Oppskrifter

Hermetiske pærer – oppskrift

Hermetiske pærer. Det lyder litt nostalgisk, syns du ikke? Hermetiske pærer er en smakfull klassiker. Jeg gir deg oppskriften, om du vil prøve selv.

Bergamottpærer

I frukthagen her på Fjellborg har vi et stort tre med bergamottpærer. Bergamottene er små og runde og kan minne litt om epler av utseende. Treet bærer godt med frukt, og pærene henger nærmest i klaser.

I år bar det usedvanlig godt. Da jeg spurte bestefar til råds om hva jeg kunne bruke årets avling til, var han klar i sin tale: Du må lage hermetiske pærer.

Bergamottpærer frister brahmahønene også

Gode minner

Det hadde alltid mammaen hans laget. «Hun la dem ned, slik at vi hadde til godt utover vinteren.» Med fem barn i harde krigsår, kan jeg bare forestille meg hvilken fest det må ha vært å hente fram et glass med innlagte, ja, eller hermetiske pærer, da.

Min oldemor døde allerede i 1960, så det er lenge siden hun la pærer på glass. At det var en av favorittene i barndommen, var imidlertid ikke vanskelig å gjette: Bestefar snakket svært varmt om hermetiske pærer da barnebarnet bad om råd.

Og han har jo rett, for hermetiske pærer er godt.

På jakt etter hermetiske pærer i gamle kokebøker

Å legge ned frukt er imidlertid ikke det husmødre driver mest med i 2020. Jeg måtte grave godt i stabelen med kokebøker for å finne oppskrifter på den slags.

Bergamottpærer

Også Vi som koker elektrisk fra 1944 kom til nytte igjen, og her ble hermetisering grundig beskrevet. Et par andre klassikere hadde også noen ord om både pærer og hermetisering, men pærene har absolutt ikke fått mye plass i norsk kokeboklitteratur. I hvertfall ikke i den jeg har tilgjengelig her på Fjellborg.

Med inspirasjon fra både førtitallet og egen kunnskap om det å legge ned mat for bevaring, kom uansett pærene på glass. Godt ble det jammen også. Jeg deler derfor oppskriften med deg her, så kan jo du også lage hermetiske pærer og nyte en nostalgisk dessert:

Oppskrift: Hermetiske pærer

Du trenger
Pærer
Sukker
Sitronsyre

Skrell de pærene du har for hånden. Del dem i to og fri dem for stilk og kjernehus. Et snitt på skrått inn fra hver side, slik at snittene møtes i en trekant, er effektivt og fjerner kjernehuset enkelt.

Hermetiske pærer: Slik fjerner du kjernehuset i pærer

Legg pærene i en kjele med lokk eller liknende. Ha over kaldt vann tilsatt sitronsyre. Bruk 1/2 ts per liter vann. Dette gjøres for at pærene ikke skal bli brune mens du skreller resten.

Kok pærene møre i 2-3 minutter i en sukkerlake laget på 4 dl sukker og 1 ts sitronsyre per liter vann. Hvor mye lake du trenger, må du beregne ut fra størrelsen på de glassene du bruker.

Hermetiske pærer: Pærer kokes møre i lake

Ha så pærene over på rene, steriliserte glass. Gi sukkerlaken et oppkok slik at den er ordentlig varm. Hell den over pærene til glasset er fullt. Sett på lokket og avkjøl.

Av skall, kjernehus og de pærene som ikke egnet seg til hermetisering, lagde jeg pæresaft. Jeg brukte saftkoker, som beskrevet i Safteskolen.

Hermetisering

Hermetiserer du på «vanlige» syltetøyglass, setter du på lokket, strammer til og snur glasset opp ned med det samme. Når glasset er avkjølt, vil lokket ha trukket seg ned på midten og glasset er lufttett.

Jeg la imidlertid pærene mine på Norgesglass, og da er prosessen en litt annen. Da jeg hadde fylt glasset, la jeg på gummistrikken og glasslokket. Deretter satte jeg på metallringen. Den skrudde jeg helt på, og deretter en halv omgang tilbake. Da får luften som er i det varme glasset slippe ut når innholdet avkjøles. Når glasset var halvt avkjølt, strammet jeg til ringen igjen, og satte til sist glasset opp ned.

Hermetiske pærer: Pærer kokes møre i lake

Har gummistrikkene til Norgesglassene dine blitt harde, kan du forsøke å legge dem i litt salmiakkvann. Da skal de bli gode som nye.

Gode råd når du skal lagre mat

Når du skal legge ned og lagre mat, kan også disse sidene være verdt en titt:

Rydding, utstyr og sterilisering

Åtte tips og råd for valg av emballasje

Her har jeg skrevet litt om både sterilisering og valg av emballasje. Det er nemlig ikke uten betydning hva du velger å lagre maten i!

Da jeg lagde hermetiske pærer, tok jeg utgangspunkt i hva som ville være passende porsjoner da jeg valgte emballasje og størrelse på glass. Hvor mange skal spise dessert? Hvor mye spiser vi?

Hermetiske pærer: Gode minner i arv

Det var rikelig med pærer i år. Derfor ble det også mange glass med hermetiske pærer. Nå står de klare i matboden og bare venter på at vi skal spise dessert. Sammen med litt vaniljesaus og en kaffitår, blir det alle tiders!

Noen glass har jeg også holdt av til julegaver. Du kan jo gjette hvem som skal få de?

I matboden: Hermetiske pærer lagt på glass

Jeg er glad for at bestefar foreslo å hermetiseres pærene. Ikke bare er det godt, men jeg syns også det er en fin tanke at de gode minnene kan gå i arv. Ja, for en vakker dag er det kanskje noen andre kællær som kan fortelle om de pærene mammaen deres la på glass og serverte når det skulle være litt ekstra godt etter middag.

Vel bekomme!

Vi hørs!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

7 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics