Prosjekt Henriette

Citronkaker

Citronkaker er en fin småkake å bake om du har en sitron til overs. Eller citron, som Henriette Schønberg Erken kalte det. Her får du oppskrift.

Citronkaker til påske

Tradisjonelt sett er det jo appelsiner som er den O Store Påskefrukten. Likevel ble det citronkaker til påske i år her på Fjellborg.

Citronkaker til påske. Prosjekt Henriette Påskespesial 
Stor Kokebok av Henriette Schønberg Erken

Ville du heller – eller kanskje også – hatt appelsinkaker?

Du finner det HER

Jeg liker oppskrifter med få ingredienser som vi stort sett alltid har i hus, og citronkaker er en slik oppskrift. Riktignok så har vi kanskje ikke alltid en sitron i hus, men det hender likevel vi har liggende en rest etter noe annet som har krevd sitron, og da er citronkakene en fin måte å få den spist!

Oppskriften er, ikke overraskende, kanskje, hentet fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok fra 1932. Husk at småkakene enkelt kan lages melkefri ved å erstatte smør med melkefri margarin. Og ja: Smør (margarin) og sukker kan faktisk røres hvitt selv om førstnevnte har smeltet først.

Citronkaker

Du trenger

200 gr. smør
180 gr. sukker
1 citron
3 egg
50 gr. mandler
250 gr. hvetemel

Slik lager du citronkaker

Smøret smeltes og røres hvitt med sukkeret, tilsettes eggeplommen, saften og det revne skall av citronen, det siktede mel og tilsist de stivpiskede hviter. Settes med teskje på smurt plate, strøes med de skåldede, finhakkede, søte mandler.

Det Henriette ikke skrev

Noen ganger slår det meg at det ser ut som om Henriette Schønberg Erken har hatt litt hastverk under arbeidet med Stor Kokebok. I flere oppskrifter er ingredienser utelatt enten i listen over dem eller i beskrivelsen av framgangsmåten. Jeg har sett hvitkål og rødkål gå om hverandre. I oppskriften til citronkaker, for eksempel, er det ikke nevnt noe som helst om verken temperaturer eller steketid. Så, da får vi ta det her, da?

Først og fremst bør kakene settes med et visst mellomrom. De flyter nemlig ut under steking. Det gjør også at det er vanskelig å dandere de skåldede mandlene på en fin måte. Jeg drysset mine fint tett i tett før steking, og da brettet med de ferdigstekte kakene kom ut av ovnen så det ut som om jeg hadde vært rent ut sagt gjerrig med mandlene.

Citronkaker til påske. Prosjekt Henriette Påskespesial 
Stor Kokebok av Henriette Schønberg Erken

Jeg stekte citronkakene ved 200°C i 5-8 minutter til de var fint gylne. Når du baker småkaker er det lurt å se til dem flere ganger, for veien fra gylne til mørkebrune er kort.

Appelsin eller sitron?

Citronkakene ble absolutt gode. Jeg bakte noen med og noen uten skåldede mandler til pynt. Husbonden er imidlertid den eneste her i huset som både liker og ikke er allergisk mot mandler, og alle åt lags vil eg gjera.

Flertallet er nok likevel enig med veslekæll som uttrykte det slik: «De er veldig gode, men appelsinkaker er bedre.» Kan hende rett og slett for at det var mer smak i appelsinkakene? Også er faktisk ikke citronkakene like søte. Kan du skjønne!

Apropos appelsin, hva med å prøve appelsinpudding til påskedessert?

Oppskrift finner du HER
Citronkaker til påske. Prosjekt Henriette Påskespesial 
Stor Kokebok av Henriette Schønberg Erken

Men, søtt eller surt; de forsvinner lell! Det trenger jeg ikke bekymre meg for. De fortjener absolutt at vi husker på dem når det skal velges blant småkakebakst også i 2024. Så er spørsmålet om neste småkake ut i Prosjekt Henriette Påskespesial gjør det samme? Følg med!

Fikk du med deg Amtmanninnens kjeks?

Du finner dem HER

Husk å godta varsler fra siden eller å abonnere på bloggen, så går du ikke glipp av verken småkaker eller annet fra Hverdagen på Fjellborg.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics