I fokus,  Livsstil og sjølberging (40/16),  Sjølberging,  Tips og ideer

Noen tips til deg som gjerne vil fylle matboden

Innleggene her på Hverdagen på Fjellborg har skapt stort engasjement de siste par ukene, og det syns jeg er så gøy! En tilbakemelding som går igjen fra dere som leser om hverdagen vår, er at dere blir inspirert – og det er nettopp det som er et av målene med Hverdagen på Fjellborg. Jeg vil at dere skal bli inspirert! Jeg brenner for dette «enkle» livet, fordi jeg har troen på at det er godt for både menneske og natur, og jeg har troen på at det er noe alle kan klare! Man må bare vite hvordan…

Og ja – jeg tror at alle kan, så lenge det ligger én eneste forutsetning til grunn: Interesse!

Om ikke nødvendigvis på landet, så er det fullt mulig for de som ønsker det, å leve et litt «enklere» liv. Du trenger ikke verken småbruk eller gård – vi har faktisk ingen av delene – og du trenger ikke engang å bo på landet eller i et hus. Det du trenger er interesse! Har du interesse, finner du også vilje og tid. Som med så mye annet.

Granskudd matauk

Det handler nemlig om hvor du velger å legge lista! Og den trenger slettes ikke ligge kjempehøyt. Fotlister er fint. De slette, enkle, vet du? De er fine, for de er overkommelige! Drøm gjerne stort, om vakre utskjæringer og flotte takrosetter, men begynn enkelt:

Sett deg ned, skriv en liste.
Hvor er du i livet?
Hva har du lyst til?
Hva har du tid til i din hverdag?
Skriv ned, sortér og prioritér.
Hva er gjennomførbart?

Kanskje er det i første omgang å begynne og spise av eplene fra epletreet i hagen, fremfor å kjøpe dem? Eller adoptere av naboen sine, dersom du ikke har egne epler? Kanskje er det å ofre én av blomsterkassene på terrassen utenfor leiligheten din, og så krydderurter der i stedet for margeritter? Kanskje er det å ta med et spann neste gang du er i skauen? Og å fylle det med bær? Det kan være en fin aktivitet å gjøre sammen med venninner i stedet for å gå på kafé, for eksempel. Senere kan dere varme dere på en kopp kaffe hjemme på kjøkkenet mens dere lager syltetøy som dere fordeler dere i mellom når det er ferdig.

Granskudd matauk

Begynn smått, og begynn med én ting; fortrinnsvis det som står øverst på prioriteringslisten din. Etter hvert som du får dreisen på den ene tingen, og ser at du kan ha tid til mer, så utvider du til neste punkt på lista. Fortsett å holde det enkelt. Jo mer du lærer, jo mer effektivt kan du arbeide, og jo mer kan du også prøve på, og få til, på den tiden du har til rådighet. Det krever litt øvelse å se sin egen begrensning enkelte ganger, men tillat deg selv å bomme. Tillat deg selv å feile. Men – under den viktige forutsetningen at du våger å prøve igjen!

Granskudd

Nå er det kanskje ikke helt konvensjonelt å råde noen til å se begrensningene sine, men innimellom er man faktisk nødt til å gjøre det, altså. Har du pusset opp før, vil jeg tro at du har en idé om hvor jeg vil med dét rådet. Det handler om at man ikke skal ta seg vann over hodet, og dermed miste både arbeidsglede, motivasjon, interesse, og ikke minst troen på seg selv. Sett deg realistiske mål, og sett deg stadig nye når du når de gamle. Bygg mestringsfølelsen i stedet for å rive den ned. Hastverk er lastverk. Begynn med en blomsterkasse med krydderurter i, og se til at du fikser dét, før du graver opp halve hagen og lager grønnsakshage utelukkende bestående av vissen purreløk og ignorerte sukkererter.

Pesto Granskudd

Skal jeg gi deg ett praktisk tips med på veien, så er det å notere. Notér underveis hva du gjør, hvordan du gjør det, hva som fungerer, og hva du bør huske på å gjøre eller ikke gjøre neste gang. Ble saften for søt? For grumset? Ble syltetøyet for tynt? Er du ekstra smart, skriver du også ned mengder. Det gjør det nemlig enklere å beregne for både tid og effektivitet neste gang. Hvor lang tid brukte du på å tømme ripsbusken? Hvor mange kilo rips gav den? Hvor mange liter råsaft gav det? Hvor mange flasker fikk du ut av det? Har du oversikt over disse tingene, kan du med større nøyaktighet planlegge for samme aktivitet neste år, slik at du får mer ut av tiden din (du vet at det tar omtrent fire timer å tømme busken) og kan arbeide mest mulig effektivt uten avbrytelser i arbeidet for å finne frem for eksempel flere flasker (du vet at åtte kilo bær gir nesten sju liter råsaft, og dermed trenger du cirka ti flasker).

Granskudd hostesaft

Du kan likevel ikke forsikre deg mot at ting går skeis. Det er jo i stor grad levende råvarer man arbeider med. For eksempel vet jeg til dags dato ikke hva som gikk galt da jeg i fjor skulle lage rognebærgelé. Jeg plukket bærene i tide, fulgte oppskriften til punkt og prikke, konfererte med bestemor underveis – og endte med å mate grisen Fise med fire timers arbeide. Han var superfornøyd med rognebærsuppe, mens jeg måtte frem med bøtta og plukke nye bær. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, konfererte med bestemor underveis – og fikk stiv gelé etter fire nye timers arbeide. Forferdelig irriterende der og da, at ting ikke gikk etter planen, men i ettertid husker jeg mest gleden hos Fise, over å få noe ekstra en lørdag formiddag. Dessuten ler vi jo fortsatt av hvor dumt det var å slenge høna – eller rettere sagt restene av den – i vaskemaskinen etter slakt. Ha rom for at ikke alt alltid går etter planen, selv om den er aldri så vanntett i utgangspunktet.

Hjemmelaget leverposteiSyltede granskudd

Ikke tenk at det skal være så vanskelig. Ikke tenk at du trenger en stor hage og husmorskole i bunnen. Finn sytrådene dine, og sett i gang! Da vi flyttet hjem hit til Fjellborg for litt over tre år siden, var hjemmelaget saft stort sett det eneste vi dristet oss til. Året etter utvidet vi det til syltetøy, så til sirup, også videre. Jo mer vi mestret, jo mer kunne vi prøve oss på. Nå har jo vi i tillegg høner, vaktler og griser også, og det krever både tid og plass. Det er også viktig å poengtere at vi aldri kunne ha fått til det vi får til her, med to fullarbeidende voksne. Jeg er hjemme, og det gjør at jeg kan bruke mye av tiden min på disse husmorsyslene. I tillegg lå mye til rette for en slik livsstil her, med tanke på hvordan bestemor og bestefar levde hverdagene sine da de bodde her. Mulighetene som har ligget her, har alltid vært utnyttet til det fulle, og for oss var det mer eller mindre bare å børste støv av det meste når vi allerede hadde interessen. Viktigst er det uansett at du finner ut hva som er gjennomførbart for deg. Hva er overkommelig i din hverdag? Ikke sammenlikne deg selv med alle andre, men ha fokus på dine egne mål og ønsker.

Begynn med det som er mulig,
fortsett med det som er umulig,
plutselig klarer du det som er utrulig!

Syltede granskudd

Lykke til!

Tidligere innlegg fra uken(e) med spesielt fokus på livsstil og sjølberging finner du her:
Barndommens farger
Det enkle livet på landet?
Skiftende favoritter
Hva er din sytråd?
Hokus pokus i matboden
Sjølberging og økonomi

Bildene i innlegget er fra årets første matauk, da granskuddene stod ferske og fine på forsommeren. Ønsker du inspirasjon til neste års matauk, og en variant som er både billig og allsidig, kan du se nærmere på disse innleggene om granskudd: Matauk: GranskuddGranskudd: PestoHostesaft av granskudd, Syltede granskudd og Granskudd: Sirup. Granskuddene er også et ypperlig eksempel på hvordan vi har utvidet bruksområdene jo mer vi har arbeidet med dem, prøvet, feilet og lært. 

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics