Matauk: Granskudd
I dag gikk endelig startskuddet for årets matauk, og i formiddag tok jeg med meg kurven ut i skauen for å sanke granskudd. Ja, eller skauen og skauen; jeg gikk jo strengt tatt knapt utenfor tomtegrensene, men det er det som er så fint med å bo her vi bor. Maten befinner seg jo praktisk talt rett utenfor døra, og da er det ekstra moro å kunne ta den i bruk. Sanke, bearbeide, nyte…
Nå på forsommeren setter grantrærne skudd, og disse kan bli reneste delikatessene uten altfor mye innsats. Dessuten er de jo veldig lett tilgjengelig for de aller fleste! Ta med deg kurven og sank inn nå, før de blir altfor store og stive. I tillegg til fin-fin mat, får du frisk luft og mosjon også, så det er ingen grunn til å la være.
Granskuddene jeg har sanket i dag, skal bli til litt forskjellig. Det enkleste, og kanskje mest anvendelige, er syltede granskudd. Med omtrent samme bruksområde som sylteagurk, er det nesten bare fantasien som setter grenser. Her hos oss har de ofte blitt satt på bordet sammen med leverpostei, og dét kan jeg love dere, at hjemmelaget leverpostei med syltede granskudd, dét er suksess! Syltede granskudd er også godt ved siden av viltkjøtt, og til gryteretter.
Granskuddsirup er også populært, og det kan brukes akkurat som vanlig sirup. I tillegg til å brukes i bakst, er det også godt som tilbehør til for eksempel pannekaker, vafler og is. Hva med hjemmelaget iskrem med granskuddsirup til, neste gang du får middagsgjester? Enkelt, men annerledes og spennende! Også sirup er ganske enkelt å lage, men det krever litt tålmodighet. I fjor var jeg nok litt for tålmodig, og sirupen ble nokså stiv, men da er det bare å ta den noen sekunder i microbølgeovnen før bruk, så ordner det seg.
Gelé kan man også lage av granskuddene; et spennende alternativ til den kanskje mer kjente rognebærgeleen. Eller hva med pesto? Bestemor har i alle år laget hostesaft av granskuddene, og det skal jeg prøve for første gang i år også. Jeg har fått oppskrift, så i morgen skal jeg leke farmasøyt på kjøkkenet. Akkurat den prosessen tar sin tid, men den som venter på noe godt…
Oppskriftene på alle herlighetene skal dere selvsagt også få, og jeg skal legge dem ut på bloggen her fortløpende ettersom jeg kokkelerer. Det du imidlertid bør passe på å ha i hus, dersom du har lyst til å følge med i prosessen, er eddik og nok sukker, i tillegg til glass til oppbevaring. Jeg er glad i barnematglassene til den slags; det gir fine porsjoner. Granskuddproduktene er forresten fine å gi bort også, så kanskje kan du få unna noen julegaver allerede nå? Eller vertinnegavene til sommerens grillfester? Finn frem kurven, ta deg en tur i skauen, og følg med på Hverdagen på Fjellborg, så skal vi se hva vi tryller frem i løpet av uken!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?







2 Comments
Renate Braa Refseth
Kosli å læs bloggen din tænkt æ skull prøv mæ på granskuddsirup æ å,virka spennende kjekt når man bare kan sank det rett utkom huset. Bor landlig te æ å så naturen ligg rett utkom døra. Hilsen fra Renate
Husmora
Tusen takk for en hyggelig kommentar! 🙂
Å ha matfatet på trappa, er en velsignelse. Kjempeartig! Oppskrift på granskuddsirup kommer i løpet av de nærmeste dagene. Dét og masse mer 😉