Hjemmelaget saft,  Husmorhverdag,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Utnyttelse

Plommelikør

Nå er det vel ingen her på Fjellborg som er spesielt harde på flaska, men man kan jo noen ganger lure, når det allerede før klokka ni på morra’n står to tomflasker med 60 % Vodka på benken, slik det gjorde forleden dag. Men, sånn er det det når man er midt i safte- og syltesesongen! Ja, ikke ekstra med drikking, altså, men safte- og syltesesongen er jo også tiden for å sette likør.

Plommelikør oppskrift

Settes likøren nå, er den klar omtrent i tide til jul, og mens den står der på vent, er den ganske dekorativ også. For noen uker siden satte vi kirsebærlikør, og forrige uke satte jeg altså plommelikør. Nå gjenstår det bare å vente og se om resultatet blir noe å skåle over. Mens vi venter, deler jeg like gjerne oppskriften med dere. Det kan jo kanskje trengs, en mandag etter ferien?

Plommelikør

20 plommer
10 plommestener
2 vaniljestenger
6 – 8 dl sprit med 40-60 % alkohol

Del plommene i fire og ta ut stenene. Legg dem i et lufttett glass.
Knus ti av plommestenene, og ha i glasset sammen med plommene.
Ta frøene ut av to vaniljestenger, og tilsett disse og de to stengene.

Plommelikør oppskrift

Fyll glasset med sprit. Det må være nok til at det dekker plommene helt. Jeg brukte et Norgesglass som rommer tilsammen én liter, og da gikk det med 6,5 dl sprit, men det kommer jo an på både glasset og plommenes størrelse. Skru lokket godt til, og sett glasset mørkt i et par måneder, slik at likøren virkelig får satt seg.

Plommelikør oppskrift

Og – der er vi altså, noen dager ut i prosessen. I begynnelsen av oktober, skal jeg hente frem likørglasset fra matboden i kjelleren. Da skal jeg tilsette sirup og la den godgjøre seg litt sammen med likøren, før jeg siler av og heller på flasker. Sirupen skal kokes som jeg alltid gjør, med tre deler væske og to deler sukker, og da med like mye sukker som jeg hadde sprit på plommene.

Plommelikør oppskrift

Når vi kommer til oktober, og tiden for å gjøre ferdig plommelikøren er inne, så skal dere få en liten oppdatering. I mellomtiden kan dere jo kanskje prøve dere på plommelikør, dere også? Det kan bli en fin-fin julegave til far sjøl, eller naboen som tok inn posten mens dere var på sommerferie.

Plommelikør oppskrift

Ja, her er altså hverdagen så smått i gang igjen. Til tross for at det var litt vanskelig for enkelte i går og falle i søvn, har vi funnet tilbake til rutinene våre ganske raskt. Finne frem morgendagens antrekk, smøre matpakke, sette på vekkerklokka… Det har vært en lang og fin ferie, men nå ønsker vi hverdagene tilbake, og til tross for et lite strømbrudd i morgentimene og litt trøtte tryner, så har den i grunnen startet bra.

Jeg håper mandagen deres har vært fin også, enten det fortsatt er ferie, eller om hverdagen har begynt hos dere også. Jeg titter innom igjen i morgen, og da med en artig liten sak som er kjekk å ha når man har et bugnende plommetre i hagen. Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics