen situasjon. Også føles det liksom så riktig å begynne på start, ikke 300 meter ut i løpet i mars.

Jeg har nyttårsforsetter i år. Mål. Noe jeg vil styre etter for å komme dit jeg vil. En årskladd, om du vil. Som skal deles opp i delmål og månedskladder. Og så, kanskje …

Skauen

Effektoppnåelsen er kanskje det viktigste i utformingen av disse målene, formulert som kladder. Det er jo effekten jeg vil nyte godt av, og ikke målet i seg selv.

Så, hva er mine nyttårsforsetter; mål for 2023? Kort og godt: Hvordan ser årskladden ut?

I 2023 …

… er mitt mål for året å ta vare på helsen min

Det har jeg vært forholdsvis god på de siste åtte, ti årene, men i fjor ville det seg ikke. Ingenting ville seg i fjor, egentlig, og livet er ikke annet enn en kjede av hendelser hvor den ene hendelsen påvirker den andre.

Det handler ikke om antall kilogram eller kilometer. Jeg vil helt enkelt bare bygge opp sparekontoen igjen. Den der som holder det flytende likevel når vannet pipler inn fra alle kanter. Som gjør at jeg har krefter når livet krever det.

Mål for året 2023 er å passe på helsa. Det betyr mange turer i skauen.

Sykehusbesøk på sykehusbesøk og sykdom på sykdom – med alt hva det påvirket – tømte sparekontoen i fjor. Nå må den fylles!

… vil jeg endre rutiner

Som et apropos til forsett nummer en. Dét målet kunne i grunnen stått alene, for alt annet springer ut fra det. Også det å endre rutiner.

Det handler egentlig mer om å justere enn å endre rutiner, for jeg er godt i gang med denne prosessen. Men, jeg må få orden på slike ting som har det med å akkumulere. Typisk nok når det ellers røyner på.

Det er snakk om enkle ting, sånn som når og hvor ofte det støvsuges, for eksempel. Eller det å faktisk ta med seg det som ligger i trappa når man likevel skal opp. Den som eier en trapp det aldri ligger noe i som «skal med neste gang vi går opp» får kaste den første stenen.

… har jeg som mål for året å være bevisst tiden min

Og det henger også sammen med det første, om å fylle sparekontoen. Det henger for så vidt også sammen med rutinene. Jeg vil ha mer tid!

Og jeg vet at det får jeg ikke ved å på magisk vis endre døgnlengden. Jeg må jobbe. Bevisstgjøre. Og dette tror jeg egentlig blir det enkleste av alt, for effektoppnåelsen vil synes raskt og gi umiddelbar glede:

Jeg er glad i å lese bøker, men rekker det sjelden i den grad jeg vil. Eh, jo, det gjør jeg! Jeg kan droppe nettavisene (jeg leste til frokost) den halvtimen jeg setter av til lunsj, og heller lese en bok!

Et mål for året 2023 er mer bok og kaffe

Var dagen full av gjøremål? Vel, så kan jeg la være å skru på TV på kvelden bare for uansett å bli sittende å scrolle på mobilen likevel, og heller gå en tur. Bam-bam-bam! Så mange fluer i én smekk!

Hvordan er det med tidsklemma på Fjellborg?

Finn det ut HER

Mål og delmål

Og med de tre hovedmålene, så håper og tror jeg at effekten blir at alt det andre jeg går og fabler og drømmer om vil muliggjøres. Ikke av seg selv, selvsagt, men det vil bli mer oppnåelig fordi jeg har orden på resten; sparekontoen, gjøremålene og tiden. De har mye med hverandre å gjøre, de tre der, og påvirker mye annet i livet også.

Mål for året 2023 er å passe på helsa. Det betyr mange turer i skauen.

Så får vi se, da? Om jeg fikser det? Jeg har målene, jeg har strategien og trenger i grunnen bare – i tillegg til gjennomføringsevne, selvfølgelig – å dele det  opp i delmål. Overkommelige delmål. Og der kommer kladdene inn i bildet igjen.

Den første, for januar, skal være klar til i morgen. Hva vil og skal jeg gjøre i januar for å komme ett steg nærmere destinasjonen?

Og du, hva vil du? Har du noen nyttårsforsetter, eller mål, for 2023? Fortell, da!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

5 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics