Prosjekt Henriette

Appelsinbavaroise med appelsinsaus

Appelsinbavaroise med appelsinsaus er en frisk og fin dessert, perfekt nå som appelsinene er i sesong. Et feiende flott navn til tross, så er den enkel å lage. Oppskrift får du her.

Dessertkjøret

Det er ikke mer enn én uke siden sist jeg presenterte en dessert i Prosjekt Henriette, men hva skal en stakkar gjøre da? Når appelsinene er i sesong og det er så mange gode appelsindesserter å velge mellom i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok.

Appelsinbavaorise med appelsinsaus har jeg gått og lystet på i over et halvt år nå, og endelig: Her er den! I Prosjekt Henriette.

Appelsinbavarois fra Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken

Bavaroise er en dessert jeg må innrømme at jeg aldri har hørt om før jeg fant den i Stor Kokebok. Der finnes den, ikke bare som appelsinbavaroise, men også valnøttbavaroise og en variant med fruktpuré samt krem er inkludert. Det ser like godt ut alt sammen.

Nå var det imidlertid varianten med appelsin som ble den spesielt utvalgte denne uka, og siden den er instruert servert med appelsinsaus ved siden av, så får du like så godt den oppskriften også med på kjøpet. Begge er hentet fra Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932:

Appelsinbavaroise

Du trenger

10 plater gelatin
½ dcl. vann
½ citron
50 gr. sukker
4 dcl. fløte
2 dcl. appelsinsaft

Slik lager du appelsinbavaroise

Den overskylte, opklippede gelatin opløses i vannet. Den utpressede, silte citron- og appelsinsaft blandes med sukkeret, røres godt til sukkeret er smeltet; tilsettes den stivvispede fløte og den opløste gelatin. En helst glatt form skylles med koldt vann, strøes med sukker. 1 à 2 appelsiner befries for skall og alt hvitt; stykkene tas fra hinannen, og med disse pyntes bunnen og om kantene av formen. Kremen helles med forsiktighet i. Hvelves, når den er stiv. Serveres med appelsinsaus.

Fløten kan fint erstattes med Gryr matfløyel for å gjøre appelsinbavaroisen melkefri.

Appelsinbavaroise fra Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken

Appelsinsaus

Du trenger

150 gr. sukker
2 dcl. vann
3 appelsiner
1 ½ dcl. hvitvin
10 gr. sagomel

Slik lager du appelsinsaus

Sukker og vann kokes i 10 minutter, skummes. Det revne appelsinskall av 2 appelsiner, appelsinsaften og vinen tilsettes, settes over ilden og gis et opkok. Sausen jevnes med sagomelet, utrørt med 2 spiseskjeer koldt vann, som tilsettes sausen under omrøren og gis et opkok. Serveres varm eller kold.

Sagomel erstattes med potetmel.

Appelsinsaus fra Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken

Sagomel finnes nemlig ikke i handelen lenger. I alle fall ikke meg bekjent.

Les om jakten på sagomelet HER

Vinn eller forsvinn for bavaroise?

Sånn umiddelbart, da jeg gikk i gang med å lage appelsinbavaroise, tenkte jeg at den var temmelig lik appelsinpuddingen jeg lagde forrige uke. Ingrediensene er jo i alle fall de samme, men det er likevel nok forskjell både på mengder og smak til at jeg vil si at det er to ulike desserter likevel.

Appelsinpudding II, eller Pouding à l’orange som den også kan kalles var forrige ukes rett i Prosjekt Henriette.

Du finner den HER
Appelsinbavaroise og appelsinsaus fra Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken

Appelsinpuddingen var veldig luftig og fin. Det samme kan sies om appelsinbavaroisen, men med hele appelsinbåter som pynt og ingrediens, blir det likevel noe annet. Veslebonden bemerket også, nokså korrekt, syns jeg, at appelsinbavaroisen er mildere på smak enn appelsinpuddingen. Også har man jo appelsinsausen for liksom å toppe bavaroisen.

Akkurat appelsinsausen høstet nok litt delte meninger. Ungene likte den ikke, og det kan jeg forstå. Ikke bare var det hvitvin i den (alkoholen var jo selvsagt fordampet gjennom kokingen), men det var også en anselig mengde appelsinskall som gav en litt bitter ettersmak. Skal den lages igjen blir det nok med halvert mengde skall.

Husbonden og jeg var imidlertid veldig enig i at det var stor forskjell på appelsinsausens smak alene og sammen med bavaroisen. Den er rett og slett avhengig av tilbehøret, men så er den jo også ment å serveres ved siden av noe annet. Mon tro hvordan den gjør seg over vaniljeis? Eller en litt saftig sjokoladekake?

Appelsinbavaroise og appelsinsaus fra Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken

Og appelsinbavaroisen? Den var også veldig god og er absolutt noe som vil bli servert igjen. Husbonden mente bestemt at dette var noe som ville passe inn i påskemenyen, og jeg er på ingen måte uenig. Strengt tatt burde den kanskje være obligatorisk? I appelsinenes høytid, mener jeg.

Jo, appelsinbavaroise med appelsinsaus får så absolutt leve videre, om det er opp til oss! Anbefales – som så mye annet i Stor Kokebok. Jeg tror jammen jeg må teste de andre bavaroiseoppskriftene også. Er du kjent med bavaroise?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics