I fokus,  Livsstil og sjølberging (40/16),  Sjølberging

Topp 10: Det beste med sjølberging

Tidligere har jeg skrevet en liste med elleve utfyllende grunner til hvorfor jeg syns sjølberging er bra. Men, hva er egentlig det beste med sjølberging? Vi nærmer oss slutten på fokusukene for Livsstil og sjølberging her på Hverdagen på Fjellborg, og jeg har lyst til å presentere de ti tingene vi liker best med hverdagen her, livsstilen og sjølbergingen. Så, her er den, vår

Topp 10: Det beste med sjølberging

Oppskrift plommegrøt med vanilje

1. God mat

Vi kan ikke skrive en slik topp 10-liste uten å starte med mat! Ingenting smaker som hjemmelaget mat, og ved langt på vei å være sjølberget, har vi god tilgang på hjemmelaget mat. Å snike seg ned i matboden etter noe godt, er et luksusgode vi setter høyt. Vi vet hva vi spiser, det er sunt og ekte, og uten verken det ene eller andre, men bare friske, gode råvarer.

2. Lærerikt

Hver eneste dag lærer vi noe, være seg på kjøkkenet, i hønsehuset eller i naturen. Det går knapt en dag uten en ny oppdagelse, og det er en spennende reise når man ikke lenger bare vet hvordan, men også hvorfor man gjør det man gjør, og hvorfor det man gjør blir som det blir. Det er gøy og lære, og i vår hverdag kan vi lære hver eneste dag.

3. Naturen

Å få bruke mye tid i naturen, gir en egen godfølelse. Vi finner lettere roen, og har stor glede av livet ute. Vi er jo så heldige at skauen er vår nærmeste nabo, og det er et naboforhold vi pleier godt. Det er i tillegg kjempespennende å over tid lære og lese naturen; å kjenne igjen tegn, se sammenhenger, og å leve med naturen og ikke ved siden av.

4. Varierte dager

De færreste dagene er like, og vi rekker sjelden å bli så altfor lei av det vi driver med. Vi får gleden av å følge årstidene på en helt annen måte, og arbeidet styres også i stor grad av vær og vind. Noen ganger utfordrende, men aller mest spennende. Og lærerikt. Og givende. Og, og, og!

5. Mestringsfølelse

Kan du tenke deg noe bedre enn å få til noe? Jobbe hardt for ett eller annet, for så å oppleve at det løsner, og du kan se resultater? En fantastisk følelse! Og – vi får oppleve den stadig vekk i en hverdag med stadig læring og utvikling. Det tar liksom aldri slutt, og er en enorm motivasjon når det innimellom kanskje går litt trått.

6. Tid med familien

Nå er riktignok barna våre fortsatt ganske små, men vi har mye tid sammen, og kan ha med ungene i de daglige gjøremålene. Det meste av det vi gjør, kan vi gjøre hjemme, og ungene får være med og delta i arbeidet om de ønsker. Veslekæll tar jobben sin som eggplukker seriøst, og kan finne på å bli mer enn furten, om noen skulle finne på å vikariere for ham en dag. Veslebonden på sin side, elsker å få være med og kjøre traktor, og ingen av dem kan tenke seg noe bedre enn en pølselunsj i gapahuken en lørdag formiddag. Det kan forresten ikke vi heller.

7. Dyrke interessen vår

Som jeg har nevnt ved flere anledninger gjennom de siste innleggene, så må man jo ha interesse for det for å kunne gjøre det vi gjør. Interessen har vi, og det da å ha mulighet til å leve ut interessen i så stor grad som vi gjør, syns vi er kjempegøy. Vi kan i den grad det er mulig, prioritere tiden vår til det vi liker å drive med, og det setter vi stor pris på å ha mulighet til å gjøre.

8. Nye bekjentskaper

Gjennom Hverdagen på Fjellborg, diverse forum og grupper i sosiale medier; vi blir stadig kjent med nye mennesker, noe som gir gjensidig læring både på faglig og menneskelig nivå, og det er så spennende! Det er ikke få nye vennskap som har blitt knyttet på tvers av både alder og geografi de siste årene, men med en felles genuin interesse for sjølberging i en aller annen grad, og det «enkle» livet (på landet).

9. Trygghet

Det høres kanskje litt fjollete ut, men det ligger faktisk en viss trygghet i det å vite at vi klarer oss selv. Verden har blitt et skummelt sted å leve, men her har vi det trygt og godt, og vi har det vi trenger for å leve, av både råvarer og kunnskap. I tillegg opplever vi å bli tryggere på oss selv som mennesker også, gjennom stadig læring og mestring. Det gjelder både for små og store i familien vår.

10. Gleden

Alle de små gledene! Kjøttmeisen på vannbrettet, kaffekoppen på kjellerlemmen, hønene som kommer en i møte på morraskvisten, samtalene over ripsbuskene, ja, jeg kan ramse opp i det uendelige. Det er så mye godt, og vi har tid til å se det i hverdagen vår. Dét er faktisk det aller beste.

Oppskrift plommegrøt med vanilje

Ja, det er det aller beste med det livet vi lever her på Fjellborg. Vi har tid til å se det, og gledene kan være så mangt og så smått. Nå er imidlertid ikke Hverdagen på Fjellborg noe glansbildealbum, og både husbonden og jeg er opptatt av å skildre hverdagen vår på en realistisk måte. Det er jo ikke bare solskinnsdager, vellykkede prosjekter og hjemmelaget saft. Det er jo faktisk noen regnværsdager og litt hønsemøkk også. I morgen presenteres derfor en toppliste over de verste sidene ved sjølbergingslivet, men fordi man alltid skal telle velsignelser fremfor forbannelser, så lar vi listen over gleder få være dobbelt så lang som listen over sorger, og morgendagens liste blir derfor «bare» en topp 5-liste: Topp 5: Det verste med sjølberging. I morgen, altså.

Vi blogges!

Tidligere innlegg fra uken(e) med spesielt fokus på livsstil og sjølberging finner du her:
Barndommens farger
Det enkle livet på landet?
Skiftende favoritter
Hva er din sytråd?
Hokus pokus i matboden
Sjølberging og økonomi
Noen tips til deg som vil fylle matboden

Bildene er hentet fra innlegget jeg skrev om plommegrøt for noen uker tilbake. Én av de mange fordelene med sjølbergingslivet, er jo nettopp god mat.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics