Prosjekt Henriette

Jødekaker

Navnet skjemmer ingen, sies det. Vi har likevel stusset fælt på hvor jødekakene har fått navnet sitt fra. I Stor Kokebok finnes to ulike oppskrifter på jødekaker. Jeg har prøv den ene.

Er det lov?

«Er det lov å kalle dem det?» var noens første reaksjon her i huset da jeg fortalte at jeg hadde bakt jødekaker til påske. Tja. Lov og lov? De het nå i alle fall jødekaker i 1932, og jeg kan ikke godt endre navnet på dem nå, 92 år etterpå.

Jødekaker fra Henreitte schønberg Erkens Stor Kokebok i Prosjekt Henriette

Likevel har vi jo stusset fælt på hvordan disse småkakene har fått sitt navn. Det store Internett-orakelet gjør oss ikke stort klokere, men på Wikipedia står det å lese at de har sin opprinnelse hos de sefardiske kryptojødene. (Ble du klokere av det?) Et karakteristisk tegn ved småkakene i deres kultur var minimalt med væske, og det stemmer jo på en prikk for jødekakene.

Fikk du med deg oppskriften på Amtmanninnens kjeks?

Du finner den HER

Henriette Schønberg Erken presenterer to ulike oppskrifter på denne småkaken i sin Stor Kokebok i 1932. Til påske har jeg valgt den ene av de to, og da valget falt på Jødekaker II var det for at mandler ikke var en viktig del av ingrediensene. Dessuten hadde vi ikke konjakk i hus.

Så, da ble det Jødekaker II, da. Uten mandler og uten konjakk. Oppskriften får du her:

Jødekaker II

Du trenger

½ kg. hvetemel
¼ kg. smør
125 gr. sukker
2 små egg
1 ½ teskje bakepulver

Slik lager du jødekaker

Sukker, mel, egg og bakepulveret blandes, det utvaskede smør eltes i; arbeides til en jevn deig, som kjevles tynt ut, utstikkes med rundt jern eller glass, legges på smurt plate, smøres med vispet egg, strøes med sukker og søte, skåldede mandler, som er skåret i langaktige fine strimler. Stekes lysegule i ikke for varm ovn.

Dugelige småkaker

«Lysegule i ikke for varm ovn» betyr i vår tid at de stekes i 5-8 minutter ved 200°C. Da blir de akkurat passe stekt. Og også jødekaker kan lages melkefri, ved å erstatte smør med melkefri margarin. Én porsjon gav omtrentlig 80 småkaker. De har holdbarhet nær en evighet, men oppskriften kan nok fint halveres.

Ja, hvis det er verdt det, da? De får raskt ben å gå på, jødekakene, så kanskje er det like greit å bake en full porsjon når man først er i gang? I likhet med de andre småkakene i Prosjekt Henriette Påskespesial, tok heller ikke jødekakene mer enn én time fra jeg begynte på deigen og til siste brett var ute av stekeovnen.

Jødekaker fra Henriette schønberg Erkens Stor Kokebok i Prosjekt Henriette

Jeg droppet skåldede mandler på jødekakene mine. For det første er jeg allergisk, men også vet jeg at ungene ikke er storspisere av mandler. Dermed forsvinner småkaker uten mandler fortere enn de med. Noen knep har man jo for at det som lages faktisk skal spises!

I Prosjekt Henriette Påskespesial har vi også laget Citronkaker.

Du finner dem HER

Ikke for at jeg måtte nøde noen nevneverdig. Jødekaker var absolutt dugelige småkaker, og de vil nok med stor sikkerhet bli bakt igjen når kakeboksene skal fylles for å ha litt raskt på lur. Jo, denne oppskriften anbefales! Så får vi vel kanskje skaffe til veie en spiseskje eller så med konjakk også, og prøve Stor Kokeboks andre oppskrift på jødekaker. Et prosjekt for Prosjekt Henriette Påskespesial 2025, kanskje?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

  • Annika

    Så många olika, och säkert goda, småkakor du har visat här…
    Citronkakan ska jag nog pröva att baka. Jag älskar allt med citron…

    Önskar dig en riktigt GLAD PÅSK!
    😀 Annika

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics