Livstanker

Kladd for januar

Januar, hva har du å by en enkel sjel? Det hadde vært fint om du kunne hjelpe meg litt i gang, på vei mot de målene jeg har satt meg for det året du starter. Vi kan jo starte med å lage en kladd for januar og se hvor langt vi kommer?

Strukturere delmål

Jeg har sagt at jeg vil skrive kladder for hver måned i år. Som et slags forsøk på å strukturere det som blir delmål på vei mot de store målene for året.

Fikk du ikke med deg at jeg sa det, sier du?

Se HER

Og, siden januar allerede har nådd sin fjerde dag, så er det vel på høy tid å forfatte en kladd for januar?

Påfyll

Jeg trenger å fylle på sparekontoen min etter et krevende 2022. Da snakker jeg ikke om den for kronasjene, men den for helse. Helse og energi! Selv om antall kilogram og kilometer ikke skal telle, så trenger jeg likevel noe målbart å forholde meg til. Derfor står det i min kladd for januar følgende:

«I januar skal jeg gå minst 10 000 skritt hver dag.»

Det er fullt oppnåelig, samtidig som det krever at jeg er litt bevisst. Det vet jeg fra tidligere.

«Ved å bruke energi, får jeg energi. Dessuten trenger jeg minst én porsjon frisk luft hver dag!»

Kladd for januar: Jeg vil ut. Hver dag!

Disiplin i kladden for januar

Jeg liker ikke ting som hoper seg opp. Det skaper en slags indre uro som stjeler energi, og for at vinningen ikke skal gå opp i spinningen når jeg nå skal forsøke å fylle energisparekontoen, må jeg gjøre noen grep. I min kladd for januar står det av den grunn at:

«Jeg skal sette av tjue minutter hver dag til å rydde, og den ryddingen skal gjøres effektivt. Alt skal på sin rette plass med én gang uten mellomlagring.»

Videre:

«I januar skal jeg ikke utsette de gjøremålene som kan gjøres med det samme.»

Du vet, sånn som å rydde av hele bordet etter middag. Slenge sokkene rett i skittentøysdunken. Gå ned i kjelleren med det som skal dit med det samme, framfor å mellomlagre ting i gangen. Jeg lurer på om jeg på sikt vil få mer ut av de tjue ryddeminuttene også da?

Kladd for januar: Vi skal spise det vi har. I dag hadde vi kålrotstappe og salt svineknoke. Deilig husmannskost.

Og til sist:

«Jeg skal lappe minst tolv klesplagg i uka. To i snitt hver dag unntatt søndag.»

Apropos ting som hoper seg opp. Lappehaugen min kan snart måles i centimeter over gulvet framfor antall plagg!

Evi Bøgenæs får plass i kladden for januar

Også var det dette med å være bevisst tiden sin, da. I min kladd for januar står det:

«I januar holder det med å lese nettaviser én gang om dagen. Mer har du uansett ikke godt av.»

Og så:

«Jeg skal lese noen kapitler i en Evi Bøgenæs-bok hver gang jeg spiser lunsj alene.»

Evi Bøgenæs-bok på nasjonalbiblioteket og pus
Evi Bøgenæs-bok går fint til kveldsmat i selskap med katten også!

Fest på en hverdag er en av favorittbøkene mine og har gitt meg mye inspirasjon.

Se bare HER

Det at det er en Bøgenæs-bok er faktisk ganske viktig, for de har en så god påvirkning på både puls og humør og arbeidslyst at det er en fryd. Jeg burde i grunnen skrive et innlegg om det for seg, men det får bli siden.

Det vanlige

En god historie har dessuten alltid noen digresjoner, så når jeg skriver en kladd for januar, så tillater jeg også noen slike:

«I januar skal vi fokusere på å spise det vi har i huset etter julefeiringen. Vi skal kun handle det som er strengt nødvendig, og det skal fortrinnsvis skje ukentlig. Slikkerier og søte saker hører atter en gang lørdagen til.»

Se det tror jeg skal gjøre underverker for både energisparekontoen og den for kronasjene. Ikke helt uvanlige løfter for januar, muligens, men ikke mindre nødvendige av den grunn.

Ny hverdag

Det står forresten noe i kladden for januar om å finne tilbake til hverdagsrytmen etter ferien igjen også. Ikke minst rytmen i en ny hverdag, for husbonden har nemlig skiftet jobb! Det er veldig spennende og vil nok påvirke oss alle fem på flere måter framover.

Også håper jeg selvagt for januar at vi vil få tid til møter med venner og familie. Allerede førstkommende lørdag er det invitert til ny lappehaugkaffe her, så det er gode muligheter.

Kladden for januar er klar

Og med det har jeg en kladd for januar. Målbare planer som kan hjelpe meg å stake ut kursen.

Kladd for januar: Mer frisk luft! Hver dag!

Samtidig skal hver dag få ha nok med sin egen plage, og livet skal få skje og gå sin gang likevel. Enten blir innføringen i slutten av måneden ganske lik denne kladden for januar, eller også blir den kanskje helt ulik? Vi får se. Nå er i alle fall utgangspunktet godt.

Hvordan ser din kladd for januar ut?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics