Prosjekt Henriette

Honningkake uten honning

«Honningkake uten honning kan du da ikke servere her», sa generalsekretæren i Norges Birøkterlag forferdet da honningkaker skulle testes under et fagseminar for en tid siden. Jeg gjorde det likevel og her er dommen.

Honningkake uten honning?

Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok fra 1932 byr på mye rart. Det har vi jo gjennom godt og vel to år med Prosjekt Henriette sett flere eksempler på. Men honningkake uten honning? Det er vel kanskje det rareste, for hvorfor i alle dager skal man bake en honningkake uten det som burde antas å være hovedingrediensen?

Like fullt er det altså det den heter, kaka uten honning. Det har fått meg til å stille meg selv mange spørsmål som jeg ennå ikke har rukket å lete etter svar på (men tro meg, de skal letes opp). Fra krigslitteraturen er jeg jo kjent med erstatningsvarer. Ja, jeg har jo til og med prøvd meg på såkalt krisebakst selv, og har erfart at man fint kan lage kakekrem med skummet melk som utgangspunkt.

Krisebløtkake med jøssingkrem ble faktisk en stor suksess da jeg serverte den i et fødselsdagsselskap.
Få oppskrift HER

Men honning, da? Som man skulle tro at landet formelig flommet over av. Hvorfor erstatte den? Og det attpåtil flere år før krigen. Og, hadde det enda vært erstattet med en billig matvare, men honningen er erstattet med appelsinskall av nærmere tre kilo appelsiner! Appelsiner, som vi i alle år har fått høre om hvilken sjeldenhet var; var det bedre tilgang på det, og dermed lavere priser, enn man skulle tro? Nei, her er det mye å lure på!

Forferdet generalsekretær

Honningkaka uten honning var med meg da jeg var på et fagseminar om honning for et par uker tilbake. Ved siden av den stod også en honningkake med honning.

Honningkake uten honning fra Stor Kokebok

Nysgjerrig på fagseminaret?
Les mer HER

«Du kan jo ikke servere honningkake uten honning her», sa generalsekretæren i Norges Birøkterlag til meg i det hun kom bort og jeg forklarte hva det var hun forsynte seg av. «Joda, for nå skal birøkterne dine få bevise at de kjenner igjen honning når de får det», svarte jeg. Hun skulte skeptisk på meg, og jeg følte et umiddelbart behov for å lette litt på stemningen før hun lot vaktene tilkalles. «Alle har kjent forskjell hittil!» forsikret jeg.

Heldigvis hadde jeg vett på å skru på filteret og stenge ordflommen der. Konseptet var jo at vi skulle undersøke hvorvidt de smakte forskjell på ekte honning og erstatningsvare. Det jeg ikke sa til den morske generalsekretæren, var at alle birøkterne som hadde smakt på kakene før henne hadde likt den uten honning best!

Minner om biscotti

Strengt talt er det ikke rettferdig å sammenlikne honningkake uten honning med honningkake med honning. Det blir litt som å sammenlikne krumkaker med kokosmakroner. Det er småkaker begge deler, men der stopper likheten også.

Mens ordentlig honningkake er mørk og myk, fyldig og kanskje litt tung i smaken, så er honningkake uten honning en tørr friskus. Tjukk kjeks i langpanne, nærmest. «Minner om Biscotti», forklarte jeg Sjur over telefonen da vi snakket sammen i forkant av arrangementet. «Minner om Biscotti», sa smaksviter Morten Thyregod Paulsen da han smakte den. Ja, så minner den vel om biscotti, da?

Morten Pauslen og camilla Skår i samtale med Aquavit
Undertegnede og Morten Thyregod Paulsen. Foto: Sjur Harby

Det var den kanskje mest tidkrevende langpannekaken jeg noensinne har lagd, og absolutt ikke noe du smeller sammen før en dugnad eller til 17.mai-kiosken. Likevel var tilbakemeldingene på den såpass gode, at jeg tør si det var verdt tiden likevel.

Gikk du glipp av dommen over Honningkake I?
Du finner den HER

Honningkake uten honning

Du trenger

½ kg. appelsinskall
1 kg. sukker
6 spiseskjeer smeltet smør
1 kg. hvetemel
2 toppede teskjeer bakepulver
2 spiseskjeer melk
4 teskjeer kanel
2 teskjeer nellik
2 teskjeer ingefær
1 teskje pepper
200 gr. finskåren sukat

Slik lager du honningkake uten honning

Appelsinskallet vaskes grundig, det meste av det mere eller mindre bitre, hvite, indre skall skjæres vekk, og skallet skjæres i små terninger, som utvannes et døgn. Disse kokes derefter med sukkeret og så meget koldt vann at det står godt over; småkoker i 2 timer; koker vannet inn, må der fylles på; det skal være som en ikke for tykk sirup. Når dette er koldt has alt det øvrige i. Stekes 1 time i varm ovn i en almindelig godt smurt stekeovnspanne. Mål på pannen som i Honningkake I. Man kan også steke kaken i 2 godt smurte og strødde former. Kaken bør helst bli 1 à 2 uker gammel, før der skjæres av den.

Du trenger omtrent tre kilo appelsiner for å få nok appelsinskall – og god tid.

«Ikke for tykk sirup» er den setningen som gjør Honningkake uten honning til en kake for den som i alle fall ikke er helt nybegynner på kjøkkenet. Her har jeg dessverre ikke noe mer konkret å bidra med enn at du må stole på deg selv. Tenk at det er honning du skal etterlikne, nærmere den flytende enn den rørte i konsistens.

Appelsinskall og sukker kokt til sirup som erstatning for honning. Honningkake uten honning fra Stor Kokebok

Mål på pannen i Honningkake I er 30×47 cm, men en vanlig langpanne er helt fint.

Interessant bakverk

Honningkake uten honning er noe helt utenom det alminnelige, vil jeg si. Det er først og fremst appelsinskallsirupen som erstatter honningen sin fortjeneste, og jeg må si jeg syns det er et artig påhitt. Sitrusskallet gav et friskt særpreg til kaka.

I møte med Norske Akevitters Venner ble det diskutert om kaka er egnet for kanskje å dynkes i for eksempel akevitt, tilsvarende som man gjør det med engelsk fruktkake. Det tror jeg så absolutt, og kryddersammensetningen gjør at jeg tenker at dette kanskje må forskes litt mer på til jul? Hvis ikke er det en utmerket kake å dyppe i kaffen. Ved siden av te er den antakelig også utmerket!

Med andre ord, så har den sin plass også i vår tid, honningkake uten honning. Men akkurat det der med appelsinskall i stedet for honning, det må jeg forske litt mer på. Er det bare tilfeldigheter, eller er det et stykke (for meg) ukjent mathistorie? Nysgjerrigheten er vekket, og fortsettelse følger!

Henriette Schønberg Erken Stor Kokebok og honningkake uten honning

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics